Održan treći festivalski dan FBNS – Čuvari bunjevačkog muzičkog stvaralaštva

 


Održan treći festivalski dan FBNS – Čuvari bunjevačkog muzičkog stvaralaštva


IMG 7381

Treći festivalski dan održan je sridu, 9. septembra, u Svečanoj sali Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ u Subotici, pod nazivom „Čuvari bunjevačkog muzičkog stvaralaštva“, a veče je bilo posvećeno tamburašu Ivanu Šokčiću – Šokcu, poznatom bajmočkom kontrabasisti koji je iza sebe ostavio značajan trag kroz nigovanje bunjevačke pisme i muzike.

IMG 7425

Kroz ovo muzičko veče mogli smo se upoznat bliže sa njegovim životom, sa kim je sarađivo, di je sve sviro, ko su mu bili njegovi učitelji tambure. Bila je priređena i izložba fotografija iz njegovog života, prikazan je etno-film Gradske Dužijance iz 1977. godine, di je on bio gradski bandaš.

IMG 7462

U muzičkom dilu programa su nastupili tamburaši koji su sa njim sarađivali godinama i vokalna solistkinja Tamara Babić. U uvodnom dilu večeri prisutnoj publiki se obratio gospodin Miloš Nikolić, član gradskog veća zaduženog za obrazovanje i kulturu isprid grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića sa sledećim ričima:

Osobito mi je zadovoljstvo zato što večeras mogu da vam se obratim u ime gradske uprave Subotica i u svoje lično ime. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva je jedna od kulturnih manifestacija koja ima poseban značaj u našem gradu. Dobra i dugogodišnja saradnja između Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne zajednice i bunjevačkih udruženja sa jedne i grada Subotice sa druge strane, je primer kako se poštuju različite kulture, običaji i tradicija svih manjinskih zajednica koje žive na našoj teritoriji.

Ovaj Festival je iznedrio zaista bitne, velike i važne teme, a jedna od njih je svakako i Ivan Šokčić - Šokac, kao neko ko je svoj život posvetio muzici i kulturi Bunjevaca, kao i kulturi uopšte. Ostaće upamćen kao veliki umetnik. Nažalost, naš veliki prijatelj i kolega nas je iznenada ove godine napustio, ali sve ono što je ostalo iza njega, bunjevačku nacionalnu zajednicu obavezuje da nastavi njegovim stopama i da se kroz kulturno stvaralaštvo pozicionira tamo gde im je i mesto.

Još jednom Vam se zahvaljujem na pozivu i iskroristiću priliku da Vam poželim dobro zdravlje, uspešan rad i da se naredne godine na dvadesetom Festivalu bunjevačkog narodnog stvaralaštva okupimo u mnogo većem broju.“

IMG 7512

Ovim programom svečano je zatvoren XIX Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, a dogodine očekujemo dvadeseti jubilarni FBNS.

 


VIDEO PRILOG: BMC


GALERIJA FOTOGRAFIJA