Nacionalni praznik Bunjevaca

„Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena”

 IMG 6425

   Prija tačno 96 godina u Novom Sadu je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostali Slovena, na kojoj su značajnu ulogu odigrali i Bunjevci, te je Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine za jedan od praznika bunjevačke zajednice izabro upravo 25. novembar, „Dan Velike narodne skupštine”, kada su, odlukom skupštinski delegata, Bačka, Banat i Baranja prisajedinjeni Kraljevini Srbiji.

   Ovaj, četvrti u nizu praznika, obilužen je svečanom akademijom u Velikoj vićnici Gradske kuće u Subotici u utorak, 25. novembra. Posli intoniranja državne himne i svečane bunjevačke pisme, prisutnima se obratila novoizabrana pridsidnica trećeg saziva Nacionalnog savita Bunjevaca, mr Suzana Kujundžić Ostojić, a čestitke povodom praznika tom prilikom uputili su Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika grada Subotica zadužen za oblast male privrede i Aleksandar Petrović, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada. Kratak referat o izazovima postmoderne i identitetu Bunjevaca pročito je prof. dr Saša Marković.

   Istog dana, u prijapodnevnim satima, i u Novom Sadu obilužen je Dan Velike narodne skupštine polaganjom vinaca na spomen–ploču koja se nalazi na zgradi kadgodašnjeg hotela „Grand”, mistu di je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena 25. novembra 1918. godine. Isprid grada Novog Sada vince su položili Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i pridsidnik Skupštine Grada Siniša Sević, isprid Bunjevačkog nacionalnog savita Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora Savita, te pridstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine.

S. N.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

POZIVNICA

Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena

 Velika narodna skupstina

 Obevaštavamo građane

da će se u utorak, 25. novembra s početkom u 18 sati u

Velikoj vićnici Gradske kuće u Subotici, održat  svečano

obilužavanje nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine

"Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena".

Ovim praznikom Bunjevci se sićaju na 25.novembar 1918. godine. 

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine biće obilužen svečanom akademijom uz prigodan kulturno-umitnički program.

Ulaz je slobodan.

 

 

 

BKC „Bajmok“

Održan Bal za Svetu Katu

IMG 6161 

   Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ je u subotu je u Kulturno-prosvetnom društvu „Jedinstvo – Eđšeg“, po dvanajsti put upriličio Bal za Svetu Katu. Na balu je obilužen kako bunjevački svetac, tako i Dan Velike narodne skupštine, nacionalni praznik bunjevačke nacionalne zajednice.

Prid pripunom salom KPD-a, domaćin bala, Branko Pokornić, uputio je prisutnima srdačnu dobrodošlicu, a veče je posvetio svim slavljenicama - Katama.

Veče su upotpunili učenici koji u Osnovnoj škuli „Vuk Karadžić“ uče bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, koji su odrecitovali nikoliko bunjevački pisama, a takođe su se pridstavile foklorne sekcije KPD „Jedinstvo-Eđšeg“ i BKC „Bajmok“ sa spletovima bunjevački igara.

Na ovogodišnjem balu je bilo prisutno dvanajest Kata, koje su, po običaju, dobile lipe poklone, a domaćini su se kroz bogat kulturni program i ukusan pivčiji paprikaš potrudili da ovaj bal svima ostane u lipom sićanju.

Pravo veselje je nastalo posli večere, kad su okupljeni nuz druženje, igru i tamburašku muziku pod vođstvom Antuna Letić Nuneta, nastavili da slave ovaj bunjevački praznik.

V.K.