BKC „Bajmok“

Pridstavljen dokumentarni film o Miji Mandiću

IMG 5585

U okviru tradicionalne manifestacije „Dani bunjevačke kulture“ koju već deset godina organizuje Bunjevački kulturni centar „Bajmok“, u petak, 28. avgusta, održana je promocija dokumentarnog filma o Miji Mandiću, ko i pridstavljanje novog festivalskog biltena s bunjevačkim ilima.

Premijera dokumentarnog filma o Miji Mandiću je održana u prostorijama KPD-a “Jedinstvo-Eđšeg”, a brojni gosti su imali priliku da vide prikaz života ovog istaknutog prosvitnog radnika i počasnog građana Subotice.

Ovo je osmi film koji je BKC “Bajmok” snimio o značajnoj bunjevačkoj ličnosti, a njime je obiluženo 70. godina od smrti bunjevačkog kulturnog radnika Mije Mandića.

U stvaranju filma su učestvovale brojne institucije, pridstavnici iz Gradskog muzeja, Gradske biblioteke, ko i unuk Mije Mandića, koji nosi njegovo ime.

Gledaoci nisu krili oduševljenje ovim dokumentarnim filmom, ističući da na pravi način prikaziva lik i dilo ovog bunjevačkog rodoljuba.

V.K.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

UG „Bunjevački kulturni centar–Novi Sad”

„Dani bunjevačke kulture” u Novom Sadu

b24

Uz pozdravni govor Svetlane Babić, pridsidnice UG „Bunjevački kulturni centar–Novi Sad”, u kome se zafalila Gradu Novom Sadu, Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine, Kulturno-umitničkom društvu „Bunjevka”, UG „Bunjevački omladinski centar”, UG „Bunjevačka vila” i BKC „Tavankut” na podrški u organizaciji, okončan je centralni dio obilužavanja „Dana bunjevačke kulture” u Novom Sadu.

Zadovoljstvo nam je da na ovom mistu po prvi put pridstavimo našim posetiocima kulturu i kulturno nasliđe Bunjevaca. Mi smo stanovnici Novog Sada, naučili smo da živimo s drugim narodima, al i želimo svima da pokažemo ono čime se dičimo. Čast nam je što imamo podršku Grada Novog Sada za ovake događaje, al i „Kulturnog centra Novi Sad”, i nastojaćemo da u Novom Sadu svake godine priredimo „Dane bunjevačke kulture” – kazala je Svetlana Babić.

U prostoru „Kulturnog centra Novog Sada” tražilo se misto više, a positioci su mogli da uživaju u remek dilima od slame, koja su nastala iz ruku vridni subotički slamarki, dok su kroz prikaze Stele Bukvić i prof. dr Saše Markovića mogli da saznaju štogod više o kulturi Bunjevaca, o obilužavanju „Dužijance”, jednog od četri praznika ove nacionalne manjine, al i o Ivanu Antunoviću (ove godine se obilužava 200 godina od njegovog rođenja), jednoj od najznačajniji osoba u borbi Bunjevaca za autohtonost, koja i danas traje.

Mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke manjine, pozdravila je prisutne, te naglasila koliko je važno prikazivanje kulture običaja, pogotovo u gradu u kome žive Bunjevci, i koji je značajan za njevu istoriju.

Ako ima smisla prikazati Bunjevcima bunjevačku kulturu u Somboru i Subotici, svakako da ima smisla pokazat je i drugima. Subotica je za Bunjevce važna, al je važan i Novi Sad, što se pokazalo i u istoriji. Ivan Antunović, koji je rođen prija 200 godina, je blisko sarađivo sa Maticom srpskom, a zajedno s njima je napiso knjigu u poriklu Bunjevaca, koja je i dan danas neprivaziđena. Prija 100 godina u ovom gradu smo pisali svoju istoriju na dan Velike narodne skupštine 1918. godina. Danas, u vrime interneta i brzine, Bunjevci su se udaljili od Novog Sada, iako veliki broj mladi pripadnika ove zajednice dolazi tu da studira, pa i ostaje da živi. Volela bi da ovo veče bude prva spona u novom razdoblju.

Isprid Grada Novog Sada, Vesna Srdanov je pozdravila prisutne u ime Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, a tom prilikom je i dodala:

Zadovoljni smo što možemo da učestvujemo u ovako lepoj organizaciji UG „BKC Novi Sad” koji je podržan od strane Grada Novog Sada, a uz „Dane bunjevačke kulture”, podržavamo i obeležavanje 25. novembra, Dana Velike narodne skupštine. Uspešno sarađujemo, nadamo se da će to u budućnosti biti još bolje. Novosađani imaju priliku da se upoznaju sa jednom kulturom o kojoj malo znaju, imaju priliku da se upoznaju sa sugrađanima.

Ona je istakla važnost promocije multikulturalnosti, kojoj doprinose i pripadnici bunjevačke zajednice, te je naglasila da će Grad Novi Sad i nadalje podržavati kvalitetne projekte koji dolaze iz ove zajednice.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA 

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

BKC „Bajmok“

„Dani bunjevačke kulture“

fest01

Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ će u petak i subotu, 28. i 29. avgusta, bit domaćin "Dana bunjevačke kulture".

Ko i prijašnji godina, prvog dana će se održat promocija dokumentarnog filma, ovaj put o Miji Mandiću, a drugi dan je rezervisan za deseti "Festival bunjevački ila", saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj u sridu.

Kako je tom prilikom kazo Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok”, očekuje se više od pedest vrsta ila, koja će positioci moć koštat, al i kupit i ponet kući. Festival će svečano bit otvoren u 10 sati, a proglašenje najbolji ila planirano je za 12 sati, dok je za 19 sati planirana igranka. 

Glavno ilo će i deseti put biti domaća tarana sa, takođe domaćom divenicom, koja će se prodavat po pristupačnoj cini od 150 dinara po porciji.

N.S.