Nacionalni praznik Bunjevaca

Obilužen “Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena”

IMG 9577

Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine je u sridu svečanom akademijom u Velikoj vićnici Gradske kuće obilužio 25. novembar – "Dan Velike narodne skupštine”, jedan od četri nacionalna praznika Bunjevaca. Na ovaj dan je prija 97 godina u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostali Slovena na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini bilo je 84 delegata Bunjevaca, koji su imali veliku ulogu u donošenju ove istorijske odluke.

Posli intoniranja državne himne i svečane bunjevačke pisme, gostima se obratila pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja se osvrnila na ovaj praznik ričima da je 25. novembar jedan od istorijski datuma u istoriji Bunjevaca, al i svi ostali naroda koji žive u Vojvodini.

Prija 97 godina, Bunjevci su odabrali svoj put i odigrali ključnu ulogu u prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. O značaju obilužavanja ovog datuma divanio je istoričar, prof. Saša Marković s Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Prisutne goste je isprid Grada pozdravio zaminik gradonačelnika Tomislav Veljković, koji je uputio čestitke svim Bunjevcima povodom ovog praznika, te je dodo da Grad podržava i pomaže bunjevačku nacionalnu zajednicu.

Svečanoj akademiji je isprid Republike prisustvovala Jasmina Mitrović Marić, savitnica pridsidnika Srbije Tomislava Nikolića, koja je tom prilikom poželila Bunjevcima mnogo zdravlja i sriće. Ona je podsitila na riči prestolonaslidnika Aleksandra Karađorđevića koji je u Gradskoj kući 1919. godine kazo “da mu je puno srce što su ga dočekali i dični Bunjevci, i da su Bunjevci oni koji će i ubuduće doprinosit da naša zajednička država raste i napriduje.

Svečanu akademiju su uveličali i brojni gosti kako iz grada, tako i iz okolni mista, ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja.

Istog dana u prijapodnevnim satima, u organizaciji Grada Novog Sada, takođe je obilužen Dan Velike narodne skupštine. Vince na spomen-ploču koja se nalazi na zgradi kadgodašnjeg hotela „Grand”, na mistu di je 25. novembra 1918. godine održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, položili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pridsidnica Skupštine grada Jelena Crnogorac, pridsidnik Izvršnog odbora Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine Mirko Bajić, pridsidnica UG “Bunjevački kulturni centar – Novi Sad” Svetlana Babić i pridsidnik UG "Bunjevci" dr Aleksandar Raič, ko i pridstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine.

V.K.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Novi Sad

 

Subotica

 

Foto: BIC

 

 

 

Bunjevački media centar - Sombor

Joga za dicu

IMG 8509

U subotu, 21. novembra, u organizaciji Bunjevačkog media centra iz Sombora, nuz podršku Bunjevačkog omladinskog centra „Fijaker stari“, održan je čas joge za dicu. Čas joge vodila je Emina Popović Vuković, instruktor joge iz Sombora.

Joga, ko drevna disciplina i metoda vežbanja u dosadašnjim iskustvima, pokazala je dobre rezultate kod dice, posebno kad je rič o koncentraciji, unapriđivanju škulski rezultata i kod emocionalne ravnoteže.

S obzirom da se bliži kraj prvog polugodišta u škulama, dici je vako druženje pripravljeno s ciljom upoznavanja s ovom drevnom disciplinom i opuštanja te relaksacije a sve nuz asistenciju stučnog lica odnosno profesionalnog instruktora. Dica su s uživanjom pratila vežbe - asane koje je pripravila instruktorka, i kako kažu, raduju se sledećem druženju.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: Miroslav Dabić

 

 

konkurs

KONKURS - Ja sam mali novinar pišem na bunjevačkom. List za mlade na bunjevačkom jeziku "Bocko" raspisiva nagradni konkurs sa temom "Rođeni u 21.viku". Prilog mora bit u formi novinskog teksta, pisanog na bunjevačkom jeziku. Pridviđene su nagrade za najbolje radove koje će ocinit odgovarajuća komisija, Najbolji radovi biće objavljeni u narednom broju "Bocka". Konkurs je otvoren do 15. decembra 2015. godine, radove slati na e-mail adresu: novinebocko@gmail.com