Dan Velike narodne skupštine obilužen u Novom Sadu

Dan Velike narodne skupštine obilužen u Novom Sadu

Subota, 26.11.2016. 11:45

   Svečanom akademijom u Novom Sadu je u petak, 25. novembra, obilužen Dan Velike narodne skupštine, odnosno Dan prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Srbiji, a bila je to prilika i da se svi prisutni još jedared podsite uloge Bunjevaca u slavnim danima s kraja 1918. godine.

n01

Koliko AP Vojvodina i Republika Srbija poštivaje ovaj datum, koji se nalazi i med četri nacionalna praznika Bunjevaca, divani velik broj visoki republički i pokrajinski zvaničnika, a med njima i pridsidnik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Govoreći o značaju obilužavanja ovog datuma pridsidnik Republike Srbije je, izmed ostalog, istako:

n08- Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele. Zaludan je to posao, unapred osuđen na neuspeh, jer se na ovim prostorima vekovima živi u zajedništvu i slozi, jer je svakodnevni život u svojoj snazi prevazišao i nadgradio i same zakone koji su, usput budi rečeno, sa najvišim zagarantovanim pravima manjina u odnosu na evropske standarde. Ti zakoni samo nastavljaju tradiciju Sretenjskog ustava Srbije i odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu. Oslonjeni na takvu baštinu i ne mogu biti drugačiji, a mogu da budu primer za vasceli svet – kazo je Nikolić.

Nikolić je naglasio važnost datuma 25. novembra, opisujuć ga kao identitetski određujuć datum, baš ko što su 15. februar, 11. novembar, 9. maj, te je dodo da će uputit pridlog Vladi Republike Srbije da i 25. novembar bude državni praznik.

Nikolić je naglasio da Republika Srbija i danas brani tekovine Velike narodne skupštine, njene odluke i ideje, a nije zaboravio ni da istakne značaj Bunjevaca. Tako je u svom govoru podvukao i citat iz „Bunjevački novina“ iz 1918. godine, odnosno riči Blaška Rajića „Ko nas dili – taj je neprijatelj naš“.

O značaju 25. novembra divanio je i pridsdinik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je o značajnom datumu istako:

n07- On je kruna vekovne nepokolebljive borbe i žrtvovanje naših slavnih predaka i mi, obeležavajući ga, moramo sami sebi da postavimo pitanja koja bi nam i oni postavili. Jesmo li spremni da, kao i oni, ciljevima svoje zemlje i svog naroda podredimo sve lične ciljeve? Jesmo li spremni da s istom posvećenošću i gotovošću na odricanje radimo da svima onima koji dolaze posle nas bude bolje? Jesmo li, najzad, dovoljno hrabri i odlučni da, baš kao ni oni, nikad ne ustuknemo pred iskušenjima i žrtvama koje svaka borba neizbežno traži? Verujem da jesmo, ali to moramo da dokazujemo svakog dana, radeći predano za svoj narod i svoju zemlju. Samo tako ćemo ispuniti zavet slavnih predaka i pokazati da smo ih dostojni.

Prisutnima u Narodnom pozorištu se obratio i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada koji je, takođe, potvrdio da je 25. novembar 1918. godine bio priduslov stvaranja države u kojoj i danas živimo.

n03- Na današnji dan, 1918. godine, doneta je jedna od najznačajnijih istorijskih odluka za srpski narod, upravo ovde u Novom Sadu. Talas promena već tada se osećao, jer su pravo glasa prvi put imale i žene, a i one su bile među 757 poslanika Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, koji su jednoglasno odlučili da se neizostavno prisajedinjuju Kraljevini Srbiji. Ta odluka bila je preduslov za nacionalni opstanak u jedinstvenoj srpskoj državi. Siguran sam da je Velika narodna skupština te davne godine donela dobro svima u Vojvodini, uprkos našim razlikama koje toliko negujemo i čuvamo, a koje nas i čine ovako posebnim. I danas smo okupljeni oko plemenitih ciljeva – da čuvamo ovu državu, da čuvamo naš narod, da negujući istoriju i istinu stvaramo uslove da naša deca sutra imaju kvalitetniji život u jednoj normalnoj, pristojnoj i uređenoj Srbiji, u Srbiji koja svima pruža jednake šanse.

Med zvanicama povodom obilužavanja važnog datuma bili su i pridstavnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, i Mirko Bajić, pridsdinik Izvršnog odbora NSBNM, ko i Svetlana Babić, pridsidnica UG „Bunjevački kulturni centar – Novi Sad“.

Svečani ton obilužavanju važnog datuma prikazan je i kroz kultuno-umitnički program. Priliku da pridstave dio velikog bunjevačkog kulturnog nasliđa dobili su folklorci KUD „Aleksandrovo“ koji su izveli splet bunjevački igara, za šta su nagrađeni velikim aplauzom prisutni, a u programu su učestvovali i mišoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac“ iz Petrovaradina, Tamburaški orkestar RTV Vojvodine, glumci Željka Jelić, Jugoslav Krajnov iz Novog Sada i glumac Miloš Stanković iz Subotice.

N.S.

 

Polaganje vinaca

U petak, 25. novembra, položeni su i vinci na spomen-ploču na zgradi kadgodašnjeg hotela „Grand“ di je na taj datum, 1918. godine, i održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugi slovena.

Na spomen ploču vince su položili i pridstavnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, UG „Bunjevački kulturni centar Novi Sad“ i UG "Bunjevci".

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)