Obiluženo „Veliko somborsko bunjevačko prelo”

 


Obiluženo „Veliko somborsko bunjevačko prelo”

Višestruka godišnjica

│ Foto: Photo Zoom │ Utorak, 07.02.2023. │


 

Udruženje građana „Bunjevačko kolo” iz Sombora obilužilo je tradicionalno „Veliko somborsko bunjevačko prelo”, u petak, 3. februara, u svečanoj sali varoškog hotela.

Prelo Sombor

U ime domaćina, svečani skup je pozdravio Dejan Parčetić, pridsidnik UG „Bunjevačko kolo”, a potom su se, prigodnim ričima obratili i Alma Rizvanović, posebna savitnica ministarke kulture i informisanja, Ljijana Tica zaminica gradonačelnika Sombora, ko i pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić.

 RizvanovicTicaSuzana
Alma Rizvanović, Ljiljana Tica i Suzana Kujundžić Ostojić

 

Ovo Prelo je od velikog značaja, jel naše „Bunjevačko kolo”, ko tradicionalni organizator Prela, večarašnjom manifestacijom obilužava sto godina od održavanja prvog „Bunjevačkog prela” u Somboru kog su te davne 1922. pripravili naši stari – pramajke i pradidovi. Ujedno, želim naglasit da Prelo slavimo ko jedan od četri naša bunjevačka nacionalna praznika i to u godini kad naš Bunjevački nacionalni savit proslavlja 20 godina postojanja i rada – istako je pridsidnik „Bunjevačkog kola” Dejan Parčetić poželivši gostima dobrodošlicu i nezaboravno veče.

Prelo Sombor-2

Uvik draga gošća prela, i ove godine, bila je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivride. U muzičkom dilu programa, somborsko preljsko veče je svojim briljantnim nastupom upiso na posebnu stranicu istorije, rođeni Somborac Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima. Najlipšu svečanu bunjevačku nošnju prikazali su članovi Gradskog kulturno-umitničkog društva „Ravangrad” kroz izvođenje spletova bački i bunjevački igara.

Prelo Sombor-4

U namiri da se prikaže bogatstvo sačuvane nošnje iz privatni zbirki ko i iz fundusa GKUD „Ravangrad”, divojke, učesnice izbora za „Najlipšu prelju”, prikazale su unikatne svilene nošnje stare i više od sto godina.

Prelo Sombor-1

Stručni žiri je za „Najlipšu prelju” izabro Milicu Parčetić iz Gradine, a na mistu prve i druge pratilje izabrane su Sara Gluhović iz Sombora i Valentina Vuković iz Gradine.

Prelo Sombor-3

I ove godine je, ko dio obaveznog programa Prela, podpridsidnik UG „Bunjevačko kolo”, Aleksandar Bošnjak, bandaškom paru „Somborske bunjevačke Dužionice 2022.”, Martini Marton i
Denisu Klecinu, uručio prigodan dar zafalnosti – umitničke slike u tehniki slame.