BKC „Bajmok”

Dani bunjevačke kulture

 IMG 5364

   U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok”, već tradicionalno, poslidnjeg vikenda avgusta održavaju se Dani bunjevačke kulture. Tim povodom održana je konferencija za novinare u prostorijama Nacioanlnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Kako je tom prilikom kazo Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok” i ove godine ova manifestacija će započet premijerom dokumentarnog filma o poznatoj bunjevačkoj ličnosti, a ovog puta film je posvećen Mari Đorđević Malagurskoj. Premijera filma zakazana je za petak, 29. avgust, u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva „Jedinstvo-Eđšeg” u Bajmoku s početkom u 19 sati. U okviru programa tog dana biće pridstavljen i Festivalski bilten.

Dan kasnije, u subotu, 30. avgusta, na istom mistu biće održan i IX Etno festival bunjevački nacionalni ila. Priko 30 učesnika latiće se kuvanja tradicionalni ila, a domaćin je najavio gostovanje pridstavnika rusinske, nemačke, vlaške i mađarske nacionalne zajednice. Nuz starije kuvare svoje kulinarske veštine pokazaće oko 40 dice, koja u svojim škulama pohađaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture. Festival će otvorit Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Svi koji dođu na Festival bunjevački nacionalni ila imaće priliku da koštaju stara bunjevačka ila, a tradicionalno, na glavnom meniju Festivala nalaziće se tarana s divenicom, koja će po cini od 150 dinara bit dostupna za positioce.

Dani bunjevačke kulture u Bajmoku završiće se zabavnim programom u subotu, kad je za 19 sati planirana igranka, za koju je zadužen tamburaški orkestar pridvođen Antunom Letićom Nunetom.

 

S. N.

Detaljan program

Petak, 29. avgust – dan posvećen značajnoj bunjevačkoj ličnosti

18.30 sati – doček gostiju i zvanica

19.00 sati – premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o Mari Đorđević Malagurskoj

                - nikoliko prigodni napomena vezani za život i rad Mare Đorđević Malagurske

                - prigodan kulturni program

                - pridstavljanje osmog broja Festivalskog biltena

                - koktel

               

Subota, 30. avgust – „Etno festival bunjevački nacionalni ila”

08.00-09.00 sati – okupljanje učesnika

09.30 sati – početak kuvanja

10.00 sati – svečano otvaranje festivala uz prigodan program

13.00 sati – proglašenje najuspišniji

13.30 sati – svečana užna

19.00 sati – zabavno veče uz prigodan program i igranka

 

IMG 5381

 

 

Udruženje za očuvanje bunjevačke kulture i tradicije

Festival „Nek se znade da Bunjevac živi”

 IMG 5325

   U organizaciji Udruženja za očuvanje bunjevačke kulture i tradicije, u nedilju, 24. avgusta, u centru Donjeg Tavankuta održan je prvi Festival „Nek se znade da Bunjevac živi”.

Festival je bio revijalnog karaktera, a na njemu su prikazane bunjevačke igre, dok su učešće uzeli  članovi Bunjevačkog kulturnog centra „Tavankut” iz Tavankuta, Kulturno-prosvetnog društva „Jedinstvo-Eđšeg” iz Bajmoka, Gradsko kulturno-umetničko društvo „Ravangrad” iz Sombora i domaćini festivala, Udruženje za očuvanje bunjevačke kulture i tradicije iz Tavankuta.

 S.N.

 

 

 

 

 

Dužijanca

Bunjevački nacionalni praznik obilužen i u Kaćmaru

DSC00558 

   U subotu, 23. avgusta, u Kaćmaru je održana proslava završetka žetve - Dužijanca, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog udruženja „Neven” iz Kaćmara.

Organizaciju ovogodišnje Dužijance u Kaćmaru pomogo je Bunjevački kulturni centar iz Subotice, a veliku podršku održavanju ove manifestacije je pružio i Privremeni organ upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Proslava Dužijance je počela tradicionalnom povorkom svi učesnika kroz glavnu ulicu Kaćmara, posli čega je u Crkvi Svetog Ivana Nepomukog održana sveta misa. Nakon tog su pridstavnici bunjevački institucija položili vince na spomen ploču bunjevačkog velikana Mije Mandića, a zatim je na glavnom trgu pridat kruv od novog brašna gradonačelniku Kaćmara, Pal Endreu.

Manifestacija je nastavljena kulturno-umitničkim programom u kom su učestvovali BKU „Neven”, BKC iz Subotice, BKC „Bajmok”, Plesna grupa „Kolo” iz Tompe, ko i mladi iz osnovne škule u Kaćmaru.

V.K.

 

 

 

 

 
Još članaka...