PROMOCIJA KNJIGE „STAZA“ MARIJE BOŠNJAK

│ Izvor: BMC │ Petak, 13.12.2019. │


PROMOCIJA KNJIGE „STAZA“ MARIJE BOŠNJAK 

 

Bunjevački media centar uz Subotice je u četvrtak, 12. decembra, promoviso knjigu „Staza“ Marije Bošnjak u prostorijama UK „Art bioskop Aleksandar Lifka“ u Subotici. Knjigom „Staza“ je Marija Bošnjak zaokružila svoj 25 godina rada vezano za kulturna dešavanja u Subotici i šire.

IMG 8931

Na promociji knjige divanili su dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS, Mirko Bajić, podpridsidnik BNS, Tamara Babić, urednik knjige ko i sama autorka. Stela Bukvić je čitala tekstove i stihove iz knjige, a u kulturnom dilu programa je izvedena i božićna pisma „U to vrime godišta“. U pripunoj sali publika i dragi gosti imali su prilike još više upoznat Mariju Bošnjak i odat joj počast za sve ono što je do sad uradila.

Marija Bošnjak – Maca (rođ. Tumbas) rođena je 1954. godine u Maloj Bosni – Franciškov šor. Otac Dančo Tumbas i mater Doma rođena Tot na salašu su živili do 1968. godine kad su se priselili u varoš. Pored ljubavi prema Božićnjaku i bunjevačkim običajima, kulturnim radom se bavi dugi niz godina. Do sad je izdala dvi brošure o Božićnjaku (2009. i 2013.) i knjigu pod nazivom „Čežnja“ (2016.).

IMG 8915

Tokom rada od 25 godina učestvovala je na raznim manifestacijama, smotrama, sajmovima u okvirima naše zemlje i šire i ko učesnik i ko organizator, di je pridstavljala običaje i tradiciju bački Bunjevaca. Organizator i učesnik je takođe mnogobrojni izložbi Božićnjaka, uskršnji izložbi, aranžiranja izloga, postavljanje i dekoracija astala i štandova na raznim manifestacijama u okviru bunjevačke nacionalne zajednice i šire.

Član je „Caritasa“ Subotica od 1993. godine, Opštinske organizacije invalida rada Grada Subotice od 1981. godine i UG „Bunjevačka vila“ Mala Bosna od samog osnivanja 2012. godine čiji je bila prvi pridsidnik, a sad podpridsidnik ovog bunjevačkog udruženja od njegovog osnivanja i koje već tradicionalno niguje manifestaciju, izložbu Božićnjaka koja se održava svake godine početkom decembra miseca, koju je pokrenila u Maloj Bosni prije 25 godina. Član je i Gerontološkog kluba od 2012. godine u Maloj Bosni, koji je bio organizator niza manifestacija i izložbi di je takođe dala svoje učešće, a to su radionice vezane za izradu Božićnjaka i radionice za kićenje grane.

IMG 8891

Prva izložba Božićnjaka organizovana je u okviru župe „Presvetog Trojstva“ iz Male Bosne 1994. godine, uz podršku tadašnjeg župnika vlč. Ivana Prćića potom organizovanje izložbe priuzima sekcija „Vridne ruke“ iz Male Bosne, da bi od 2012. godine osnivanjom UG „Bunjevačka vila“ priuzela ovu manifestaciju do današnji dana. Tradiciju podržavanja izložbe Božićnjaka u Maloj Bosni nastavio je i novi župnik vlč. Dragan Muharem koji je ove godine proslavio deset godina svećeništva. Pored ove već tradicionalne manifestacije ovo udruženje niguje i običaj priskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka 24. juna svake godine u okviru obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika „Dana Dužijance“ koji se slavi na svake godine 15. avgusta na Veliku Gospojinu.

T. B.


VIDEO PRILOG: BMC

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA