SBB

Saopštenje za javnost

Petak, 21.10.2016. 15:30

U povodu reakcija na inicijativu da se naredba iz 1945. godine kojom se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na njihovo izjašnjenje, proglasi aktom asimilacije, diskriminacije i aktom protivnom ljudskim pravima, iznetih u javnost od strane čelnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, Slavena Bačića i Tomislava Žigmanova, u kojima se navodi da je to “apsurdna politička inicijativa”, “vulgarna revizija prošlosti”, "smešna politička igra koja traje već godinama” i sl... (Hrvatska riječ broj 705, strana 12 – 13), ukazujemo da je tvrdnja da su Bunjevci deo hrvatskog naroda deo programa USTAŠKOG POKRETA U HRVATSKOJ (www.ustaski-pokret.com).

Iskreno se nadamo da Slaven Bačić i Tomislav Žigmanov ne podržavaju program Ustaškog pokreta u Hrvatskoj. Pozivamo predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji da se pridruže podnetoj inicijativi i tako pokažu da se zalažu za demokratske odnose, zaštitu ljudskih prava, prava na izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i ostvarivanje svih Ustavom i Zakonom garantovanih prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Subotica, 21. 10. 2016.

Mirko Bajić, predsednik SBB

 

SBB logo

 

 

Gostovanje Mirka Bajića na TV Most

Četvrtak, 20.10.2016. 18:30

 Mirko Bajic TV MostMirko Bajić, pridsidnik Saveza bački Bunjevaca i pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM, gostovao je u emisiji "Gnosa", televizije Most iz Novog Sada.

Tema emisije je bila položaj i mesto Bunjevaca u Republici Srbiji, i inicijativa Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine koja je pridata Pokrajinskom Sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa virskim zajednicama u kojoj se traži da se na Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine donese zaključak, kojim će se konstatovat da je akt u formi naredbe, koji je utvrdio Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine u Novom Sadu, 14. maja 1945. bio akt nasilne asimilacije i diskriminacije prema Bunjevcima, i akt protivan ljudskim pravima i slobodama.

 

EMISIJA "Gnosa" - 18. oktobar 2016.

 

 

UG "Bunjevačko kolo" Sombor

Obilužen 95. rođendan Bunjevačkog kola

 Ponediljak, 17.10.2016. 09:30

Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora svečano je obilužilo nesvakidašnji jubilej.

Devedest peti rođendan je jubilej koji retko koja organizacija il udruženje ima. Bunjevačko kolo su 1921. godine osnovali Bunjevci, učesnici Velike narodne skupštine u Novom Sadu koji su dali svoje odlučne glasove da ovi krajevi pripadnu Srbiji radi ujedinjena u Kraljevinu SHS. Oni su bili i osnivači Bunjevačko-šokačke stranke koja je na izborima za ustavotvornu skupštinu 1920. godine imala duplo više glasova čak i od vladajuće radikalne stranke. Upravo ta bunjevačka elita su osnivači Bunjevačkog kola čiju tradiciju nastavljamo radom u današnjem udruženju.“ istako je počasni pridsidnik UG “Bunjevačko kolo“, Đuro Bošnjak.

 07

Na svečanosti povodom obilužavanja godišnjice udruženja u Bunjevačkoj kući prisustvovali su pridsidnik Skupštine grada Sombora, prim dr Zoran Parčetić, načelnica Zapadno-bačkog okruga, mr Latinka Vasiljković, član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, Nemanja Sarač, narodni poslanik Vlado Babić, direktorica Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Marina Lukić Cvetić, podpridsidnik NSBNM, Nikola Babić, pridstavnici prijateljski udruženja i članovi Bunjevačkog kola.

Pozdravnim ričima i čestitkama članovima udruženja, svečanost je otvorio pridsidnik Dejan Parčetić. O radu i planovima Bunjevačkog kola govorili su podpridsidnica Aleksandra Medurić Kalčan i podpridsidnik udruženja Aleksandar Bošnjak.

Prigodan kulturno-umitnički program pripravile su pivačke grupe GKUD-a "Ravangrad", učenici OŠ "Bratstvo-jedinstvo" i somborski tamburaši.

U okviru proslave, svečano je otvorena izložba umitničke fotografije Petra Zamba, rukovodioca foto sekcije u udruženju. Nakon svečanosti, druženje članova i gostiju nastavljeno je uz prigodan koktel.

FOTO ALBUM

Foto: BIC