DUŽIJANCA - ZAFALA ZA KRUV OD NOVOG ŽITA

│ Izvor: BMC │ Srida, 07.08.2019. │


Nacionalni praznik bunjevačke zajednice u Srbiji

DUŽIJANCA - ZAFALA ZA KRUV OD NOVOG ŽITA

 

U skladu sa tradicijom, u četvrtak, 15. avgusta, bunjevačka zajednica obilužiće jedan od svoja četri nacionalna praznika „Dan Dužijance”. I sama činjenica da su običaji vezani za zafalu Bogu na novom žitu i kruvu uvršteni ko jedan od četri nacionalna praznika, dovoljno divani koliko je dužijanca, ko običaj i tradicija, važna za bunjevačku zajednicu u Srbiji.

IMG 7313

Svečano obilužavanje nacionalnog praznika „Dana Dužijance” biće, kako je to kod Bunjevaca i običaj, na Veliku Gospojinu, a biće to najsvečaniji čin velikog projekta koji praktično traje od aprila, kada je blagoslovljeno mlado žito, do septembra.

Najveća razlika u odnosu na dosadašnje proslave „Dana Dužijance” biće to da će celokupni program biti na otvorenom, odnosno na bini na gradskom trgu. Dobijali smo ranije molbe da to tako uradimo, jer postoji veliko interesovanje, pa smo odustali od uobičajene svečane akademije i pripremili prigodnu proslavu sa bogatim kulturno-umitničkim programom. Ideja je ostala ista, da proslavimo naš nacionalni praznik jedni sa drugima, ali i da budemo dobri domaćini svima koji nam dođu u goste – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 7316

Čast da ove godine nominuje bandaša i bandašicu imo je Bunjevački kulturni centar „Tavankut”, a ta uloga pripašće Vladimiru Vukoviću i Dunji Mačković. Oni će biti pridstavljeni dan ranije, u sridu, 14. avgusta, na misi zafalnici u Franjevačkoj crkvi koja počinje u 18 sati, i na kojoj će biti blagoslovljen kruv od novog žita.

Dužijanca je naš stari običaj, doneli smo ga na ove prostore i ljubomorno ga nigujemo više od tri vika, ali ga rado i dilimo sa svima onima sa kojima živimo na ovim prostorima. U toku je proces zaštite ovog običaja, kao dila nematerijalne kulturne baštine, uradili smo sve što je bilo do nas, nike druge institucije koje se time bave su cio proces prolongirale, ali se nadamo da će sve bit okončano ove jeseni.

IMG 7333

Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu u NSBNM, kazala je da je okupljanje učesnika svečane povorke od 19 sati, na Korzou, isprid Bunjevačke matice, te dodala:

Povorka kreće od 19,20 sati, iđe centrom grada, a u 19,40 je pridviđeno polaganje vinaca na bistu Blašku Rajiću. Svečani program počinje u 20 sati, on pridviđa pridaju kruva domaćinu Dužijance, slide pozdravni govori, a posli tog je koncert pisama i igara. Učestvuju BKC „Tavankut”, BKC „Bajmok”, PG „Kolo” Tompa, GKUD „Sombor” , KPD „Jedinstvo-Egyseg”, OKUD „Mladost” Subotica, KUD „Aleksandrovo” Subotica i KUDŽ „Bratstvo” Subotica, a svi će se pridstaviti bunjevačkim igrama. U okviru programa nastupaju još Katarina Novaković, Tamburaški orkestar „Tajna”, Marija Bošnjak i Stipan Budimčević sa scenskim prikazom običaja. Sve ćemo zaključiti tradicionalnim „bandašicinim kolom”, čime će svečani program centralnog obilužavanja nacionalnog praznika biti zaključen.

IMG 7323

U slučaju lošeg vrimena i kiše, program će biti održan u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici. Program obilužavanja „Dana Dužijance” realizuju Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”.

Plakat Duzijanca

Vraćanje tradiciji

U okviru velikog projekta obilužavanja nacionalnog praznika uključena su mnoga mista, ne samo Subotica. Tako su programi održani, ili tek slide, u Aleksi Šantiću, Čonoplji, Somboru, Maloj Bosni, Tavankutu, Baji, Kaćmaru, Novom Sadu...

Naša želja je bila da sva mista, pa i ona najmanja, u smislu brojnosti, a ne važnosti i lipote kako se ovaj običaj proslavlja, budu uključena. Čini mi se da smo u dobroj miri uspili. Nije važno samo da se proslavi Dužijanca, neg je važno da se naši ljudi okupljaju, da imaju osećaj pripadnosti zajednici, jer iz tog izlaze druge vridne stvari značajne za našu tradiciju i kulturu – naglasila je dr Kujundžić Ostojić.

N. S.



GALERIJA FOTOGRAFIJA