Održana božićna dičija radionica – Božićna čarolija

 


Održana božićna dičija radionica – Božićna čarolija

│ Izvor: BMC │ Četvrtak, 15.12.2022. │


 

Tradicionalna dičija radionica pod nazivom „Božićna čarolija“ u organizaciji Bunjevačkog omladinskog centra održana je u utorak, 13. decembra, na Sv. Lucu u OŠ „Đuro Salaj“ u Subatici, di su bila prisutna dica iz tri osnovne škule OŠ „Đuro Salaj“, OŠ „Sečenji Ištvan“ i OŠ „Sveti Sava“ koji pohađaje predmet bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture.

IMG 7970

Tema održavanja ove dičije radionice je bila vezana za božićne praznike di su dica imala prilike da vide kako se kadgod sadilo žito na Svetu Lucu, koji su bunjevački običaji na Materice i izrada figura od tista za Božićnjak.

IMG 7930

Moderator ove dičije radionice bila je Marija Bošnjak iz Male Bosne koja je dici divanila o običaju za Svetu Lucu, i o običajima na Materice a dio radionice bio je pridviđen za izradu figura od tista za „Božićnjak“.

IMG 7983

Dica su imala prilike da nauče kako se prave ptice, kokoške, ovce, ruže i druge figure od tista koje se stavljaje na „Božićnjak“. Završni di ove radionice bio je pridviđen za podilu novogodišnji paketića za dicu od strane BNS sa Dida Mrazom.

T. B.

 

 


FOTOGRAFIJE