BNS

Obilužen “Dan Dužijance 2017”

Izvor: Bunjevački Media Centar       Srida, 16.08.2017.

Svečanošću u Gradskoj kući i pridajom kruva od novog brašna od strane bandaša i bandašice pridsidnici Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzani Kujundžić Ostojić, obilužen je „Dan Dužijance 2017“, nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine.

TOM 1582 

Svečanoj akademiji u Velikoj vićnici Gradske kuće prithodila je svečana povorka učesnika manifestacije koja je krenila od Bunjevačke matice, “Veliko bunjevačko kolo” na centralnom trgu, i polaganje cvića na bistu svećenika Blaška Rajića.

Ovogodišnji bandaš je Damir Sadojević, a bandašica Ivana Brančić, oboje iz KUD “Aleksandrovo”.

Ko i prithodni godina slavlje je nastavljeno u restoranu “Spartak S” di je odigrano “Bandašicino kolo”.

IMG 4398

Kruv od novog žita po prvi put osvićen je na misi u Franjevačkoj crkvi i tim povodom se dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, zafalila gvardijanu Zdenku Gruberu što je primio pridstavnike Bunjevaca u Božji dom. Ona kaže da se nada da će ovaj običaj prirast u tradiciju.

Prisutne goste u Velikoj vićnici pozdravili su i potpridsidnik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević ko i Tivadar Bunford, pridsidnik Skupštine grada.

K.S.

Franjevačka crkva

 

Dužijanca 2017

Galerija 1

Galerija 2

 

 

DUŽIJANCA 2017

Retrospektivna izložba slika od slame „Dužijanca“

Izvor: Bunjevački Media Centar       Utorak, 15.08.2017.

U Vestibilu Gradske kuće svečano je otvorena izložba slika od slame „Dužijanca“ u organizaciji KUD „Bunjevka“, i podršku Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Centra za kulturu Bunjevaca, Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci“- Svetozar Miletić, i Bunjevačkog informativnog centra.

IMG 4289 

Izložba je organizovana u sklopu obilužavanja nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine „Dan Dužijance 2017“. Slike od slame nastale su na kolonijama „Lemeška jesen“ 2014-2017. godine u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci“- Svetozar Miletić.

Svoje radove u Vestibilu Gradske kuće izložili su Stipan Budimčević, Gabriela Gmijović, Silvija Nađ Gospić, Olga Kiš, Ivana Dulić, Vera Bašić Palković, Anica Vitman, Marija Cerna, Zora Cvetićanin, Đurđina Graovac, Rozalija Kuti, Irena Vuković, Ksenija Vuković, i Marija Vulić.

Izložba je za sve positioce otvorena do 17. avgusta.

K.S.

 

 

Bunjevačka kasina

Istorijskom tribinom obiluženo 80. godina od smrti Ivana Petreša

Izvor: Bunjevački Media Centar       Srida, 9.8.2017.

IMG 4198

Program obilužavanja „Dana Dužijance 2017“ je nastavljen sa manifestacijom UG „Bunjevačka kasina“, koja je organizovala istorijsku tribinu posvećenu obilužavanju 80. godina od smrti Ivana Petreša, koja je održana u utorak 8. avgusta, u svečanoj sali Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ u Subotici.

Istorijska tribina je bila posvećena Ivanu Petrešu koji se rodio 21. oktobra 1876. godine u Kaćmaru (Republika Mađarska). Odrasto je u siromašnoj familiji.

Osnovnu škulu je pohađo u rodnom mistu Kaćmaru od 1884 – 1888. godine.

Već u ranom ditinjstvu je pokazo veliko interesovanje za knjige pa su ga roditelji iako siromašni upisali u gimnaziju.

Četri razreda gimnazije je položio u Baji od 1888 – 1892. godine, di mu je ko malom deranu škulovanje bilo vrlo teško, jel je porid knjige moro brinit i o novcu potribnom za škulovanje. Na višu gimnaziju u Kaloči primljen je 1892. godine.

Sarađivo je u „Nevenu“, „Subotičkim novinama“, „Subotičkoj danici“, te u „Danici (Budimpešta)“. Svoje radove je objavljivo pod pseudonimom: Čudomil, Čongradac, Čc, Č i Ivan P.

Umro je od šećerne bolesti posli neuspile operacije u bajskoj bolnici, 16. juna 1937. godine, a posmrti ostaci su mu prinešeni u Čavolj i pokopani u tamošnjem groblju.

Zalago se za opstanak i podizanje svog potlačenog bunjevačkog roda, pa ga je narod zbog tog veoma ljubio i poštivo.

Pridavač na istorijskoj tribini je bio Mijo Mandić, Petrešovu poeziju i prozu čitali su Stela Bukvić, Nela Ivić i Zvonimir Rudinski a u muzičkom dilu programa nastupila je vokalna solistkinja Tamara Babić uz tamburašku pratnju.

T.B.

Video prilog BMC