Održana tradicionalna Uskršnja izložba u Maloj Bosni

Izvor: Bunjevački Media Centar   Utorak, 20.03.2018. 18:45


Kako je to i običaj, u Maloj Bosni je održana Uskršnja izložba, trinajsta po redu, u okviru pripravljanja za najveći hrišćanski svetac – Uskrs. Za organizaciju se stara UG „Bunjevačka vila“, a i ove godine je velik broj autora pridstavio svoje radove, med kojima je najviše bilo šareni jaja.

IMG 1510

Prisutne je prvo pozdravio dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra iz Subotice, čime je učvršćena dobra saradnja koja traje godinama unatrag.

Kao bunjevački unuk odlično razumem šta se ovde dešava i drago mi je što možemo da podelimo radost Uskrsa koji predstoji. Važno je i da se bavimo jačanjem uloge žena u društvu, ponosan sam što su članice „Bunjevačke vile“, naše članice iz Gerontološkog kluba „Mala Bosna“ i sve ostale žene uspele da naprave ove radove i pored svih svojih obaveza. To samo pokazuje da su žene stub ovog društva i da je rodna ravnopravnost nešto na čemu treba dodatno raditi – istakao je dr Ivanišević.

Prisutne je pozdravila i Stana Svilarev, pridsidnica Udruženja invalida rada Vojvodine, koja je istakla veliko zadovoljstvo prisustvom na ovakvom okupljanju.

IMG 1482

Izložbu je svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Lipo je vidit ovako tušta gostivi, izložba raste, tušta je vridni žena, al i muškaraca. Slidi nam najveći hrišćanski svetac, koji nosi viru u nov život, a dok smo tu, na ovoj zemlji, triba da se potrudimo, povežemo, radujemo svecima koji dolaze, da podilimo ono što je lipo, ono što imamo. Sitim se svoji ditinji koraka, pošto mi je mama iz Male Bosne, a sad ko zrio čovik možem uživat u ovom što smo napravili. Volila bi jedino da vidim više našeg mladog svita, da se ova lipota prinese na nove generacije – kazala je dr Kujundžić Ostojić, prilikom otvaranja izložbe.

IMG 1423

Dragan Muharem, župnik Crkve Presvetog Trojstva, divanio je o simboliki Uskrsa.

Centar ove izlože su uskršnja jaja, kao simbol rađanja novog života. Kada gledamo u to i mi sami možemo nazreti da naš život ima smisao, da smo obuhvaćeni Božijom rukom.

N. S.


Galerija fotografija

 

 

BUNJEVAČKI RADIO (08-24 h) www.boc.rs