BUNJEVAČKO KOLO PROSLAVILO MIKULAŠA

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Ponediljak, 09.12.2019. │


BUNJEVAČKO KOLO PROSLAVILO MIKULAŠA

 

U četvrtak, 5.decembra, u biblioteci „Karlo Bjelicki“ u Somboru na dičjem odiljenju, UG „Bunjevačko kolo“ je pripravilo pridstavljanje običaja Svetog Nikole - Mikulaša koji je, ujedno, i prvi adventski praznik u Bunjevaca.

DSCN4400

Pošto je Mikulaš, izmed ostalog, i zaštitnik dice, cilovečernji događaj je bio posvićen dici, polaznicima likovne sekcije udruženja. Positioci su imali priliku vidit dio iz velikog opusa dičjih radova, koji su nastali na likovnim radionicama tokom cile godine.

DSCN4374

Marija Brdarić, vaspitač, je divanila o aktivnostima udruženja u 2019. godini, dok je Valerija Nikolić, profesor razredne nastave, divanila o običajima povodom praznika Mikulaša, njegovim dobročinstvima koje je načinio za života i zato i posto svetac, Sveti Nikola. Potom je stigo i „Mikulaš“ da vidi izložbu i da dariva dobru dicu slatkim paketićima, a „ona dica“, koji nisu bila tako čestita, dobila su luk, krompir, a bome je kogod dobio i šibu.

DSCN4372

U muzičkom dilu programa nastupila je grupa „Duo kum“ koja je razgalila sve prisutne, dok su dica igrala, pivala i tako pokazala da, pored talenta za slikanje, imaju talenat i za muziku.


GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: UG „Bunjevačko kolo” Sombor