U Novom Žedniku održana 14. Fijakerijada

Nastavljena tradicija

Izvor: Bunjevački Media Centar   Srida, 12.09.2018.


Završna manifestacija u okviru proslave Dana sela u Novom Žedniku održana je u nedilju, 9. septembra, a bila je to tradicionalna Fijakerijada koja je održana po 14. put.

IMG 2495

Kako ističe organizator Franjo Šarčević, ovo je još jedno uspilo takmičenje koje je okupilo brojne ljubitelje ovi lipi životinja.

Plan je bio da se Fijakerijada održi još 10. juna, jel u junu su i Dani sela, al nas je loše vrime u tom onemogućilo, pa smo, eto, ostavili Fijakerijadu za početak septembra. Svoje nastupe u vožnji zaprega izmed čunjeva imali su jednoprezi, dvoprezi i troprezi, dok su revijalne nastupe imali četvoro, peto i šestoprezi. Takođe, po prvi put su održane i dvi galopske trke, što je bila novina za našu organizaciju – kazo je Šarčević.

IMG 2530

Takmičenje se svečano otvorio pridsidnik Skupštine MZ "Novi Žednik" Duško Petrović, koji je tom prilikom pozdravio sve okupljenje, a takmičarima je poželio tušta sriće u nadmetanju koje je otpočelo.

Nakon zanimljivi nadmetanja galopera, al i u vožnji zaprega, dodiljene su nagrade za najbolje. U kategoriji jednoprega prvo misto je osvojili grlo Ćićolino Vladimira Mijatova, druga je bila Ceca Petra Radojčića, a treća Čarna Milorada Mijatova. Kod dvoprega slavili su Časlav i Ćićolino (Vladimir Mijatov), isprid dvorepga Ceca - Šana (Petar Radojčić) i Čarne i Čarlija (Milorad Mijatov). U takmičenju troprega najbolja je bila zaprega Milorada Mijatova - Čarna, Čarli, Darka, a drugo misto zauzo je Laslo Nađ sa grlima Dona 2, Lipica 360 i Nasta 4. Kod četvopoprega su se provozali Čarna, Čarli, Darka i Ćićolino, odnosno, Avala, Dama 3, Lipica 360 i Dona 2 23, a kod petoprega Časlav, Ćićolino, Čarna, Darka i Čari, odnosno Nasta 4, Avala 7, Dama 3, Lipica 360 i Dona 2. Milorad Mijatov je provozao i šestopreg u kojem su bili Časlav, Ćićolino, Čarna, Darka, Čarli i Cvetko.

Kod galopera do 2 godine najbolje je bilo grlo Čarna (Milorad Mijatov), isprid grla Danka (Đorđe Grbić) i Lela (Katarina Bogdan), a kod stariji od 2 godine poredak je Frida (Katarina Sambati), Mica (Mirko Gajić) i Biska (Vlado Mirić).

IMG 2421

Priznanja su dobili i najmlađi učesnik i učesnica Miloš Bajić i Žanet Ambruš, dok je nagradu za najstarijeg učesnika dobio Antun Vidaković.

U sudijskoj komisiji su bili Milan Prazić, Milan Kuktin i Franjo Šarčević, a organizatori se na velikoj pomoći zafaljivaje "Bunjevačkom omladinskom centru", STR "Đuro", STR "Višnjić", Alfa taksiju, Vojputu, Alegru, Pekari Simke, te Pan-vetu, veterinarskoj stanici u Novom Žedniku.

N. S.


Video prilog: Bunjevački Media Centar

Galerija fotografija