Slamarske radionice u lipim Karlovcima

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor (Ružica Parčetić)   Srida, 01.11.2017.


Nastavljajući saradnju započetu 17. oktobra 2017. godine, izložbom slika izrađenim u tehniki slame pod imenom „Bunjevačko zlato“, somborske slamarke pripravile su edukativnu radionicu u namiri da svoju nacionalnu umitnost približe i upoznaju svoje prijatelje iz Sremski Karlovaca s lipotama i čarolijama koje pruža slamarstvo.

12

Muzej grada Novog Sada odnosno Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima tako je bila domaćin slamarskoj sekciji UG „Bunjevačko kolo“, 28. oktobra i to u prilipom ambijentu dvorca „Ilion“.

 

8Prvu radionicu izrade slika i predmeta u tehniki slame pripravile su članice sekcije udruženja: Irena Vuković, Milica Kohut i Ksenija Vuković.

 

Desetak polaznika radionice po prvi put je imalo priliku da se upozna pobliže s slamom ko osnovnim, prirodnim materijalom odnosno s veštinama pripravljanja slame, izrade čestitki i obeleživača za knjige. Veliko interesovanje za umitnost slamarenja nije izostalo i to na veliku radost i zadovoljstvo kako domaćina tako i gošći, umitnica iz Sombora.

 

Pozitivno iskustvo i zadovoljstvo prvom edukativnom slamarskom radionicom naglasili su domaćini: Divna Gačić - muzejski savitnik, arheolog i zaposleni u muzeju, Ljiljana Pletikosić i Nevenka Bašić, te je dogovoren nastavak saradnje i tokom naredne godine.