USKRŠNJA RADIONICA U MALOJ BOSNI

 


USKRŠNJA RADIONICA U MALOJ BOSNI

│ Izvor: BMC │ Petak, 25.03.2022. │


 

U OŠ „Ivan Milutinović“ u Maloj Bosni, održana je tradicionalna radionica šaranja uskršnji jaja. Učenici koji pohađaje bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture, kod učiteljice Slađane Marković Štetak, imali su prilike naučit i ovog prolića više zanimljivi pojedinosti i viština oko šaranja jaja. U tom ji je podučavala njeva gošća Lozika Homolja, koja se dugi niz godina bavi izradom ukrasni predmeta od prirodni materijala. Suorganizator ove radionice bila je i UG „Bunjevačka vila” iz Male Bosne.

IMG 3395

Na času je rađeno ukrašavanje korišćenjem ukrasne slame, koja se još morala i ušivat, uvezivat u trake, i slično. Svaki je aspekt rada objašnjen prvo teoretski kroz divan, a zatim i kroz praktični rad. Dica su dobila svako po jedno bilo bušeno jaje, koje su zatim učenici ukrašavali po instrukcijama. Tako da se pogrišit gotovo nije ni moglo.

IMG 3414

Na kraju ove lagane radionice koja se svima zdravo dopala, đaci su svi imali po jedno gotovo i lipo ukrašeno uskršnje jaje, za koje su dobili odobrenje da ponesu svojim kućama. Brez sumnje da će to bit jedan lip ukras za Uskrs.

 

 


FOTOGRAFIJE