Međunarodni dan tolerancije - Regionalna konferencija

Međunarodni dan tolerancije

Regionalna konferencija

Srida, 23.11.2016. 16:05

   Povodom Međunarodnog dana tolernacije u Beogradu, u Palati Srbije, održana je regionalna konferencija Povirenika za zaštitu ravnopravnosti "Prvi regionalni forum tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope", a med učesnicima je bila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 20161116 104829

Cilj skupa bio je da se uspostavi dilotvoran model regionalne saradnje tila za ravnopravnost iz država regiona, koji će doprinet unapriđenju rada na zaštiti ljudski prava i promociji ravnopravnosti.

U tematskom dilu konferencije posebno je bilo riči o efikasnijem suzbijanju diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, što pridstavlja problem sa kojim se suočava najveći broj građana i građanki, kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona.

Povirenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da je diskriminacija duboko ukorenjena u pridrasudama i navikama koje se sporo i dugo menjaje, a tila za zaštitu ravnopravnosti u zemljama regiona svakodnevnim dilovanjem triba da potvrde da je moguće živit dostojanstveno i nuz puno poštivanje ravnopravnosti.

Ona je naglasila da se najveći broj pritužbi građana toj instituciji, al i tilima za ravnopravnost u regionu, odnosi na oblast rada i zapošljavanja što je, kako je naglasila, i zajednički imenitelj okupljanja na Konferenciji.

Učesnicima skupa se obratila i pridsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, ko i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio.

Takođe, bila je to prilika i da se dodile godišnje novinarske nagrade za toleranciju koju zajednički dodiljivaje Povirenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji.

N.S.