Aktivnosti UG „Bunjevačko kolo” Sombor u vrime korone

 


Aktivnosti UG „Bunjevačko kolo” Sombor u vrime korone

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Petak, 11.09.2020. │


 

Od 4. juna 2020. godine UG „Bunjevačko kolo” je na novoj adresi, Jovana Popovića bb, Sombor, odnosno, na adresi, na kojoj je bilo od 2009. do 2016. godine.

Slamarenje

Aktivni članovi udruženja i članovi Upravnog odbora su se dali na poso i uredili prostorije. Krečilo se, spremalo, obavile popravke, kao bi se prostor prilagodio potribama. U velikoj sali je pipravljena stalna izložba slika rađeni u tehniki slame.

Poštivajući priporuku Vlade Republike Srbije o mirama zaštite i ograničenom okupljanju na otvorenom i zatvorenom prostoru sa radom sekcija se započelo 30. juna.

Slamarke-1

Radionice slamarenja se odvijaju svakog utorka od 18.00 sati. Franja Parčetić iz Gradine, donirao je snopove ručno pokošenog žita, sa svoje njive, za potribe slamarske sekcije. Od cilih stabljika žita umitnice slamarenja su pripraville osnovni materijal za rad, „čisteći slamu” u dvorišnom prostoru, za izradu svojih budućih umitničkih dila. Potom je počela izrada cvitnih ukrasa od slame za potribe udruženja.

Galerija-1

Od 26. do 29. avgusta članice slamarske sekcije Bunjevačkog kola izlagale su svoje radove na manifestaciji „Pijaca lipih stvari” koja je održana u ulici Kralja Petra I, a pod pokroviteljstvom Grada Sombora, MZ „Venac” i uz podršku JKP „Prostor“ i Turističke organizacije Sombor.

Slamarsku sekciju positila je TV ekipa javnog servisa. U divanu sa slamarkama interesovali su se o radu sekcije i procesu izrade umitničkih dila. Prilog će biti emitovan u emisiji „Građanin“ na programu RTS-a.

Opstinska smotra

Uslidilo je učeće na Opštinskoj smotri likovni umitnika Vojvodine u organizaciji KC „Laza Kostić” na kojoj su za Zonsku smotru rangirane slike: „Prelja”, autora Ilonke Bogišić, „Bicikl”, autora Irene Vuković i „Komšijski divani”, autora Ksenije Vuković.

Inače, u okviru udruženja Bunjevačko kolo, već treću godinu za redom, uspišno radi i dramska sekcija pod rukovodstvom Nenada Zubovića. Sa pridstavom „Ča Grgine huncutarije“, koja je prošle godine premijerno sigrana u Narodnom pozorištu Sombor, a sa kojom su nastupili u Subotici i Novom Bečeju, ove godine su se sa istom pridstavom pridstavili, 27. juna na manifestaciji „Mikini dani” u Mokrinu. Članovi dramske sekcije vridno rade na pripravljanju novog pozorišnog komada.

Folklor-2

Tokom jula i avgusta organizovana je „Letnja škula folklora” kojom rukovodi Antun Fratrić. Smisao ove škule je da polaznici, njih 24-oro mladih, savladaju osnove bunjevačkih i drugih narodnih igara.

I pod vrlo teškim okolnostima, gotovo nemogućim, zbog vanredne situacije, kao i zbog nedostatka finansija, jer do danas nije uplaćno ništa što je opridiljeno po konkursima na koje je apliciralo UG „Bunjevačko kolo” Sombor, za svoje aktivnosti, udruženje radi, jer postoji velika ljubav i volja svi članova za unapređenje, očuvanje i nigovanje bunjevačke kulture i tradicije.

 


FOTOGRAFIJE