Održana dičija radionica Bunjevačkog omladinskog centra

 


Održana dičija radionica Bunjevačkog omladinskog centra

 │ Izvor: BMC │ Ponediljak, 03.04.2023. │


 

U organizaciji Bunjevačkog omladinskog centra održana je još jedna dičija radionica za najmlađe u nedilju, 2. aprila, na salašu Bajić vezana za pridstojeće uskršnje praznike.

IMG 8972

Ova dičija radionica je obuhvatila rad sa dicom i upoznavanje sa tehnikom šaranja jaja lukovinom koja se na ovim prostorima smatra tradicionalnom tehnikom šaranja, koju je dici prezentovala Marija Bošnjak iz Male Bosne.

Tehnika šaranje jaja sa lukovinom obuhvata prvu fazu sakupljanja raznog poljskog bilja od cvitova do listova koji se stavljaje najčešće u dilove najlonski čarapa di se stavi i jaje, zaveže čvor i stavi u vodu sa lukovinom, di se jaja skuvaje. Potom se skuvana jaja vade iz vode i sa nji skida čarapa i bilje, da bi se jaja potom namazala slaninom da sjaje.

IMG 9007

Druga tehnika koja je demonstrirana je bila tehnika šaranja jaja sa slamom koju je prezentovo Stipan Budimčević iz Lemeša, di su dica imala priliku vidit kako se šaraje jaja sa motivima koji se isecaju od slame i lipe na pridhodno ušarana jaja sa lukovinom.

Ovakve dičije radionice su prilika da se dica upoznaje sa uskršnjim običajima.

T. B.

 

 


FOTOGRAFIJE