Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iniciralo sastanak sa pridstavnicima nacionalni manjina

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iniciralo sastanak sa pridstavnicima nacionalni manjina

Četvrtak, 03.11.2016. 22:30

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iniciralo je sastanak sa pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina u Srbiji. Sastanak je održan u Beogradu, 21. oktobra, a pridstavnike nacionalni manjina pozdravile su Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Suzana Paunović, v.d. direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Sastanak05

Nakon uvodni izlaganja svaka nacionalna manjina je dobila priliku da se pridstavi i da iznese probleme sa kojima se susriće.

Kako je rič o sastanku koje je iniciralo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, moje izlaganje je bilo u skladu sa tim, prije svega o problemima BNS-a u odnosima sa lokalnom samoupravom. Naglasila sam da nam je u ovom momentu najveći problem što u Subotici više nema 10% Bunjevaca, pa tako više ne dobijamo finansijska sridstva, i to nam je veliki problem. I prilikom izrade Akcionog plana za poglavlje 23 sam pridlagala da se kvota brojnosti pripadnika nacionalne zajednice u lokalu smanji na 5%, jel sve nacionalne zajednice biluže demografsko smanjenje, nije to onda prihvaćeno, a sada sam dodala da bi izdvajanja mogla bit upravo u skladu sa brojnošću. Pohvalila sam i našu lokalnu samoupravu koja izdvaja sredstva za nacionalne savite, jel ima oni koji to ne čine. Istakla sam da je Srbija za nas matična država, pa da tako i naše molbe, potribe i zahtive možemo samo tu izneti – kazala je dr Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i dodala:

Istakla sam da imamo problema sa demografskim osipanjem, da nam dobar dio pripadnika nacionalne zajednice nije obuhvaćen ni osnovnim obrazovanjem, ponajviše žene, te da nam je i zbog tog potribna sistemska podrška države, jel brez nje ne možemo napridovat. Takođe, naglasila sam i da nam je jedan od problema konstatno spominjanje takozvanog bunjevačkog pitanja, o odnosima izmed nacionalni zajednica Bunjevaca i Hrvata...

N. S.

Sastanak02Sastanak04