Svečano zatvoren XX Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

 


 Svečano zatvoren XX Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

│ Izvor: BMC │ Petak, 10.09.2021. │


 

Dvadesti Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva je svečano zatvoren u četvrtak, 9. septembra, sa programom pod nazivom „Festival ko čuvar bunjevačkog muzičkog stvaralaštva“, koncertom u Velikoj većnici Varoške kuće u Subatici.

IMG 8448

U programu su učestvovali Ines Bajić koja je izvela bunjevačku groktalicu, Tamara Babić koja se pridstavila sa repertoarom sa bunjevačkim izvornim narodnim pismama nuz pratnju tamburaškog orkestra „Tajna“, koji se takođe pridstavio sa svojim vokalnim solistom i vođom orkestra Nebojšom Kovačićem sa spletom bunjevački pisama.

IMG 8282

Na početku ovog muzičkog programa pridstavila su nam se dica sa običajem „Kraljice“, KUDŽ „Bratstvo“ iz Subatice koji su takođe i zatvorili program sa spletom bunjevački igara.

IMG 8284

Kulturno-umitničko društvo „Bunjevka“ kroz svoj dugogodišnji rad niguje muzičko nasliđe Bunjevaca i sve što je na ovoj završnoj večeri bilo prikazano je dio za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca. Ovaki programi daju osnovu da se upravo to nematerijalno kulturno nasliđe niguje i da se prinosi na mlađe naraštaje koji tribaju da nastave, da bi se obizbidio kontinuitet i opstanak nematerijalno kulturni elemenata na prostorima di Bunjevci žive u većini.

IMG 8329

Održavanje festivala su podržali ko sufinansijeri: Ministarstvo kulture Republike Srbije, AP Vojvodina i Varoš Subatica ko i Bunjevački nacionalni savit, UK „Centar za kulturu Bunjevaca“ i NIU „Bunjevački informativni centar“.

T. B.

 


Video prilog: BMC


 

Fotografije