Održani peti po redu „Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu”

Održani peti po redu „Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu”

Izvor: BKC „Novi Sad”   Petak,24.08.2018.


U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra iz Novog Sada po peti put su 23. avgusta, u prostorijama Kulturnog centra u Novom Sadu održani Dani bunjevačke kulture.

IMG 0431

Ovaj program je od ove godine proširen sa svečanim defileom kroz centar Novog Sada koje su krasili i ovogodišnji bandaš i bandašica „Dana Dužijance 2018“ Jovana Vidaković i Mario Vojnić Hajduk. Novosađani su imali prilike po prvi put da se u centru grada upoznaju sa Bunjevcima i njihovom kulturom i običajima.

Svečani program otvaranja Dana bunjevačke kulture otvoren je sa izložbenom postavkom na temu Dužijance koju je pridstavilo KUD „Bunjevka“ iz Subotice.

IMG 0504

Na početku svečanog otvaranja prisutnima se obratila Svetlana Babić, pridsidnica BKC „Novi Sad” i istakla značaj održavanja ove manifestacije u Novom Sadu, ko i pridsidnica NSBNM, dr Suzana Kujundžić Ostojić koja je takođe naglasila šta ova manifestacija znači u razvoju i pridstavljanju bunjevačke kulturne baštini u glavnom administrativnom centru Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Isprid kabineta gradonačelinika Grada Novog Sada obratio se njegov pomoćnik gospodin Aleksandar Petrović koji je naglasio takođe značaj ove manifestacije i da Bunjevci imaje priliku da se pridstave u Novom Sadu i da pokažu svoje najizvornije, kroz svoju tradiciju i kulturu.

IMG 0541

Nešto više o samoj izložbi pročitala je Stela Bukvić na temu Dužijance, koju je pratila izložba fotografija i dvi etno postavke vezane za ovu temu.

Saradnici u organizaciji su bili KUDŽ „Bratstvo“ i KUD „Aleksandrovo“ Subotica koji su dali doprinos ovoj manifestaciji sa svojim folklornim ansamblima.

U kulturno-umitničkom dilu programa nastupili su tamburaški orkestar KUDŽ „Bratstvo“ i vokalni solista Tamara Babić sa programom bunjevački pisama.


Video prilog: Bunjevački Media Centar

 

Galerija fotografija