"Bunjevački sokak" u Baji

Proslava dana Baje

„Bunjevački sokak“ u Baji

IMG 7518

 

Proteklog vikenda, od 11. do 14. jula u Baji (Republika Mađarska) proslavljen je Dan grada.

    Ono što je zanimljivo za proslavu Dana Baje je kuvanje kotlića, odnosno riblje čorbe. Tradicija kuvanja čorbe na glavnim gradskim trgovima datira od 1996. godine, kad je povodom 300. godišnjice statusa grada kuvano 300 kotlića.

   A zašto baš riblja čorba? Baja je u Mađarskoj grad s najvećom potrošnjom ribe po glavi stanovnika, čak 32 kile na godišnjem nivou. Upravo zbog toga, veliki broj gurmana okupi se oko kotlića kako bi svoje goste uslužio dobrom ribljom čorbom, koja se tradicionalno služi s gyufa teszta (šibica tistom), a i ove godine Bunjevci su u centru Baje imali svoj sokak, di su se okupili oko dobrog šarana i naravno tamburaša.

   Ove godine prisutni su bili Bunjevci iz Baje, Gare, Kaćmara, al i Subotice, odkaleg su došli pridstavnici Bunjevačkog nacionalnog savita zajedno s tamburašima „Sledbenicima Tumbas Pere Haje“, koji su zvucima privukli fain radoznalog svita i poslužili ji lipim bunjevačkim notama. Svake godine broj kotlića se povećava, tačan broj kotlića nismo uspili saznat, al ono što znamo jeste da se svake godine u prosiku za kuvanje čorbe potroši 14 tona ribe (uglavnom šarana), 1200 kg crnog luka, 600 kg mlivene crvene paprike, 14000 litara vode i 1200 kg rizanaca.

 

Kliknite na fotografiju da biste je uvećali