SOMBOR

Somborska bunjevačka Dužionica 2014

 IMG 4161

   U nedilju, 27.jula u Somboru je održana tradicionalna manifestacija - Dužionica s kojom se slavi završetak još jedne žetve i zafaljuje Bogu na novom žitu i kruvu. Svečanost je značila ujedno i proslavu Nacionalnog praznika kojeg somborski Bunjevci, već po tradiciji proslavljaju poslidnje nedilje u julu misecu.

   Veselje i svečanost su uveličali svojim dolaskom Nedeljko Tenjović, generalni sekretar predsednika Republike Tomislava Nikolića i dr Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke; pridsidnica POUBNS mr Suzana Kujundžić Ostojić; načelnik Zapadno-bačkog okruga, dr Rajko Majstorović, gradonačelnik Sombora Saša Todorović, ko i pridstavnici većine bunjevački institucija Sombora i Subotice i Bunjevaca iz Madžarske.

   Za ovu priliku plete se vinac i kruna od novog žita, ukrasi za Bandaša, Bandašicu i perlice za risare i sve goste. Ovogodišnji simboli Dužionice bili još lipši i pripoznatljiviji jer su slamarski umitnici iz sekcije slamara Bunjevačkog kola kojima se pridružio i Lemešan Stipan Budimčević pripravili i upleli veliku krunu nošenu na fijakeru, veliki klas na čelu svečane povorke i ukrase za fijakere.

   Prilipu svečanu povorku pridvodili su konjanici, za njima su išle kraljice i nosile klas a za klasom brojni risari i gosti na fijakerima među kojima su bili risari iz GKUD-a Ravangrad iz Sombora i KUDŽ Bratstvo iz Subotice.

   Bandašu i Bandašici, Dejanu Mijiću i Vanji Pavkov, dužnost je bila nositi kruv i krunu na sv.misu Zafalnicu održanu u crkvi Presvetog Trojstva na kojima se posvećuju, te tako posvećeni pridaju gradonačelniku.

   Novi gradonačelnik, Saša Todorović, primio je posvećen kruv od Bandašice Vanje Pavkov, koja mu je, između ostalog, u ime svi somborski Bunjevaca poželila sriću i uspih te da svi, a naročito mladi, osite napridak i blagostanje u vrimenu što dolazi.

   Bunjevačko kolo se prigodnim poklonom, slamarskom slikom, zafalilo kabinetu pridsidnika Nikolića i na podrški i dolasku na svečanost somborske bunjevačke Dužionice 2014.

   Svečani ručak i veselje nastavljeno je restoranu „Crystal lux“. Nuz tamburaše „Đuvegije“ , soliskinje Anu Parčetić i Zoranu Iđuški, risare i goste, veselje je potrajalo sve do večernji sati.

 Ružica Parčetić    

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

SOMBOR 

Promocija Dužionice u Somboru

 Svi ucesnici clanovi studija

   U subotu, 19. jula, u okviru manifestacije “Somborsko lito 2014.”, UG Bunjevačko kolo pripravilo je svečanost promocije Bunjevačke dužionice 2014. nuz pridstavljanje Bandaša i Bandašice.

   Program promocije Dužionice bogato je osmišljen različitim sadržajima. Tako su tokom subotnjeg poslipodna dica – članovi Umitničkog studija Bunjevačkog kola slikali na temu žita, Dužionice, nošnje... i to zajedno sa svojim mentorima u varoškom parku pokraj Karmelićanske crkve.

   Na centralnoj gradskoj bini pripravljena je prezentacija unikatne bunjevačke nošnje iz privatni zbirki i iz fundusa GKUD-a Ravangrad. U kulturno-umitničkom i muzičkom programu nastupili su pivačke grupe: Varošani i Varošanke, tamburaši „Još ovu noć“ i vokalna soliskinja Zorana Iđuški. Pri kraju programa svečano su pridstavljeni ovogodišnji Bandaš – Dejan Mijić i Bandašica – Vanja Pavkov, kojima je nuz kićenje perlicama pridata svečana dužnost ovogodišnji centralni ličnosti somborske bunjevačke Dužionice.

 Ružica Parčetić

 

 

 

 

 

Plakat Veliki rat

BUNJEVAČKA MATICA I PEDAGOŠKI FAKULTET SOMBOR u okviru manifestacije “Večeri utorkom” organizuje istorijsku tribinu "Sićanje na Veliki rat 1914-1918." Tribina će se održat u utorak, 29. jula 2014. godine, u Bunjevačkoj matici, Korzo 8 u 19.00 sati. Na tribini će divanit prof. dr Saša Marković, profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru i Ivan Sedlak , pridsidnik Bunjevačke matice.

 
Još članaka...