Bunjevci obilužili nacionalni praznik – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena

Bunjevci obilužili nacionalni praznik – Dan Velike narodne skupštine
Srba, Bunjevaca i ostali Slovena

Izvor: Bunjevački Media Centar   Petak, 23.11.2018.


U prisustvu velikog broja gostiju i zvaničnika, kroz svečanu akademiju, bunjevačka zajednica u Srbiji obilužila je jedan od četri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena, u petak, 23. novembra, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

IMG 9471

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, podvuko da je prije 100 godina, zafaljujući hrabrosti naši pridaka, rođena sloboda.

- Naš grad, naša Bačka i naša Vojvodina postali su sastavni deo Srbije, a Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini, Rumuni i drugi narodi i nacije izborili su se za nezavisnost. Naša sloboda je rođena iz krvave borbe slavnih predaka. Oni su, bez kalkulacija, doneli odluku da daju svoj glas prisajedinjenju slobodarskoj Srbiji – poručio je, izmed ostalog, Laban i zaključio:

- Progres je moguć samo ako različitost vidimo kao prednost, a zajedništvo kao najvišu vrednost.

IMG 9446

Pozdrave bivšeg pridsidnika Tomislava Nikolića prineo je Nedeljko Tenjović, v.d. direktora Kancelarije nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

- Uloga Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini je nemerljiva, a vaša zajednica mora da bude poštovana u našoj državi od strane svih generacija. Istorija to svedoči, a možemo i danas videti sa koliko ste patriotizma i ljubavi okrenuti ka Srbiji.

Aleksandar Petrović, zamenik gardonačelnika Novog Sada istako je da je 25. novembar „dan zlatnim slovima ispisan u istoriji srpskog naroda”.

- Bunjevci su te, 1918. godine, zajedno sa većinskim narodom, kreirali jedan prelep istorijski period. To srpski narod neće nikada zaboraviti.

Nacionalni praznik Bunjevcima je, u ime Igora Mirovića, pridsidnika Vlade AP Vojvodine, čestito Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku dilatnost.

- Ono na šta posebno treba da budemo ponosni jeste jedan konfesionani, kulturološki i svaki drugi sklad. To nije samo politička proklamacija, nego način života. To su, svojim odlukama, jasno podvukli poslanici Velike narodne skupštine.

IMG 9414

Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine, podsitila je na „žilavost” bunjevačkog naroda.

- Poruka sa ove akademije je da smo još uvik tu i to je ono najvažnije. Imali smo kontinuitet i porid svi oni stvari koje su se dešavale. Dižemo glavu visoko, pogotovo danas, posle sto godina od tog velikog datuma. Vidimo da nismo pogrišili, da smo krenili u pravcu koji ima smer i smisao. Pridstoji nam, kao i svim drugim manjinama, čuvanje identiteta, jezika, kulture,  svega onoga što možmo čuvat, kroz Nacionalni savit, ali i kroz sve druge organizacije i udruženja, ali i kroz nas same, da budemo najbolji ambasadori.

IMG 9422

Svečana akademija počela je intoniranjom himne Srbije „Bože pravde” i svečane pisme Bunjevaca „Podvikuje bunjevačka vila”, u izvođenju Tamare Babić.

Nela Ivić čitala je odlomak iz priče „Ni mrtva u tuđini” Mare Đorđević Malagurski, a Tihomir Vrbanović i Dušan Ivić su čitali govore Jaše Tomića i Blaška Rajića.

IMG 9489

Prikazan je dio dokumentarnog filma „Velikani srpske Vojvodine” o Ivanu Antunoviću, dok su u programu učestvovali još Subotički tamburaški orkestar i KUDŽ „Bratstvo”.

N. S.


Video prilog: BMC

 

Galerija fotografija