Promocija knjige „Bunjevci“ održana i u Novom Sadu

 


Promocija knjige „Bunjevci“ održana i u Novom Sadu

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 27.09.2021. │


muzej1

U Muzeju Vojvodine održana je promocija knjige „Bunjevci – Odabrani tekstovi iz mađarske stručne, literature o istoriji, nasiljavanju i etnografiji Bunjevaca od prve polovine 19. vika do 1918. godine“. U pitanju je niz tekstova koji oslikavaje život, identitet, običaje, tradiciju Bunjevaca privedeni sa mađarskog na srpski jezik, što je uradio prof. dr Ferenc Nemet. Prisutnima se obratila mr Tijana Stanković Pešterac, direktorica Muzeja Vojvodine, koja je istakla značaj dugogodišnje saradnje sa Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine.

muzej2

Prof. dr Dragan Stanić, pridsidnik Matice srpske kazo je ovom prilikom kako je u pitanju istoriografski projekat u kom je angažovan internacionalni tim:

Knjigu je uredila dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, izdavač je Centar za kulturu Bunjevaca iz Subatice. Suizdavač je Matica srpska, u ime koje koje je recenzent akademik i istoričar Vasilije Krestić, u ime Muzeja Vojvodine recenzent je Bogdan Šekarić, a u ime Srpske akademije nauka i umitnosti dr Biljana Sikimić. Pridgovor je napisao prof. dr Arpad Hornjak, profesor istorije iz Pečuja.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC