Društvo, kultura, umitnost

„BKC - NOVI SAD“

Obilužen početak rada „Bunjevačkog kulturnog centra - Novi Sad“

 IMG 0595

   U sridu, 16. aprila, u Novom Sadu je svečano obilužen početak rada „Bunjevačkog kulturnog centra - Novi Sad“.

   Tu priliku iskoristili smo da porazgovaramo sa Svetlanom Babić, pridsidnicom „BKC - Novi Sad“, koja je istakla da Centar želi da bunjevačku tradiciju i kulturno dobro pridstavi i u administrativnom centru Vojvodine.

Mislimo da će nam to doneti jednu prednost, jednu novu sliku o nama kao ljudima, kao čuvarima kulturne tradicije i svega onog lepog što nosi i krasi bunjevačku nacionalnu zajednicu, kazala je Svetlana Babić, te na pitanje kaki su planovi za budući period odgovorila:

Imamo ambiciozne planove. Mi smo početnici u ovom poslu i očekujemo veliku pomoć starijih društava koji su locirani u Subotici i Somboru, a namera nam je da ove godine objedinimo na Danima bunjevačke kulture, koji bi trajali tri, četiri dana u Novom Sadu, sve one rukotvorine, dobra i vrednosti, te da se predstavimo Novosađanima na pravi način. Tu je i veoma značajna godišnjica obeležavanja Velike narodne skupštine, manifestaciji kojoj smo prisustvovali i prošle godine i želimo da u tom imamo odgovarajuće učešće i u budućnosti, objašnjava pridsidnica BKC-a.

   Što se tiče članstva, iz "BKC - Novi Sad” poručivaje da široki ruku očekivaje sve Novosađane, ljude dobre volje, koji imaju sluha i želju da upoznaju bunjevačku tradiciju, običaje, kulturu, ko i one koji žele da se podsite onog što je dio njevog ditinjstva i odrastanja.

Time ćemo svi biti veći i bolji, te ćemo stvoriti jedan lepši ambijent za sve nas, dodaje Svetlana Babić.

   Svečanom otvaranju prostorija novog novosadskog udruženja, prisustvovala je i članica Gradskog veća Novog Sada zadužena za kulturu Milanka Brkić, koja je tom prilikom kazala:

Novi Sad prepoznaje velik značaj u tome što će i bunjevačka nacionalna zajednica imati svoj kulturni centar u našem gradu i ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo jeste da će imati punu finansijsku i institucionalnu podršku, jer nam je svima jasno da entuzijazam mnogo znači, ali da bez konkretne finansijske pomoći ne možemo da dobijemo pravi kvalitet koji od bunjevačke nacionalne zajednice očekujemo.

   Među gostima na svečanom otvaranju bili su prisutni članovi Privremenog organa upravljanja Nacinalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, bunjevački udruženja Subotice, Novog Sada i Bajmoka, ali i budući udruženja iz Sombora i Bečeja. Svečanom otvaranju "BKC - Novi Sad“ prisustvovo je i Vladimir Jelić, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada za komunalni sistem i energetiku. Otvaranju je prisustvovala i Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika Subotice zadužena za kulturu koja je tom prilikom istakla da bi osnovni zadatak "BKC - Novi Sad” bio da ukaže i promoviše tradiciju i običaje Bunjevaca.

To je važno, jer u svakom čoveku postoji ta radoznalost da istražuje svoje poreklo i prošlost, bez obzira na zvanje i znanje koje poseduje i u tom smislu negujemo ovakve aktivnosti i ovakva kulturna udruženja i centre, dodala je prof. dr Jerinkić.

   Među onima koji su najzaslužniji za formiranje Centra je i Mirko Bajić, pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca, koji je tom prilikom istako:

Mnogi naši prijatelji su zajedno sa nama doprineli ovome da smo danas tu. Sve smo svojim ličnim radom i sredstvima, koja smo za to morali da izdvojimo, uradili. Ono što želim da istaknem jeste zalaganje koja imamo, a koja ne mogu biti odvojena od političkih stremljenja i potreba i u tom pravcu treba da se organizujemo i institucionalno jačamo. Da ono što je institucija kada je reč o bunjevačkoj zajednici prati i ono što je kultura, što su udruženja i rad u svim segmentima. Tako vidimo našu saradnju. Mislimo da se udružujemo sa onima koji postoje, koji mogu puno toga da prikažu Novom Sadu, reči su Mirka Bajića na otvaranju prostorija "BKC - Novi Sad", koje se nalaze u Ulici Svetozara Miletića 16.

   Svoj doprinos svečanom otvaranju novi prostorija "BKC - Novi Sad" dali su i Bunjevački kulturni centar "Bajmok", dilom postavke s Uskršnje izložbe, ko i Kulturno-umitničko društvo "Bunjevka", slikama o istoriji Bunjevaca i njeve narodne nošnje.

 Nataša Stantić   

 

 

 Foto: BIC   

 

 

BKC „Subotica”

Pridstavljen „Bunjevački kalendar” za 2014. godinu

 IMG 0497

   U prostorijama Bunjevačke matice u utorak, 15. aprila, pridstavljen je „Bunjevački kalendar” za 2014. godinu, kog izdaje Bunjevački kulturni centar „Subotica”.

   O izdanju su divanili Miroslav Vojnić Hajduk – Marača, urednik „Bunjevačkog kalendara”, Mile Tasić, bibliotekar i Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika Subotice zadužena za kulturu.

   Svi zainteresovani mogu da kupe „Bunjevački kalendar” u prostorijama Bunjevačke matice, Korzo br.8, te u kancelariji Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, koje se nalaze na adresi Trg cara Jovana Nenada 15/5. 

 Nataša Stantić   

 

 

 Foto: BIC   

 

 

LEMEŠ

Umitnost, vira i lipota na ljuski simbola života

 ALIM7380

U susrit najvećem kršćanskom prazniku – Uskrsu, u Lemešu svečano otvorena
izložba umitnički radova

   Kako se većina bunjevački institucija  raznim aktivnostima pripravljaje za pridstojeće uskršnje svece, tako su  i članovi BKC “Lemeški Bunjevci“ za ovaj veliki kršćanski praznik odlučili da za svoje Lemešane organizuju prigodnu uskršnju izložbu.

   U svečanoj sali mesne zajednice u Svetozar Miletiću opravita je lipa postavka ručni radova čiji je zajednički motiv i inspiracija bio Uskrs i radost koju ovaj veliki svetac donosi.

   U ime domaćina i organizatora izložbe sve goste je pozdravio potpridsidnik BKC „Lemeški BunjevciŽeljko Zelić  a potom  se ričima podrške radu udruženja obratila pridsidnica privremenog organa BNS, mr Suzana Kujundžić Ostojić.  Prigodnim ričima prilikom otvaranja izložbe obratio se i član gradskog veća za pitanja nacionalni zajednica gospodin Čaba Sakač. Na svečanosti otvaranja izložbe, sala je među positiocima najviše bila ispunita dičijima glasovima domaćina – dice škulskog i pridškulskog uzrasta  iz Svetozara Miletića ko i đaci iz OŠ “21.oktobar“ u Somboru sa svojom učiteljicom Bojanom Pavlović koji pohađaju predmet bunjevački govor s elementima nacionalne kulture. Za ovu priliku kraći program bio je namenjen upravo najmlađoj publiki.  Tako su se pridstavile male Čonopljanke Jelena Bastaja i Renata Feher, II razred iz OŠ “Aleksa Šantić“ koje su učestvovale na opštinskoma takmičenju recitatora (dicu je pripravljala njeva učiteljica Vesna Matin), Strahinja Peršić VI razred iz OŠ "Dositej Obradović" u Somboru, član Umitničkog studija Bunjevačkog kola i Ena Parčetić, II razred iz OŠ „Avram Mrazović“. Mališani su publiki i gostima deklamovali lipe stihove na temu škule, prolića i Uskrsa a positioci su ji nagradili velikim aplauzima.

   Nuz srdačan divan i domaćinski koktel, čeljad se družila, razdivanila i s oduševljenjom pofalila ručne radove, postavke, slike i aranžmane.

   Brojna uskršnja šarena jaja rađena su najrazličitijim tehnikama – od uljani boja, lukovice, dekubaž tehnike, oslikavanja voskom, ukrašavanja tkaninom, trakicama, perlicama, biserčićima do jaja sa slamarkim pripretajima vrhunski prikazani slika na ljuski jajeta. Ove bogate postavke praćene su karakterističnim  aranžmanima nuz  bile šlingeraje, cica-mace, zeleno žito, gnjizda s pilićima i zecovima. Lemeškoj publiki je ovom prilikom prikazan i lip broj  slamarski slika. Pored domaćina – umitnika iz Lemeša, izložbu su ulipšali radovi članova umitničke i slamarske sekcije Bunjevačkog kola iz Sombora i samostalni umitnika iz Subotice i Sombora.

   Jaje ko simbol života, simbol Uskrsa i vire koje svake godine s puno ljubavi pripravljamo svojoj familiji, pokazalo se i ovom izložbom, neprisušni je motiv i inspiracija mašti i duhu kojeg vridne ruke i višti prsti pritvaraju u manja i veća umitnička dila.

   BKC „Lemeški Bunjevci“ su svojim Lemešanima pripravili da u ovoj lipoti uživaje  tokom dva dana uoči Cvitne nedilje a već prve nedilje posli Uskrsa – na Svetog Marka, najavljuju još jednu lipu aktivnost – posvićivanje žitni polja te pozivaje sve svoje prijatelje, članove i virnike da im se i ove godine pridruže na sv. Misi u 10 sati a potom i na žitnom polju di će se svečano obaviti blagoslov mladog žita.

 Ružica Parčetić     

 

 

 

 

 
Još članaka...