Društvo, kultura, umitnost

UG „BKC Novi Sad“

U Novom Sadu obilužen „Dan Velike narodne Skupštine“

n10

Dan Velike narodne Skupštine – 25. novembar 1918., jedan od četri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine, obilužen je u petak, 27. novembra, u Novom Sadu. Samo dva dana nakon što su na pomen-ploču koja se nalazi na zgradi kadgodašnjeg hotela „Grand” u Novom Sadu položeni vinci u znak sićanja na ovaj datum, UG „Bunjevački kulturni centar – Novi Sad“ organizovo je u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada prigodan program, na kojem se divanilo o ulogi Bunjevaca u donošenju odluke o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji.

Na samom početu programa, prisutnima se obratila pridsidnica UG “Bunjevački kulturni centar – Novi Sad” Svetlana Babić, koja je istakla potribu da se i Bunjevci koji žive u Novom Sadu, podsite svoje istorije, tradicije i običaja.

Manifestaciji je, isprid grada Novog Sada, prisustvovo šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, koji je tom prilikom čestito Bunjevima nacionalni praznik.

- Tog istorijskog datuma 25. novembra 1918. godine, 757 delegata je donelo jedinu očekivanu odluku i doprinelo da mi, stanovnici Novog Sada, Vojvodine i Srbije nešto lepo baštinimo, a na nama je ostalo da mi to sve što je doneto čuvamo i sačuvamo. Kroz tri godine će biti sto godina od tog značajnog datuma, i mi moramo celu tu 2018. godinu da posvetimo ovom velikom prazniku – kazo je Petrović.

O značaju trenutka zasedanja Velike narodne Skupštine, i o ulogi Bunjevaca u tom istorijskom događaju, divanio je istoričar, profesor Saša Marković s Pedagoškog fakulteta u Somboru, posli čega je prikazan i dokumentarni film o popu Blašku Rajiću.

Manifestaciji su prisustvovali brojni gosti, med kojima su bili i pridsidnica NSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnik Izvršnog odbora Savita Mirko Bajić, pridsidnica KUD-a „Bunjevka“ Kata Kuntić, pridsidnica Udruženja „Bunjevačka vila“ Nela Ivić, ko i pridstavnici bunjevački udruženja i organizacija.

V.K.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

Bunjevački media centar - Sombor

Joga za dicu

IMG 8509

U subotu, 21. novembra, u organizaciji Bunjevačkog media centra iz Sombora, nuz podršku Bunjevačkog omladinskog centra „Fijaker stari“, održan je čas joge za dicu. Čas joge vodila je Emina Popović Vuković, instruktor joge iz Sombora.

Joga, ko drevna disciplina i metoda vežbanja u dosadašnjim iskustvima, pokazala je dobre rezultate kod dice, posebno kad je rič o koncentraciji, unapriđivanju škulski rezultata i kod emocionalne ravnoteže.

S obzirom da se bliži kraj prvog polugodišta u škulama, dici je vako druženje pripravljeno s ciljom upoznavanja s ovom drevnom disciplinom i opuštanja te relaksacije a sve nuz asistenciju stučnog lica odnosno profesionalnog instruktora. Dica su s uživanjom pratila vežbe - asane koje je pripravila instruktorka, i kako kažu, raduju se sledećem druženju.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: Miroslav Dabić

 

 

konkurs

KONKURS - Ja sam mali novinar pišem na bunjevačkom. List za mlade na bunjevačkom jeziku "Bocko" raspisiva nagradni konkurs sa temom "Rođeni u 21.viku". Prilog mora bit u formi novinskog teksta, pisanog na bunjevačkom jeziku. Pridviđene su nagrade za najbolje radove koje će ocinit odgovarajuća komisija, Najbolji radovi biće objavljeni u narednom broju "Bocka". Konkurs je otvoren do 15. decembra 2015. godine, radove slati na e-mail adresu: novinebocko@gmail.com

 
Još članaka...