BNS – konferencija za novinare

Sve je spremno za „Dan Velikog prela”

IMG 9059

   Prvi u nizu nacionalni praznika Bunjevaca – „ 2. februar, Dan Velikog prela ”, Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine obilužiće na Marin, u ponediljak, 2. februara. Tim povodom, u četvrtak, 29. januara, održana je konferencija za novinare, na kojoj su divanili mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, Kata Kuntić, referent za kulturu i Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora u Savitu.

Na samom početku konferencije pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita istakla je važnost održavanja prela i podsitila na 1879. godinu, kad je u Subotici održano prvo javno prelo – Veliko bunjevačko prelo.

Bila je to javna manifestacija na kojoj je priko iljadu Bunjevaca, obučeni u svoju narodnu nošnju, izašlo u javnost, sa željom da postanu vidljivi ko nacionalna zajednica u ovoj varoši i tadašnjoj državi – divani pridsidnica BNS.

Držeći se te tradicije, Nacionalni savit Bunjevaca i ove godine organizuje Veliko prelo, ujedno i stari bunjevački običaj, koji se počo slavit po salašima, kućama i porodicama, a danas pridstavlja jedan od nacionalni praznika Bunjevaca. 

Ovogodišnje Veliko prelo biće održano u restoranu „Spartak S“, a kako je na konferenciji istakla Kata Kuntić, referent kulture u BNS-u, pripravljen je bogat program. Prelo ne mož proć bez izbora za najlipšu prelju i proglašenja najlipše preljske pisme, a iz BNS-a ističu kako su zadovoljni odzivom na ova dva konkursa.

Imamo tu čast da će gost ovogodišnjeg Velikog prela bit Zvonko Bogdan s orkestrom „Vinarija“, a goste će zabavljat i mladi tamburaški orkestar „Tajna“. Uz to, osoblje restorana „Spartak S“ pobriniće se za posluženje tradicionalne preljske večere – kazala je Kata Kuntić, te dodala da je ostalo još zdravo malo karti, koje se mogu nabavit u prostorijama BNS i restorana „Spartak S“.

Veliko prelo važno je za Bunjevce, prije svega zbog očuvanja tradicije i zaštite kulturne baštine. Novi saziv BNS-a krenio je s novim snagama da se bavi pitanjima ostvarivanja prava ove zajednice u Subotici i Srbiji.

Nacionalni savit je ustanova utvrđena Zakonom Republike Srbije, a u ime zajednice se stara o četri oblasti, jedna je svakako i kultura. Razumili smo potribu unutar nacionalne zajednice da se kulturom ozbiljno bavimo, a ključna je zaštita kulturne baštine. U tom pravcu radimo već duže vrimena, naročito od kako je oformljen novi saziv BNS-a. U okviru četri nacionalna praznika imamo dvi bitne manifestacija kojima štitimo naše nasliđe i kulturu, Dan Velikog prela i Dan Dužijance, a imaćemo uskoro i treću bitnu manifestaciju, Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji se održava već 14 godina u skromnim uslovima, što će sada biti prinešeno u značajniji okvir – kazo je Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora BNS-a, i dodo:

Fala Gradu Subotici na razumivanju i pomoći da bunjevačka zajednica na ovaki ozbiljan način može da se bavi svojom kulturnom baštinom, jer Bunjevaca u Subotici ima, procentualno 10%, i zasluživamo taki odnos Grada. 

Medijski sponzor NIU „Bunjevački informativni centar”

S. N.

 

 Foto:BIC

 

 

 

KUDŽ „Bratstvo”

Poziv članovima

 

   Kulturno-umitničko društvo železničara „Bratstvo” iz Subotice ove godine obilužava 70 godina rada i postojanja. Tim povodom, rukovodstvo „Bratstva” poziva sve bivše članove da se odazovu pozivu i učestvuju na koncertu, koji će bit održan na jesen.

   Svi zainteresovani, bivši članovi „Bratstva”, mogu se obratiti u prostorije Društva, svakog radnog dana od 18 do 22 sata.

 

IMG 8389

 

 

U Somboru pridstavljen Bunjevački kalendar za 2015.

Bunjevački kalendar dio svake bunjevačke familije

IMG 0454

   Prva manifestacija u 2015.godini u Bunjevačkoj kući u Somboru bila je 15. januara kad je svečano pridstavljen Bunjevački kalendar za 2015.godinu.

   Bunjevačka kuća, ko i uvik pripuna gostiju, domaćinski je dočeka goste iz Subotice: urednika kalendara Miroslava Vojnića Hajduka Maraču i pridsidnika Bunjevačke Matice, Ivana Sedlaka. Gosti su divanili o istorijatu bunjevački kalendara od prvi kalendara s kraja 19. vika pa do najnovijeg izdanja za tekuću godinu.

   U prigodnom kulturno umitničkom programu gostima se po prvi put pridstavio mladi trubač Nenad Gvozdenac, učenik 2. razreda OŠ "Bratstvo jedinstvo" u Somboru, a lipom pismom, već tradicionalno veče su razgalile članice ženske pivačke grupe "Varošanke". Među brojnim tekstovima u kalendaru za 2015. godinu, štampani su i stihovi Aleksandre Medurić Kalčan i Aleksandra Jonjića koji su se tokom večeri pridstavili čitajući svoje autorske pisme.

   Nuz prigodan koktel, čeljad se družila i divanila a od gostiju iz Subotice tražio se i kalendar više.

 R.P.