Svečana akademija „Braća uvek-uvik zajedno“

 


Svečana akademija „Braća uvek-uvik zajedno“

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 15.11.2021. │


Braca Uvik i Uvek zajedno 01

Svečana akademija „Braća uvek-uvik zajedno“ održana je u petak, 12. novembra, na sceni Narodnog pozorišta „Jadran“ u Subatici, di je akademija započela svečanim intoniranjem himne „Bože pravde“ i svečane bunjevačke pisme „Podvikuje bunjevačka vila“ u izvođenju hora srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

Braca Uvik i Uvek zajedno 11

Med prisutnim zvanicama bio je i gradonačelnik Varoši Subatice Stevan Bakić koji se obratio prisutnima istaknuvši značaj ovog obilužavanja.

Mile Tasić, pridsidnik Glavnog odbora SKC „Sveti Sava“ je istako na koji način se obilužava 13. novembar 1918. godine svake godine, a dr Milan Micić, književnik i istoričar, generalni sekretar Matice Srpske je izno detalje o značaju događaja datuma vezani za obilužavanje 13. novembra 1918. godine.

Braca Uvik i Uvek zajedno 15

Miroslav Vojnić Hajduk, pridsidnik BKC „Subatica” je istako na koji način je potpisana povelja izmed BKC „Subatica” i SKC „Sveti Sava“ još daleke 1991. godine.

U okviru svečane akademije učestvovo je glumac Miloš Stanković i izvedena je monodrama „Vojvoda Živojin Mišić“ u izvođenju Boška Puletića, glumca beogradskog Narodnog pozorišta.

DSC5925

Polaganje vinaca

Na spomen ploču na Železničkoj stanici i na spomenik Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. na Puškinovom trgu, položeni su vinci povodom 103. godine od oslobođenja Subatice u Prvom svitskom ratu. Ove godine obilužava se i vik od nasiljavanja ratni dobrovoljaca u ove krajove. Isprid Lokalne samouprave i u ime gradonačelnika Subatice Stevana Bakića vinac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine položili su član Varoškog vića Srđan Samardžić i šef Kabineta gradonačelnika, Sava Stambolić, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Bojan Šoralov. U ime Saveza bačkih Bunjevaca polaganju vinaca prisustvovo je Boris Bajić. Vince su položili i pridstavnici drugi borački organizacija i udruženja.

 

 


Video prilog: BMC


 

FOTOGRAFIJE