Društvo, kultura, umitnost

Održan 61. Sajam knjiga u Beogradu

Pridstavili se i Bunjevci

Petak, 28.10.2016. 12:45

U periodu od 23. do 30. oktobra održan je tradicionalan, 61. po redu, Sajam knjiga u Beogradu. Ko i uvik, svoje misto su imala i izdanja nacionalni manjina, a med njima se pridstavila i bunjevačka zajednica u Srbiji.

Sajam 01

I ove godine, ko i dosad, NIU „Bunjevački informativni centar” i „Bunjevački medija centar” bili su prisutni na Sajmu knjiga u Beogradu sa svojim izdanjima. Na glavnom mistu bila su prikazana izdanja koja smo naminili dici i mladima, knjiga „Tandrčkovo blago”, te periodična izdanja „Tandrčak” i „Bocko”. Naravno, na štandu je bilo mista i za druga izdanja iz bunjevačke zajednice – divani Mirko Bajić, direktor NIU „Bunjevački informativni centar”.

 Izdanja na bunjevačkom bila su dio štanda Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Od velikog je značaja da budemo sa svojim izdanjima na Sajmu knjiga u okviru štanda Sekretarijata, da budemo med svim ostalim nacionalnim zajednicama u Vojvodini. Ko i drugi, i mi smo ove godine bili ograničeni po pitanju izdavaštva, sridstva su bila značajno umanjena za ovu oblast, a iskreno se nadamo da će se tako stanje u narednoj godini popravit – dodo je Bajić.

Tradicionalni Sajam knjiga ove godine je okupio preko 450 izdavača iz Srbije i inostranstva, svečano ga je otvorio Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, a počasni gost je bio Iran.

 

 Sajam 02Sajam 03

 

 

Gostovanje Mirka Bajića na TV Most

Četvrtak, 20.10.2016. 18:30

 Mirko Bajic TV MostMirko Bajić, pridsidnik Saveza bački Bunjevaca i pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM, gostovao je u emisiji "Gnosa", televizije Most iz Novog Sada.

Tema emisije je bila položaj i mesto Bunjevaca u Republici Srbiji, i inicijativa Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine koja je pridata Pokrajinskom Sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa virskim zajednicama u kojoj se traži da se na Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine donese zaključak, kojim će se konstatovat da je akt u formi naredbe, koji je utvrdio Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine u Novom Sadu, 14. maja 1945. bio akt nasilne asimilacije i diskriminacije prema Bunjevcima, i akt protivan ljudskim pravima i slobodama.

 

EMISIJA "Gnosa" - 18. oktobar 2016.

 

 

UG "Bunjevačko kolo" Sombor

Obilužen 95. rođendan Bunjevačkog kola

 Ponediljak, 17.10.2016. 09:30

Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora svečano je obilužilo nesvakidašnji jubilej.

Devedest peti rođendan je jubilej koji retko koja organizacija il udruženje ima. Bunjevačko kolo su 1921. godine osnovali Bunjevci, učesnici Velike narodne skupštine u Novom Sadu koji su dali svoje odlučne glasove da ovi krajevi pripadnu Srbiji radi ujedinjena u Kraljevinu SHS. Oni su bili i osnivači Bunjevačko-šokačke stranke koja je na izborima za ustavotvornu skupštinu 1920. godine imala duplo više glasova čak i od vladajuće radikalne stranke. Upravo ta bunjevačka elita su osnivači Bunjevačkog kola čiju tradiciju nastavljamo radom u današnjem udruženju.“ istako je počasni pridsidnik UG “Bunjevačko kolo“, Đuro Bošnjak.

 07

Na svečanosti povodom obilužavanja godišnjice udruženja u Bunjevačkoj kući prisustvovali su pridsidnik Skupštine grada Sombora, prim dr Zoran Parčetić, načelnica Zapadno-bačkog okruga, mr Latinka Vasiljković, član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, Nemanja Sarač, narodni poslanik Vlado Babić, direktorica Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Marina Lukić Cvetić, podpridsidnik NSBNM, Nikola Babić, pridstavnici prijateljski udruženja i članovi Bunjevačkog kola.

Pozdravnim ričima i čestitkama članovima udruženja, svečanost je otvorio pridsidnik Dejan Parčetić. O radu i planovima Bunjevačkog kola govorili su podpridsidnica Aleksandra Medurić Kalčan i podpridsidnik udruženja Aleksandar Bošnjak.

Prigodan kulturno-umitnički program pripravile su pivačke grupe GKUD-a "Ravangrad", učenici OŠ "Bratstvo-jedinstvo" i somborski tamburaši.

U okviru proslave, svečano je otvorena izložba umitničke fotografije Petra Zamba, rukovodioca foto sekcije u udruženju. Nakon svečanosti, druženje članova i gostiju nastavljeno je uz prigodan koktel.

FOTO ALBUM

Foto: BIC

 

 
Još članaka...