Osnivačka skupština „Bunjevačke kasine”

Srida, 01.02.2017. 21:45

Bunjevačka zajednica postaje bogatija za još jedno udruženje! U utorak, 31. januara, održana je Osnivačka skupština UG „Bunjevačka kasina”.

b06

Prema Osnivačkom aktu, među osnivačima „Bunjevačke kasine” nalaze se Tamara Babić, Stela Bukvić, Kata Kuntić, Mirko Bajić, Siniša Tikvicki, Stanislava Babić, Ivica Kuntić, Dragan Kopunović, Mijo Mandić, Marijana Kuntić i Slobodan Kovačević, a Udruženje će ostvarivati slideće ciljove: izražavanje, nigovanje, pridstavljanje i očuvanje nacionalnog identiteta Bunjevaca u svim oblastima kulture, virski i tradicionalni običaja kroz tekovine narodnog stvaralaštva; istraživanje, zaštita, korišćenje i promovisanje bunjevačkog kulturnog nasliđa; bibliotečko–informacione delatnosti; književno stvaralaštvo i izdavačka dilatnost; muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija); likovna i primenjena umetnost; scensko stvaralaštvo i interpretacija; kinematografija i audio-vizuelno stvaralaštvo; umetnička fotografija, digitalno stvaralaštvo i multimedija; naučno-istraživačke i edukativne dilatnosti u kulturi.

b09

Osnivačkom skupštinom pridsidavala je Stela Bukvić, a na njoj je usvojen i Statut, u pridsidništvu se nalaze Tamara Babić, Kata Kuntić, Mirko Bajić, Siniša Tikvicki i Stela Bukvić, u Nadzornom odboru su Mijo Mandić, Marijana Kuntić i Stanislava Babić, dok je za pridsidnicu UG „Bunjevačka kasina” izabrana Tamara Babić.

Glavni cilj je da nastavimo ideju bunjevački priporoditelja koji su dali svoj doprinos osnivanju kadgodašnje „Pučke kasine”. Jedna od prvih akcija će biti pokretanje glasila „Bunjevačke kasine”, u skladu sa ovim vrimenom, al i na osnovu kalendara štampani u 18. i 19. viku. Želimo da obavištavamo o dešavanjima u bunjevačkoj zajednici, kvalitetno i objektivno, a da pripravljamo niz priloga kroz jedan malo drugačiji i kvalitetniji sadržaj. Želimo da aktiviramo što više mladi, da im damo mogućnost da se iskažu kroz razne oblasti – istakla je Tamara Babić, pridsidnica UG „Bunjevačka kasina”.

Osnivačka skupština održana je u „Čitaonici bunjevačke zajednice ” koja radi u prostoru Udruženja „Regional”, a koju vodi „Bunjevački omladinski centar”.

N.S.

Foto: BIC (Nikola Stantić)