Počela „Dužijanca u Bajmoku”

BKC "Bajmok"

Počela „Dužijanca u Bajmoku”

Četvrtak, 30.06.2016. 14:05

Bunjevački kulturni centar „Bajmok” ove godine realizuje projekat „Dužijanca u Bajmoku”, kroz kojeg se ovo udruženje aktivno uključilo u obilužavanje nacionalnog praznika Bunjevaca. U sklopu tog projekta je u ponediljak, 27. juna, održana izložba slika i radova u tehniki slame.

i19

Uspili smo da našim sugrađanima prikažemo značajan broj lipi eksponata od koji je tušta dobilo nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, bilo zapaženi na velikim izložbama. Potrudili smo se da prikažemo jedno bogatstvo umitničkog stvaralaštva od slame, a svi prisutni su mogli da se uvire koliko je potribno strpljenja, umišnosti i stvaralačke energije za ovake radove – kazo je Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok”.

Tom prilikom je Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu u Bunjevačkom nacionalnom savitu, divanila o razvoju umetnosti u tehniki slame, a izložbu je svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita.

Ova umitnost divani sama za sebe, i di god da se ona postavi, bila bi jasna za sve. Jedino bi tribalo kazat koji je materijal korišćen, jel se ovako čini ko da su radovi od zlata. Nama, Bunjevcima, su radovi zaista ko od zlata, od zlata sa naši njiva. Kroz ovaku savršenu lipotu divani bunjevačka duša, a od najjedonostavniji stvari, mogu se napravit najprefinjenije – istakla je dr Kujundžić Ostojić.

 

 

VIDEO PRILOG BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)