Sićanje na kraj Prvog svitskog rata

 


Sićanje na kraj Prvog svitskog rata

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 16.11.2020. │


 

Kako je to već i običaj, kroz niz aktivnosti Subotičani, med njima i Bunjevci, sićaje se svršetka prvog svitskog rata, nezaboravljajuć ogromne žrtve naroda Srbije na putu do oslobođenja.

IMG 1817

Na sceni „Jadran“ je održana tradicionalna akademija „Braća uvek i uvik zajedno“ koju su organizovali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar i Bunjevačka matica, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca.

20201112 192801

Prisutne je pozdravio Srđan Samardžić, član GV Subotice,

Na tlo Subotice stupili su solunski junaci. Dočekali su ih oduševljeni subotički Srbi i Bunjevci, zasipajući ih cvećem, pokličima i bratskim pozdravima. Malo je poznato da su tu bili i predstavnici Mađara, koji su takođe pozdravili srpske vojnike kao izaslanike slobodne i demokratske države. Uveče se, na svečanom prijemu, prvi put u subotičkoj javnosti čula himna Bože pravde” . Važno je uvek ponosno reći da od srpskog vojnika u gradu nije niko stradao, niti je kakvu štetu imao. Subotica je srpsku vojsku dočekala u bratski zagrljaj“, kazo je Samardžić.

IMG 0692

Prisutnima su se obratili i pridsidnik Bunjevačke matice Veljko Vojnić, i pridsidnik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Tradicionalna akademija održana je u četvrtak, 12. novembra, a dan kasnije je polaganjom vinaca na spomen-ploču na Železničkoj stanici i Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. na Puškinovom trgu, obilužena je 102. godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom svitskom ratu.

 N. S.


GALERIJA