Stogodišnjica “Bunjevačkog kola”

 


Stogodišnjica “Bunjevačkog kola”

│ Izvor: BMC Sombor │ Petak, 08.10.2021. │


 

U skupštinskoj sali zgrade Županije, 5. oktobra 2021. godine, obilužena je Svečana akademija povodom stogodišnjice od osnivanja Bunjevačkog kola u Somboru i dvadeseta godišnjica od reosnivanja UG „Bunjevčko kolo” Sombor.

DSC09513

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzana Kujundžić Ostojić i pridsidnik UG „Bunjevačko kolo“, Dejan Parčetić.

DSC09532

Obilužavajuć sto godina od osnivanja Bunjevačkog kola, davne 1921., bila je to prva godina u kojoj zajednička država južni Slovena, postaje stabilna i uređena državna zajednica koja je omogućavala dalji kulturni i nacionalni razvoj svi juznoslovenski naroda, i upravo takva politička atmosfera, uticala je na ostvarivanje namire somborski Bunjevaca da prvi put u svojoj istoriji osnuju svoje kulturno prosvetno društvo koje će nigovat tradicinalne običaje i kulturni život Bunjevaca.

DSC09537

Kako je došlo do osnivanja Bunjevačkog kola te 1921. godine divanio je Arsen Mijatović, profesor istorije. O društvenim i političkim pitanjima razvoja bunjevačkog naroda u Vojvodini u periodu od završetka i do završetka II svitskog rata divanio je istoričar profesor dr Saša Marković, dekan pedagoškog fakulteta u Somboru. O reosnivanju udruženja i njevim aktivnostima divanili su Aleksandar Bošnjak, podpridsidnik UG „Bunjevačkog kola” i Nikola Žuljević, pridsidnik Nadzornog odbora udruženja. Ustanovama kulture, dugogodišnjim saradnicima, prijateljima i reosnivačima Bunjevačkog kola, pridsidnik Parčetić je u ime udruženja, uručio zafalnice.

DSC09542

Prigodan kulturno-umitnički program ulipšali su učenici Muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru pod mentorstvom profesorke Mine Bošnjak i članovi Gradskog kulturno-umitničkog društva Ravangrad.

 

 


FOTOGRAFIJE