Mirović uručio Pokrajinsko priznanje „Ljudevit Mičatek“ dr Suzani Kujundžić Ostojić

 


Mirović uručio Pokrajinsko priznanje „Ljudevit Mičatek“ dr Suzani Kujundžić Ostojić

│ Izvor: vojvodina.gov.rs │ Subota, 10.12.2022. │


 

Pridsidnik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudski i manjinski prava „LJudevit Mičatekˮ pridsidnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dr Suzani Kujundžić Ostojić na svečanosti povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudski prava i jednog od datuma od pokrajinskog značaja.

IMG 6642

Razlog da 10. decembar bude datum od pokrajinskog značaja bila je najšira saglasnost da upravo Autonomna pokrajina Vojvodina i cela Republika Srbija jesu primer poštovanja svih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine. Vojvodina je mesto skladnog zajedničkog života ravnopravnih ljudi, ravnopravnih nacija i ravnopravnih konfesija, mesto vekovima građene i brižno čuvane tolerancije, kao i međusobnog preplitanja različitih kulturoloških obrazaca“, izjavio je Mirović.

IMG 6623

Pridsidnik je dodo da pripadnici svi nacionalni manjina u Vojvodini uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava, čiji nivo često znatno primašuje i najviše međunarodne standarde.

To je danas naša stvarnost na koju smo ponosni i to će biti i jedan od najvažnijih temeljnih stubova za vreme koje dolazi“, istako je pridsidnik Mirović.

IMG 6611

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava izraz je i poštovanja i omaž velikanu LJudevitu Mičateku, doktoru prava, uglednom advokatu i intelektualcu, novinaru i pokretaču časopisa „Dolnozemski Slovak“ – jednom od osam pridsidnika Velike narodne skupštine na kojoj je 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

IMG 6694

Ovo priznanje je izuzetno značajno za mene i moj dugogodišnji rad, ali i Bunjevcima koji se vikovima bore za svoj identitet, a u tom nastojanju uvik smo imali podršku Pokrajinske vlade“, izjavila je pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i dobitnica Priznanja „LJudevit Mičatek“ Suzana Kujundžić Ostojić.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i podpridsidnici Skupštine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, pridsidnik Matice srpske Dragan Stanić, pridsidnici nacionalni savita i drugi.

 

 



FOTOGRAFIJE