Obilužen jubilej od deset godina održavanja božićno-novogodišnjeg koncerta „Duhom ljubavi“

 


Obilužen jubilej od deset godina održavanja božićno-novogodišnjeg koncerta „Duhom ljubavi“

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 05.12.2022. │


 

Deseti po redu božićno-novogodšnji koncert „Duhom ljubavi“ u organizaciji UG „Bunjevačka kasina“ iz Subatice održan je u petak, 2. decembra u Velikoj većnici Varoške kuće u Subatici, di je ujedno obiluženo sedamdest godina postojanja Opštinske organizacije invalida rada Varoši Subatice.

IMG 5604

Na početku svečanog programa prisutnima se obratio Stanko Nimčević, pridsidnik Opštinske organizacije invalida rada Varoši Subatice sa pozdravnim ričima. Med prisutnim zvanicama bili su Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Varoši Subatice, Mirko Bajić, direktor BMC, Boris Bajić, direktor NIU BIC–a ko i drugi pridstavnici bunjevački institucija.

IMG 5583

U programu koncerta su učestvovali različiti izvođači kako vokalni solisti tako i instrumentalisti ko što su: Šandor Kolompar – klavir, Adriana Apro Sič - violončelo, Kornelije Vizin – klavir i Lucija Vukov – flauta.

Dio programa je bio rezervisan nastupom etno sastava klappenklang „Edelweis“ nemačkog uduženja “Maria Theresiopolis” iz Subatice koji je osnovan 2018. godine, di je stručni rukovodilac sastava i kulturni programa Ernestina Offenbacher Vizin – nastavnik muzike.

IMG 5557

Nastupio je i poznati subatički kantautor Aleksandar Toković sa Jasnom Vasić i VIS “Veselice” koji se muzikom i komponovanjem bavi priko četri decenije.

Šandor Kolopar na klaviru i Marko Križanović, vokalni solista su izveli program koji je obuhvatio kompozicije zabavne, evergreen i dalmatinske muzike.

IMG 5788

Poznata bunjevačka pisnikinja Alisa Prćić Vukov se pridstavila sa svojom pismom „Božićno svitanje“.

IMG 5801

Poslidnji dio programa ovog koncerta je rezervisan za tamburašku muziku. Specijalni gosti programa su bili Tamburaški orkestar društva lekara Vojvodine srpskog lekarskog društva iz Novog Sada sa kojima je nastupila vokalna solistkinja Tamara Babić. Oni su osnovani prije tačno 37 godina daleke 1985. godine di je jedna grupa lekara sa tadašnje Hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Novom Sadu sa dr Svetolikom Avramovim, dr Borisom Zagoričnikom, dr Arsenom Džolevom i dr Evgenijom Segedi formirala kvartet gitara da bi ubrzo se formiro Tamburaški orkestar društva lekara Vojvodine i to osto do današnji dana. Ovaj tamburaški orkestar posebno niguje vojvođanski zvuk i melos, al uživa i u izvođenju starogradski pisama i romansi i naravno izvorne i komponovane narodne muzike iz svi krajeva naše bivše države.

IMG 5624

Program su upotpunili i voditelji Stanislava Lutkić i Boris Koračak. Projekat ovog koncerta su podržali Bunjevački nacionalni savit, Varoš Subatica i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE