Blagoslov žita – običaj i bunjevačka tradicija

Blagoslov žita – običaj i bunjevačka tradicija

Srida, 26.04.2017. 10:45

U organizaciji UG „Bunjevačko kolo“, Sombor i BKC „Lemeški Bunjevci“, Svetozar Miletić, u Somboru je svečano obilužen 25. april, Sveti Marko.

3 

Prema tradiciji i običajima, sveta misa je služena u crkvi Presvetog Trojstva.

Župnik Josip Pekanović je obavio blagoslov žita na salašu ZZ "Ravangrada", na žitnom polju Franje Parčetića u salašima Gradina. Prema crkvenom obredu, okrećuć se na sve četri strane, župnik je posvetio sva žitna polja plodne bačke ravnice.

Podpridsidnik Bunjevačkog kola, Aleksandar Bošnjak se u ime domaćina zafalio na saradnji i podrški u organizaciji i istako da je proslava Sv. Marka i blagoslov mladog žita na radost svi meštana kako salaša Gradina tako i svi vridni domaćina somborskog atara.

Žito je, nakon dugo čekane kiše, dobilo potribnu vlažnost, i za ovo doba, ističu paori, sasvim lipo izgleda. Ako da Bog i Sv. Marko sačuva mlado žito od nevrimena jel, ne daj Bože, kake ampe, na lito se mož očekivat lipo i zdravo žitno zrnje.

Na dan Sv. Marka, s virom u zagovor sveca da sučuva žito od nevrimena i namirom da se običaj blagoslova žita sačuva i prinese na mlade generacije, meštani gradinski salaša su i ove godine jedini u somborskoj opštini ko čuvari ove stare bunjevačke tradicije.

R.P.

Foto: BIC