Proslava u znaku jubileja

 


Bunjevci proslavili nacionalni praznik – „Dan Velikog prela“

Proslava u znaku jubileja

│ Izvor: BMC │ Petak, 03.02.2023. │


IMG 2449

Sićajuć se prvog javno održanog Velikog prela 1879. godine, al i uživajuć u pravima koja imaje danas u Srbiji i koja institucionalno uživaju dvadeset godina, Bunjevci su u četvrtak, 2. februara, na Marin, proslavili nacionalni praznik – „Dan Velikog prela“.

IMG 1832

Večerašnje Prelo pravimo povodom dvadeset godina postojanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Za istoriju je to kratak period, a za ljudski život sasvim solidan. Kad se pogleda šta smo uradili za bunjevačku zajednicu, mislim da smo svi zajedno uradili tušta. Krenili smo od jedne velike nule, a stigli smo do ove večeri, u kojoj je puna sala oni koji su dali doprinos da sve ovo izgleda kako jeste. Imamo sad bunjevačke medije, bunjevački jezik u škulama, sačuvane naše običaje... Mnogi su se na početku pitali – „Ko su ti Bunjevci?“. Sigurna sam da danas, od severa do juga Srbije znaju ko su Bunjevci, pa i mnogo šire. Ono što je ostalo da se uradi jeste da sve ove temelje koje smo postavili učvrstimo, da gradimo dalje i budemo, kako smo uvik i divanili, isti ko i sve druge zajednice – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te je dodala:

Iako živimo u modernom dobu, i dalje ne postoji ništa draže jednom ljudskom biću nego da sidi u društvu, da se zabavlja, i to je inicijalno bio početak prela po kućama. Mi se i dalje družimo, i kroz ta druženja pokazivamo zajednici i svima drugima da postojimo, da se borimo za identitet.

IMG 1792

Med gostima su bili i pridstavnici Republike, Alma Rizvanović, posebna savitnica ministarke kulture i informisanja, te Milorad Veljović, izaslanik pridsidnika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Srbija poštiva svaku nacionalnu manjinu, a drago mi je da taki status imaje i Bunjevci. Naša Srbija želi bit svakome prijatelj, brez obzira na nacionalnu pripadnost el viroispovist – a Bunjevci su narod koji poštiva svoju tradiciju, al i svoju državu – Srbija će se na tom odužit, Srbija je pravi primer u poštivanju svi prava, ko što je danas i Subotica primer poštivanja prava nacionalni manjina – naglasio je Veljović.

IMG 1872

Okupljene je pozdravio i dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje, al i generalni sekretar Matice srpske, koji je Bunjevcima čestito nacionalni praznik i dodo:

Moram izrazit i zadovoljstvo što sam med vama i što uživam u vašem gostoprimstvu u vašoj ljudskoj toplini i energiji.

IMG 1825

Okupljene je pozdravio i Stevan Bakić, gradonačelnik Subatice. On je istako kako je u proteklom periodu lokalna samouprava imala fantastičnu saradnju sa NSBNM, te je naglasio:

Maj 2021. godine ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji bunjevačke zajednice i Subatice, jel je tad bunjevački jezik ravnopravno uveden u javni život Sabatice i njenih građana. Bunjevački jezik je, nuz srpski, mađarski i hrvatski, posto četvrti službeni na teritoriji naše varoši. Ako je iko to zaslužio, to je sigurno bunjevačka zajednica koja je dala ogroman doprinos Subatici, al i Srbiji. Varoš Subatica će i u budućnosti davat ogromnu podršku, pa i ovaj skup šalje poruku nigovanja bunjevačke posebnosti, i uvik ćete imat jednaka prava ko ostale nacionalne zajednice koje žive i rade na teritoriji Varoši Subatice.

IMG 2250

Gradonačelnik je istako kako je Srbija posvećena zaštiti i unapriđenju pojedinačni i kolektivni prava nacionalni manjina, te da će tako bit i dalje.

Lokalna samouprava je krajom 2022. godine opridelila sridstva NSBNM za rišenje jednog velikog problema – da se obezbidi adekvatan prostor za okupljanje, rad, stvaranje. Rič je o sridstvima u iznosu od 4 miliona dinara za kupovinu „bunjevačke kuće“. Želja mi je da se što prija vidimo tamo kako bismo proslavljali uspihe i rezultate vašeg rada.

IMG 2365

Kako je to i običaj, izabrana je i najlipša preljska pisma, a žiri je ovoga puta nagradio stihove pisme „Nek se divani“, Alise Prćić Vukov. Prisutni su mogli uživat i u tradicionalnom izboru najlipše prelje, a prijavilo se petnajst kandidatkinja. Kroz saradnju stručnog žirija i gostivi prela za najlipšu je izabrana Sara Švraka, prva pratilja je bila Milica Saulić, a druga Martina Vojnić Hajduk.

IMG 2508

Velika mi je čast što sam izabrana za najlipšu prelju. Nisam ovo očekivala, sad se osićam sjajno, prilepo, al i zbunjeno – istakla je Sara Švraka, inače i članica Kulturno-umetničkog društva železničara „Bratstvo“.

 

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


ALBUM 1


ALBUM 2


ALBUM 3