Društvo, kultura, umitnost

Bunjevački edukativni centar

Održano takmičenje “Volimo bunjevački”

Utorak, 09.02.2016. 10:15

Za dicu koja u osnovnim škulama pohađaje izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture je u subotu, 6. februara, održano takmičenje u recitovanju bunjevački pisama.

Takmičenje pod nazivom „Volimo bunjevački“ u organizaciji Bunjevačkog edukativnog centra, upriličeno je u prostorijama Bunjevačkog nacionalnog savita, a okupilo je 13 đaka iz niži razreda i 8 đaka iz viši razreda.

Na takmičenju su se mogle čut pisme o škuli, životinjama, dičijim nestašlucima, al i o bunjevačkoj tradiciji i običajima. Sva dica su bila dobro pripremljena za takmičenje, zafaljujuć njevim učiteljima sa kojima su vridno radila kako bi pismice što lipše pridstavili žiriju.

IMG 3057

Ipak, od mnogi lipi pisama i dobri recitatora, žiri je moro izabrat najbolje – tako je prvo misto u nižim razredima osvojila Marija Imgrund, učenica četvrtog razreda Osnovne škule „Matija Gubec“ iz Tavankuta, koja je nastupila isprid BKC „Tavankut“ sa pismom „Zekanov šumarak“, dok se u kategoriji viši razreda, ko najbolji u recitovanju pokazo Bojan Rukavina, učenik sedmog razreda Osnovne škule „Đuro Salaj“ iz Subotice. On se pridstavio sa pismom „Mali Bunjevac“.

Kod niži razreda, drugo misto je pripalo Dajani Vukov, a treće Jeleni Bešlić, dok je kod viši razreda drugo misto zauzela Mia Kuktin, a treće Dunja Mačković.

Najbolje očekiva Opštinska smotra recitatorakoja će se održat u petak, 26. februara, u Gradskoj biblioteki u Subotici.

Učesnici takmičenja „Volimo bunjevački“

Niži razredi:

Sara Barjaktarević, OŠ „Đuro Salaj“ – Dida i majka

Jelena Bešlić, OŠ „Sonja Marinković“ – Mačiji bonton

Bojan Vidaković, OŠ „Matko Vuković“ – Didin huncut

Dajana Vukov, OŠ „Matko Vuković“ – Didine riči

Milena Gabrić, OŠ „Majšanski put“ – Fanak

Marija Imgrund, OŠ „Matija Gubec“ – Zekanov šumarak

Mia Kovačević, OŠ „Matko Vuković“ – Škulske nevolje

Hermina Kumer, OŠ „Vuk Karadžić“ – Singerica

Ivana Mijucin, OŠ „Đuro Salaj“ – Kišobran

Tamara Mijucin, OŠ „Đuro Salaj“ – Tandrčak

Nikolina Plavšić, OŠ „Sečenji Ištvan“ – Doživljaj s litovanja

Bojana Romoda, OŠ „Sonja Marinković“ – Nestašni garavko

Sara Uršal, OŠ „Ivan Milutinović“ – Puce

Viši razredi:

Luka Vojnić Purčar, OŠ „Sveti Sava“ – Sniško Bilić

Josipa Ivković, OŠ „Sveti Sava“ – Teško je mali bit

Mia Kuktin, OŠ „Sečenji Ištvan“ – Učite dicu

Dunja Mačković, OŠ „Matija Gubec“ – Marinsko prelo

Bojan Rukavina, OŠ „Đuro Salaj“ – Mali Bunjevac

Mark Salai, OŠ „Sveti Sava“ – Čekam zeca

Martina Stupar, OŠ „Vuk Karadžić“ – Bunjevačko prelo

Miloš Hicik, OŠ „Sečenji Ištvan“ – Teško je mali bit

V.K.

 

FOTO ALBUM

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

SOMBORSKI BUNJEVCI ODRŽALI 15. BUNJEVAČKO PRELO

Obilužen nacionalni praznik i tradicionalno Marinsko prelo

Ponediljak, 01.02.2016. 19:15

Već po tradiciji Somborci su uoči Marin dana održali Veliko bunjevačko prelo i ujedno svečano obilužili svoj nacionalni praznik.

Nuz melodije državne himne i svečane bunjevačke pisme započeta je svečanost još jednog, kako Somborci znaju kazat, bunjevačkog bala.

Pozdravnim ričima obratili su se pridsidnik kola Dejan Parčetić, izrazivši tom prilikom svoje zadovoljstvo pripunom salom članova i prijatelja "Bunjevačkog kola" i čestitajuć nacionalni praznik i imendane svima koji na Marin dan slave. Počasni pridsidnik udruženja, mr Đuro Bošnjak je naglasio značaj održavanja 15. po redu prela od reosnivanja "Bunjevačkog kola" i 10. prela koje se u Somboru obilužava ko jedan od četri nacionalna praznika Bunjevaca.

ZUM 0449-01

-S posebnom radošću vas podsićam da smo na Bunjevačkom prelu 2006. godine, gospodin Nikola Babić, tad pridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita i ja, s ponosom razvili naš bunjevački barjak i potvrdili Dan Velikog prela ko priznati nacionalni praznik Bunjevaca.

Isprid somborske varoši goste je pozdravio gradonačelnik Saša Todorović i istako dobru saradnju s Bunjevačkim nacionalnim savitom a posebno s UG „Bunjevačko kolo“ čiji je počasni član.

Goste marinskog prela pozdravio je i čestito nacionalni praznik i Vlado Babić, narodni poslanik u republičkoj skupštini.

Za lipu pismu i igru, ko i raniji godina, pobrinuli su se članovi GKUD "Ravangrad", i to pivačke grupe "Varošani i Varošanke" i izvođački folklorni sastav koji se pridstavio spletom bunjevački igara i igrama iz Srbije. Prigodne preljske tekstove autora Dragana Kubatova čitala je Cecilija Tomić.

Podpridsidnik UG „Bunjevačko kolo“, Aleksandar Bošnjak je pozdravio bandaša i bandašicu somborske bunjevačke Dužionice 2015.godine, Žarka Goretića i Ivanu Jakšić i tom prilikom im je svečano uručio dar udruženja – umitničke slike.

Za dobar štimung i veselje sve do zore pobrinuo se muzički sastav „Romantik“.

R.P.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC

 

 
BMC - SOMBOR

Ekološka radionica

Ponediljak, 01.02.2016. 17:45   Izvor: Bunjevački media centar - Sombor

U subotu, 30. januara u organizaciji Bunjevačkog media centra-Sombor, održana je Ekološka radionica na temu OČUVANJA ŽIVOTINJSKI VRSTA - PTICA STANARICA.

Mladi su imali priliku da se bolje upoznaju sa zaštitom i očuvanjem prirodne sredine koja ih okružuje. Radionicu je vodila diplomirani analitičar zaštite životne sredine Bojana Sretković.

DSC02416

Zdravo je važno podizanje ekološke svisti kod dice i mladi, posebno u ovom društvu di je veoma zastupljena urbanizacija naselja. Kako u ovim ladnim danima ptice teže pronalaze ranu, odlučili smo da im pomognemo našom akcijom. Uz stručnu pomoć dica i mladi pripravljali su ranilice za ptice koje su kasnije postavljene u Park heroja u našoj varoši. Dica su nuz izlaganje naše gošće mogla čut štogod o pticama koje naseljavaju prirodnu sredinu u kojoj živimo, a imala su priliku da neke od njih vide u samom parku prilikom postavljanja ranilica.

Tokom naredni misec dana, članovi BMC zajedno sa dicom obavezali su se da dopune ranilice postavljene u parku, kako bi tokom zimski miseci pomogli pticama da se lakše prirane i dođu do semenki.
BMC je odlučio da tokom godine nastavi sa Ekološkim radionicama koje će pratiti različite teme, kako bi dica i mladi što više pripoznali značaj i ulogu očuvanja prirodne sredine koja nas okružuje.

 

FOTO ALBUM

Foto: BMC - Sombor

 

 
Još članaka...