Promocija „Bunjevačkog kalendara”, čajanka i izložba slika

 


Promocija „Bunjevačkog kalendara”, čajanka i izložba slika

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor (Siniša Stričević) │


 

U četvrtak, 17. juna gospodnje 2021, u prostorijama prilipo i sa dušom pripravljenog ambijenta UG „Bunjevačko kolo“ Sombor održana je promocija novog „Bunjevačkog kalendara“, samostalna izložba slika somborske umitnice i slamarke Marije Maričić i nakon korisnog pridavanja o uticaju čajeva na zdravlje, uslidilo, druženje nuz čajanku.

Dejan Parcetic

Na samom početku tribine, prisutne je pozdravio Dejan Parčetić, pridsidnik Udruženja, te pridstavio goste iz Subatice. Ovom lipom zgodom bili su to Miroslav Vojnić Hajduk - Marača, član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, urednik Bunjevačkog kalendara, Mile Tasić, umitnik, istraživač, dugogodišnji rukovodioc Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke u Subatici, pridsidnik Upravnog odbora Srpskog kulturnog centra, autor televizijskih emisija, moderator književnih večeri, Joso Poljaković, novinar u penziji i član redakcije Kalendara i Andrija Dimović, sa svojom muzikom i pismom, na klavijaturama.

kalendar

U čemu je posebna autentika Bunjevačkog kalendara. Naglasak je na mnogo važnim događajima u okviru datuma izmed lanjskih 365 dana. Ovo štivo svidoči o zajedništvu bački, u prvom redu somborski i subatički Bunjevaca u suživotu sa Srbima i ostalim narodima na istom tlu matice zemlje Srbije.

Aleksandra Medurić Kalčan, podpridsidnica Udruženja podsitila je prisutne na to kako izgleda prikupljanje tekstova, od strane članova Bunjevačkog kola, za „Bunjevački kalendar“ i pročitala nikoliko svoji pisama koje su objavljene u kalendaru. On je i ovoga puta podiljen svim positiocima u sali ispunjenoj do poslidnjeg mista, što takođe potvrđuje koliko su se ljudi zaželili jedni drugi.

govornici

Poseban čin bio je otvaranje već treće samostalne izložbe umitnice i slamarke, Somborke Marije Maričić, šestostruke dobitnice značajni priznanja i nagrada. Njene slike pitomosti Sombora i one iz okoline, rasigranost boja čak i kada je mrtva priroda u pitanju. Neki poseban šarm daju sav čar bilini, svežini zidova somborskog „Bunjevačkog kola“. A najdirljiviji trenutak večeri bio je onaj, kad je - po čitanju stihova što joj je inače pripalo kao „zadatak“ i ove večeri, vičnog prvog ženskog voditeljsko-spikerskog glasa Sombora i Vojvodine, Cecilije Tomić, a u čast Mariji, sa na kraju svima dobro poznatim Desankinim, „Nemam više vremena“, pa kad popularna Ceca nije mogla da odoli, a da ne kaže kako je ponosita što upravo svojoj sestri čita ove stihove koje joj „Kolo” posvećuje kao dar koji je posebno uz cviće, primila u svom duhovitom maniru Marija. Umitnica se na kraju zafalila uz dug aplauz publike, čista i ista mišljenja - da će baš Marija još itekako imati vrimena za svoje umitničke riči i nova slikarska i slamarska dila.

posetioci

O dobrobiti i likovitosti čajeva, njihovom uticaju na ljudski organizam divanila je Zlata Marković, inače vlasnica Trgovinske radnje „Izvor zdravlja“, koja je i pripravila ovaj omiljeni napitak za degustaciju uz čajne kolačiće u kojima su prisutni uživali posle oficijelnog dila programa. 

Čitav događaj je začinila muzika koju je na klavijaturama izveo  Andrija Dimović iz Subatice.

Ovaj projekat je podržo Grad Sombor.

 

 


Foto: UG „Bunjevačko kolo” Sombor