BNS

 Ambasador SAD Majkl Kirbi positio Bunjevački nacionalni savit

IMG 8340

   Ambasador Sjedinjeni Američki Država u Republiki Srbiji Majkl Kirbi positio je danas kancelarije Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Tom prilikom je divanio s pridsidnicom BNS-a mr Suzanom Kujundžić Ostojić i pridsidnikom IO BNS-a Mirkom Bajićom, a teme su se odnosile na rad Bunjevačkog nacionalniog savita, ko i na probleme s kojima se bunjevačka zajednica susriće.

   Ambasador Kirbi je istako da je tokom dvi i po godine života u Srbiji uvidio kolko je naša država bogata, te kolko tom doprinose i manjinske zajednice svojim očuvanjom običaja, kulture i jezika. On je dodo da je u modernim zemljama teško očuvat svoju istoriju i tradiciju, te je izrazio zadovoljstvo što je imo priliku da se upozna s Bunjevačkim nacionalnim savitom i njegovim radom na daljem očuvanju kulture, običaja i samog identiteta bunjevačke nacionalne manjine, koja godinama nije bila priznata ko taka.

   Prilikom posite Njegove ekselencije, pridsidnica BNS-a mr Suzana Kujundžić Ostojić je izrazila zadovoljstvo što je Savit imo prilike da pokaže ambasadoru na koji način radi i brine o svojoj nacionalnoj zajednici. Ona je istakla da ima prostora za poboljšanje u bunjevačkoj zajednici, međutim činjenica da Bunjevci postoje i da se brinu sami za sebe je velika stvar.

Obadvi strane su prilikom posite izrazile nadu za razvijanje saradnje.

 V.K.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

UG „Bunjevci – Ljutovo”

Vodeni ponediljak u Mirgešu

IMG 8031 

   Polivanje na Vodeni ponediljak, jedan od običaja Bunjevaca, po prvi put obilužen je i u Mirgešu u organizaciji Udruženja građana „Bunjevci – Ljutovo” iz ovog mista.

   Momci su, svečano obučeni, na karucama i uz pratnju harmonikaša, u ponediljak, 6. aprila, positili porodicu Mamužić, di su ji dočekale cure, obučene u tradicionalnu bunjevačku nošnju. Kako red i običaj nalaže, momci su zatražili dozvolu domaćina da poliju cure, te su ji izveli na bunar.

Cure su ji potom darovale sa po jednim šarenim jajetom, pomorandžom, maramicom i zakitili ji prolićnim cvićem.

S. N.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

BKC „Bajmok”

Vodeni ponediljak u Bajmoku

IMG 8101 

   Bunjevački kulturni centar „Bajmok” je i ove godine obilužio Vodeni ponediljak, pa je tako, 6. aprila, drugog dana Uskrsa, organizovo običaj polivanja na ovaj dan.

   Na četvora karuca su polivači s tamburašima obašli nikoliko bajmočki familija, di su veseli momci po starom običaju polili vodom mlade divojke koji su ji okitile cvićom i darivale uskršnjim jajima i pomorandžama. Polivači nisu zaboravili ni najstarije sugrađanke, pa su tako obašli i Gerontološki klub u Bajmoku, di se odigralo i nikoliko kola.

 V.K.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

Video prilog Bunjevačkog media centra