ODRŽANA X PANEL KONFERENCIJA „USMENO NARODNO BLAGO, OBIČAJI I TRADICIJA BAČKI BUNJEVACA“ I KONCERT „NE DAJ SE PISMO NAŠA“

 


ODRŽANA X PANEL KONFERENCIJA „USMENO NARODNO BLAGO, OBIČAJI I TRADICIJA BAČKI BUNJEVACA“ I KONCERT „NE DAJ SE PISMO NAŠA“

│ Izvor: BMC Subotica │ Petak, 22.07.2022. │


 

U okviru manifestacije „Čuvari tradicije 22“ održana je deseta Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“ u organizaciji KUD–a „Bunjevka“ u četvrtak, 22. jula, u prostorijama UK „Etno kuće Kuntić“ u Subatici.

IMG 6132

Ovo je ujedno i manifestacija u povodu obilužavanja jednog od bunjevački naconalni praznika „Dana Dužijance 2022.“.

Na početku programa prisutnima se obratila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS ko i Milanka Kostić, članica varoškog vića zadužena za kulturu i obrazovanje.

IMG 6053

Program ove manifestacije obuhvatio je pridstavljanje dokumentarog filma vezano za temu deset godina održavanja Panel konferencije i prezentacija kataloga, potom je pridstavljen nov elemenat nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca „Sarana“ o kojoj je divanio Ljudevit Vujković Lamić poznat subatički filatelista i kolekcionar ko i o temi trukovanje – bunjevački bili šlig o kom je štogod kazala Kata Kuntić, pridsidnica KUD–a „Bunjevka“.

Za obe ove teme priređene su izložbe koje su obuhvatile fotografije, spise, eksponate ko i pisanu dokumentaciju vezane za ove bunjevačke elemente nematerijalnog kulturnog nasliđa.

IMG 6139

Prid sam kraj programa prisutnima se obratila dr Tatjana Bugarski isprid Centra za zaštitu NKN Republike Srbije i dala svoj osvrt i zaključak ove desete po redu Panel konferencije.

IMG 6253

Drugi dio ove manifestacije obuhvatio je koncert pod nazivom „Ne daj se pismo naša“ koji je bio priređen u čast bunjevačkim velikanima: Anti Miroljubu Evetoviću kojem se ove godine navršava 160. godina od rođenja, Ivanu Petrešu kojem se obilužava 85. godina od smrti ko i Matiji Evetoviću kojem je ove godine pedesetogodišnjica takođe od smrti.

IMG 6210

Program je obuhvatio dio njihovog pisničkog i muzičkog stvaralaštva. Stihove ovi bunjevački velikana čitala je poznata bunjevačka pisnikinja Alisa Prćić Vukov a u muzičkom dilu programa nastupili su: Tamara Babić i Emina Tikvicki ko vokalni solisti nuz muzičku pratnju: Vlastimira Stanimirovića na harmoniki, Gordana Papića na klaviru i Adriane Županek i Milene Radović na violončelu.

Na kraju ovog svečanog programa KUD „Aleksandrovo“ je izveo splet bunjevački igara.

T. B.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE