16. FBNS - Četri prikaza stari običaja

16. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Četri prikaza stari običaja

Izvor: Bunjevački Media Centar       Četvrtak, 07.09.2017.


U utorak, 5. septembra, počela je realizacija tradicionalnog Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, u organizaciji Kulturno-umitničkog društva „Bunjevka“. Šesnajsto izdanje Festivala počelo je izložbom „Tradicija i običaji kićenja kod bački Bunjevaca“ u holu Otvorenog univerziteta u Subotici.

IMG 6325

Festival je svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, a potom je Kata Kuntić, pridsidnica KUD „Bunjevka“, prisutne provela kroz pet živi postavki na izložbi.

Naime, prikazano je karakteristično kićenje na pet punktova, a nuz panoe sa fotografijama bili su i živi „modeli“, obučeni i nakićeni kako je to kadgod bilo. Pristuni su mogli vidit detalje karakteristične za priskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka, potom su se prošetale kraljice, a prikazani su i običaji kićenja za dužijancu, nuz bandaša i bandašicu i risarski par, ko i mladi koji čuvaje običaje vezane za Uskrs, odnosno polivači na Vodeni ponediljak. Ipak, najviše pažnje privukla je postavka koja opisiva bunjevačke svatove. Ne slučajno, jel su bunjevački svatovi posebno lipi i značajni po tradicionalnom kićenju.

N.S.


Video prilog: Bunjevački Media Centar


GALERIJA FOTOGRAFIJA