Čuvanje nematerijalnog kulturnog nasliđa

 


OSMA PANEL KONFERENCIJA POSVEĆENA NARODNOM BLAGU BUNJEVACA

Čuvanje nematerijalnog kulturnog nasliđa

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 27.07.2020. │


IMG 3129

U okviru borbe za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasliđa bunjevačke zajednice u petak, 24. jula, održana je osma Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bačkih Bunjevaca”, nuz sve mire i priporuke propisane od strane Kriznog štaba Subotice, zbog koji je posita programima bila ograničena, pa će ono što je urađeno biti prikazano putem video-zapisa, priko internet portala, društveni mriža, medija...

IMG 3071

Cilj je, ko i uvik, bio prezentacija bogatog kulturnog nasliđa bunjevačke zajednice, ko i podnošenje inicijative za upis elemenata u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

IMG 3084

U Etno kući „Kuntić”, u programu koji su realizovali zajedno sa Kulturno-umitničkim društvom „Bunjevka”, održana je Panel konferencija. Uvodno izlaganje „Dužijanca kao nacionalno obeležje nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca” držala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, dok je Kata Kuntić obradila temu „Bunjevačka nacionalna kulturna dobra”. Održane su i prezentacije elemenata „Preljske pisme”, „Božićnjak”, „Bili šling” i „Slamarstvo”, uz zaštitare Tamaru Babić, Mariju Bošnjak, Ljubicu Mandić i Stipana Budimčevića, a nakon tog je održana radionica „Izrada suvenira Dužijance”.

IMG 3154

Program je nastavljen dvanaestom etno-izložbom „Dužijanca”, dok je planirano muzičko veče – „Čuvari bunjevačke pisme”, u saradnji sa UG „Bunjevačka kasina” odloženo.

 


VIDEO PRILOZI: BMC

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA