Bunjevački postaje službeni jezik, sledi promena Statuta grada

 


Bunjevački postaje službeni jezik, sledi promena Statuta grada

│ Izvor: Subotica.com │ Četvrtak, 25.02.2021. │


 

 Grb SuboticeGradonačelnik je podneo predlog za pristupanje promeni Statuta Subotice na osnovu inicijative Bunjevačkog nacionalnog saveta, a kojim se bunjevački jezik uvrštava u službenu upotrebu.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, doneo je Odluku, koja treba da se nađe pred odbornicima na narednom skupštinskom zasedanju, po kojoj će se, ukoliko se Skupština većinski složi, pristupiti promeni Statuta Grada Subotice, u delu službene upotrebe jezika i pisma.

Kako se navodi dalje, promeni Statuta pristupa se u cilju uvođenja bunjevačkog jezika i pisma u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji Grada Subotice.

- Razlog za pristupanje promeni Statuta Grada Subotice je predlog Gradonačelnika Grada Subotice da se shodno članu 11. stav 1. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, uvede bunjevački jezik i pismo u ravnopravnu službenu upotrebu - navodi se u Odluci.

U cilju primene promene (izmene i dopune) predloženo je obrazovanje Komisije za izradu nacrta akta o promeni Statuta. Nakon što se Nacrt izradi ponovo ide pred odbornike.