PROMOCIJA KNJIGE „NA PRILOMU VIKOVA” U MUZEJU VOJVODINE

│Petak, 06.09.2019. │


PROMOCIJA KNJIGE „NA PRILOMU VIKOVA”
U MUZEJU VOJVODINE

 

U Muzeju Vojvodine, 4. septembra u Novom Sadu pridstavljena je knjiga „Na prilomu vikova“ u izdanju Centra za kulturu Bunjevaca.

Na prilomu vikova 1

Prisutne je pozdravio direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, jedne od najeminentniji naučni ustanova u Vojvodini. Tom prilikom on je izrazio zadovoljstvo što se u Muzeju promoviše knjiga koja pridstavlja bunjevačku zajednicu, te njev napor da očuvaje svoj identitet.

Na promociji je divanio recenzent knjige prof. dr Saša Marković, koji je istako da su ritki autori koji su u stanju divanit objektivno o svojem nacionalnom identitetu, ko što je slučaj sa ovim autorima i knjigom. Iako je osnov svakog identiteta i nacionalizam, u ovom slučaju, on je jasan al ne i pritiran, već umiren i zdrav, koji čuva i vodi napritku zajednice.

Prof. dr Aleksandar Raič, urednik knjige i jedan od autora, divanio je o brojnim događajima bunjevačke istorije, nakon koje su ostali krupni prilomni događaji koji su bunjevačku zajednicu prilamali i činili je drugačijom. Prije svega istako je identitetsku podvojenost Bunjevaca i Bunjevaca Hrvata, koja neminovno vodi slabljenju obadvi zajednice, njevom konstantnom sukobljavanju na brojnim poljima.

Na prilomu vikova 2

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, jedna od autorki knjige i pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine istakla da je veliki uspih za bunjevačku zajednicu da se uspila očuvat i dalje borit za svoj identitet i napridovanje u svim oblastima o kojima se po zakonu ima pravo brinit Savit. Zbog Dekreta iz 1945. godine Bunjevce je čeko a i danas čeka dugačak put postizanja svi prava i stepen razvitka da bi bili na nivou drugi nacionalni manjina.

U mogim segmentima, od obrazovanja, kulture, jezika i informisanja postignuti su veliki pomaci, zbog čega ima razloga za zadovoljstvo, al i zebnju dal će bit mladi Bunjevaca koji će bit zainteresovani da iđu dalje ovim putom.

Zvonko Stantić, jedan od autora knjige, podilio je svoje iskustvo u traženju podataka o porodici Marković, ko i novi otkriveni podataka o ovoj vrlo važnoj familiji za Bunjevce. Podsitimo se da je upravo ova familija bila zadužena za seobu Bunjevaca na prostore Severne Bačke i južne Ugarske. Kako je Stantić istako, identitet se tokom vrimena minja, on je ko i talas, ima svoje najintenzivnije iskazivanje ko i niko puno blaže iskazivanje. Na ovo iskazivanje u velikoj miri utiču društveno politički odnosi koji su vrlo često složeni, uslovljeni međusobno.

S. K. O.


 Video prilozi: BMC