Bogatstvo u običajima

Ljutovčani organizovali „Siroti bal“

Bogatstvo u običajima

Izvor: Bunjevački Media Centar   Srida, 04.10.2017.   

U UG „Bunjevci Ljutovo“ odlučni su da animiraje Bunjevce iz ovog mista, al i da se podsićaje stari običaja. Upravo su to uradili u petak, 29. septembra, kad je organizovan „Siroti bal“, svojevrsno podsićanje na kadgodašnje običaje Bunjevaca, uslovljene piskom di su podizali voćnjake i vinograde.

IMG 7279

Kadgod, kad bi velike gazde obrale vinograde i voćnjake, pravili bi feštu, veliku i bogatu. Na take fešte sirotinja nije imala pravo pristupa, nego su gledali iz prikrajka. Zato su se oni dositili da naprave i bal za nji – „Siroti bal“. Oni bi se tako okupili, proveselili, a med balskim darovima povišanim na drotove bili su grožđe, jabuke i kruške. Mi smo sad, fala Bogu, u drugačijem vrimenu, pa smo se malo postarali da ti pokloni budu bolji, al smo zadrži staro ime – divani Pere Ivković Corda iz UG „Bunjevci Ljutovo“, te se zafaljiva svima koji su pomogli, prija svega bunjevačkim institucijama i udruženjima, Udruženju invalidski penzionera na čelu sa Antunom Nimčevićom, BKC „Tavankut“ na čelu sa Milicom Iršević, te svim pojedincima koji su pomogli u organizaciji.

Nakon što su mladi iz Bunjevačkog kulturnog centra „Tavankut“ prikazali dio bunjevački igara, bal je zvanično i počo. Nuz muziku i druženje vrime je prolazilo, a bilo je prilike i da se gosti oprobaje u „krađi“ povišani poklona.

– Kad se proglasi da bal počinje, onda se proglašava i da je dozvoljena „krađa“. Ako kogod štogod ukrade, a čuvari, česlani i česlanke, ga ne vide, onda nikom ništa. Al, ako bude uvaćen, onda ga vode kod birova i birovkinje, di mu se simbolično naplaćiva cina onog što je „ukro“.

U okviru bala nije zaobađena ni „šaljiva pošta“. Cina razglednice je bila 20 dinara, a gost i gošća koji su dobili najviše razglednica dobili su i posebne nagrade.

N. S.


VIDEO PRILOG BMC

FOTO ALBUM