Radionica šaranja uskršnji jaja

BMC - Sombor

Radionica šaranja uskršnji jaja

Izvor: Bunjevački media centar - Sombor   Četrvrtak, 05.04.2018. 10:30


Ovogodišnja radionica šaranja uskršnji jaja koju već tradicionalno pripravlja Bunjevački media centar u Somboru, bila je još jedno lipo druženje u okviru projekta sa gakovačkim osnovcima. Ovog puta, domaćini su bili OŠ „Laza Kostić“ u Gakovu koji su za svoje goste iz Sombora pripravili brojne mogućnosti šaranja uskršnji jaja.

IMG 6064

Kako je najprija tribalo pokazat i podsitit se stariji i tradicionalniji načina šaranja jaja, nuz asistenciju Stipana Budimčevića, učesnici radionice su prikupili lipe travkice i listiće, pripravili lukovicu i prionili na poso. Na jaja su fiksirali listiće travki pa ostavili da se, zajedno s lukovicom, dobro prokuvaju. Najduže je vrime dok se očekiva kakav će se listić jel slika trave oslikat nakon kuvanja u ljuskama luka. To vrime su gakovački osnovci i mališani iz Bunjevačkog media centra prikratili gledajuć animirane filmove na bunjevačkom.

IMG 5867

Gosti iz Sombora su svojim domaćinima nuz pomoć Stipana Budimčevića pridstavili i mogućnost ukrašavanja jaja slamarskom tehnikom. Za Gakovčane je slamarstvo jedinstvena, nova tehnika te su poželili da se na sledećoj zajedničkoj radionici detaljnije upoznaju sa ovom tradicionalnom tehnikom.

Novije tehnike ukrašavanja jaja ko što je salvet tehnika nuz brojne mogućnosti bojenja, šaranja, lipnjenja sličica, šljokica i razni ukrasa bio je dio radionice s kojim su se domaćini iz Gakova pridstavili Bunjevcima.

IMG 6164

Zajednički su podili radost bojenja jaja lukovicom i otkrivanje prislikani motiva travki i listića na jajima a na samom kraju radionice pripravili su i napisali uskršnje čestitke. Na maštovitim čestitkama sičenim u obliku zeca pisalo je: „Срећан Ускрс i Srićan Uskrs”.

Bilo je ovo još jedno lipo i korisno druženje u okviru projekta „Da nam bude i lepo i lipo!” jer su se veseli mališani vratili svojim kućama obogaćeni novim znanjima, lipim druženjima i korisno provedenim vrimenom.

S. L.


Galerija fotografija