XI "Dani bunjevačke kulture"

BKC "Bajmok"

XI "Dani bunjevačke kulture"

Četvrtak, 25.08.2016. 22:15

U Bajmoku se već jedanajst godina organizuju „Dani bunjevačke kulture“, a iza organizacije stoji Bunjevački kulturni centar „Bajmok“. Ove godine program se održava u petak i subotu, 26. i 27. avgusta.

b01

Ovo je već naša tradicija, svake godine, poslidnjeg vikenda avgusta. Program traje dva dana, a prvog, u petak, 26. avgusta, će biti prikazivanje dokumentarnog filma, vezanog za život Bunjevaca. Ove godine će biti prikazan film o jednom od najstariji naselja u Subotici, o Keru, pa tako i film nosi naziv „Kerčani o Keru“. Sad, kad slavimo 330 godina od dolaska Bunjevaca na ove prostore, pravi je momenat za ovaku priču. Drugi deo večeri će bit posvećen životnom pitanju – vodi. BKC „Bajmok“ okuplja i dicu kroz dičiju filmsku radionicu, a oni su, kroz taj rad, napravili dokumentarni film „Voda život znači“ – istako je Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok“, i dodo da će bit promovisan deseti „Festivalski bilten“, koji prikazuje dešavanja sa prošlogodišnjeg „Festivala bunjevački ila“.

Program prvog dana počinje u 19 sati, prikazivanjom dokumentarnog filma u prostoru KPD „Jedinstvo Eđšeg“, a na istom mistu sutradan, u subotu, 27. avgusta, od 9,30 sati, počinje tradicionalni „Festival bunjevački ila“. I ove, kao i ranijih godina, biće to prilika da zamriše traidicionalna bunjevačka ila, al ne i samo ona, jel svake godine učestvuju u pripadnici drugi zajednica, pa i Bunjevci iz Mađarske.

Imamo prijavljeni oko 35 učesnika, a oni će prikazat kuvanje tradicionalni ila. Gosti su nam iz vlaške, nemačke, rusinske, makedonske i mađarske nacionalne zajednice, ali i Udruženje Drežničara iz Bajmoka, dok iz Mađarske stižu dva udruženja Bunjevaca. Naravno, biće tu i bunjevačka udruženja iz Bajmoka, Subotice, Lemeša, Novog Sada, Tavankuta... dica iz OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Matija Gubec“ koja uče bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture. Glavno ilo će bit tarana sa divenicom, prodavaće se po pristupačnoj cini od 150 dinara po porciji – kazala je Marija Cvetković, podpridsednica BKC „Bajmok“.

Kuvanje počinje u 9,30 sati, a u 13 sati je podila nagrada za najbolje. Naravno, u 13 sati nije kraj druženja, ono nastavlja i tokom poslipodneva, dok u 19 sati počinje zabavno veče, nuz muziku „Biž benda“.

N.S.