Bunjevačka zajednica proslavila jedan od četri nacionalna praznika

Istorija i tradicija u savrimenom svitu

Izvor: Bunjevački Media Centar   Subota, 03.02.2018.


Jedan od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice – Dan Velikog prela, obilužen je, kako je to i običaj, na Marin, u petak, 2. februara, u subotičkom restoranu „Spartak“. Bila je to prilika da se okupi velik broj čeljadi, da se gosti malo prodivane, provesele, al i da se podsite istorije Bunjevaca u kojoj Veliko prelo ima izuzetan značaj.

IMG 0744
(Najlipše prelje)

 

Značaj je, izmed ostalog, i istorijski, jel su se na ovaj dan 1879. godine Bunjevci prvi put okupili na Velikom prelu, da se pridstave i svojoj zajednici, al i varoši u kojoj i danas žive u najvećem broju. Bila je to prilika da se pokažemo ko zajednica koja organizovano postoji. Zato smo i u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine ovo proglasili ko naš nacionalni praznik, spojili smo istoriju i tradiciju u savrimenom dobu. Slavimo Prelo slično ko i naši prici, al se i borimo ko što su i oni radili, za očuvanje naše tradicije. Jeste, tušta smo dosad uradili, al triba bit i samokritičan i kazat da je još tušta i ostalo. Dok god nas ima i dok se držimo svog identiteta i onog što jesmo, ima nade i budućnosti za nas – divanila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 0525
(dr Suzana Kujundžić Ostojić)

 

Prisutne je pozdravio i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice. Tom prilikom je čestito Bunjevcima nacionalni praznik, počinjuć pri tom da su svi okupljeni na Prelu prijatelji, braća, komšije, kumovi...

Dragi moji Bunjevci, svi smo mi ovde povezani na jedan ili drugi način, zato i jesmo braća, kumovi, susedi... Delimo ovaj prostor unazad stolećima, zajedno tu živimo, zato su nam i nošnje i igre slične, zato se i veselimo na iste pesme i ista kola. Proteklo je 100 godina od stvaranja Kraljevine Srbije, potom i Kraljevina SHS, koju smo stvarali zajedno, i Srbi i Bunjevci, i svi drugi narodi zajedno sa nama. Ponosni smo na ono što su nam preci ostavili, a na nama je da čuvamo tradiciju, da nastavimo njihovim putem, pa da nove generacije budu ponosne i na nas – kazo je prvi čovik Subotice.

 

Da je Veliko prelo značajno za cilu zajednicu, al i za Srbiju, potvrdio je i Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Poruka ovakvog okupljanja je svakako u očuvanju posebnosti bunjevačke nacionalne manjine. Videli smo i večeras bogat kulturno-umetnički program i zaista smo uživali u ovoj večeri. Takođe, iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa predstavnicima Saveta i da ukažemo na značaj ove krovne institucije, kako kod Bunjevaca, tako i kod drugih nacionalnih manjina. Što se bunjevačke zajednice tiče, ostvaren je veliki napredak. Ističe se, pre svega, oblast obrazovanja u kojoj iz godine u godinu ima sve više dece koja slušaju nastavu na bunjevačkom govoru. Nadamo se da će je uskoro slušati i na bunjevačkom jeziku, jer svi želimo da ovo bude završna godina u standardizaciji bunjevačkog jezika – istako je Radulović.

 IMG 0469
(Stela Bukvić i Dušan Ivić)

 

Kulturno-umitnički dio programa počo je skečom „Imaćemo bunjevačko prelo“, izveli su ga Stela Bukvić i Dušan Ivić, članovi Dramske sekcije KUD „Bunjevka“, po tekstu Kate Kuntić. Uslidila je prva preljska pisma „Kolo igra, tamburica svira“ u izvođenju Tamare Babić i TO „Tajna“, a gosti su s nestrpljenjom čekali promenadu najlipši prelja, al i proglašenje najlipše preljske pisme.

IMG 0624

Žiri za izbor najlipše prelje činili su Kata Kuntić, Mirko Babičković i Mijo Mandić, nuz sve goste na Prelu koji su i sami glasali. Za najlipšu je ove godine izabrana Ivana Dulić, Jovana Vidaković je bila prva pratilja, a Maja Antunović druga.

Najlipšu preljsku pismu, po ocini žirija u kojem su bili Suzana Kujundžić Ostojić, Tamara Babić i Mirjana Savanov, napisala je Gabrijela Diklić, a nosila je naziv „Noć marinska“.

IMG 0658

Kako je to i običaj, za Prelo je bila pripravljena i odgovarajuća večera, nuz fanke, ko desert, a svi su mogli učestvovat u tomboli sa vridnim nagradama...

N.S.


Veliko bunjevačko prelo - I deo

 

Veliko bunjevačko prelo - II deo
Video prilog: Bunjevački Media Centar

 


Galerija fotografija 1

 


Galerija fotografija 2

 

 

BUNJEVAČKI RADIO (08-24 h) www.boc.rs