Društvo, kultura, umitnost

Izložba slika u Bunjevačkoj matici

"Traganje za lepotom"

 Četvrtak, 12.05.2016. 17:45

U prostorijama Bunjevačke matice u utorak, 10. maja, svečano je otvorena izložba slika pod nazivom "Traganje za lepotom" koju potpisivaje umitnici iz Sremske Mitrovice Miroslav Biuković i Srećko Radulović.

m16

Tom prilikom su se prisutnima obratili sami autori, al i Ivan Sedlak, Stipan Šarčević i Geza Babijanović, iz Bunjevačke matice, muzički program su upotpunili Tamara Babić i Gordan Papić, a izložbu je svečano otvorio Mile Tasić, likovni kritičar.

Kako je to i običaj, Bunjevačka matica je dobila dvi slike značajni ličnosti iz istorije Bunjevaca, a svi koji žele pogledat izložbu mogu to uradit do 17. maja.

 

Fotografije

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

Održana istorijska tribina u Bunjevačkom kolu u Somboru

Somborski hroničari XVIII vika

Petak, 06.05.2016. 16:45

U organizaciji Udruženja građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora, u četvrtak 05. maja, održana je istorijska tribina pod imenom „Hroničari Sombora u XVIII viku – fra Bona Mihaljević i Matija Slatković“.

Oslanjajuć se na istorijsku građu, profesorka istorije Marija Bojanin pripravila je ovu tribinu pozivajuć se jednim dilom na „Hroniku fra Bone Mihaljevića“ koju je priredio publicista Milan Stepanović 2012. u izdanju Bunjevačkog kola.

05

Hroničari Mihaljević i Slatković za sobom su otavili bogatu istorijsku građu ko izvore i svedoke somborske istorije XVIII vika.

- Ko ilirski sveštenici onog doba, fra Bona Mihaljević i Matija Slatković su bilužili značajne događaje vezane za crkvu ali i ostale značajne događaje vezane za somborsku varoš i okolinu. Tako nalazimo jasno prikazane događaje od proslava varoški, svetkovina crkveni, do izgradnje znameniti somborski građevina, primera virske tolerancije i međusobnog uvažavanja pa sve do žalosni događaja – poput kuge u Somboru...

Pripravljene tekstove o skoro jednom viku života somborske varoši, nuz profesorku Bojanin, čitala je članica udruženja Cecilija Tomić.

U prigodnom kulturno umitničkom programu nastupili su članovi muške i ženske pivačke grupe – Varošani i Varošanke iz GKUD-a Ravangrad.

R.P.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC           

 

 

Umitnički studio UG ”Bunjevačko kolo”

Izložba ko dar za 3.rođendan

Četvrtak, 28.04.2016. 19:15

Treći rođendan Umitničkog studija UG ”Bunjevačkog kola” obilužen je izložbom radova dice i mladi u galerijskom prostoru dičije biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru.

Za svečanost otvaranja izložbe pripravljen je mali program u kojem su se mladi umitnici, nuz svoje mentore, pridstavili publiki i podsitili na brojne aktivnosti, kolonije, druženja, kampovanja, radionice… u kojima su učestvovali stvarajuć svoje likovne radove.

Studio sa mentorima

Program otvaranja je ulipšala Iva Hajnal, članica Umitničkog studija svirajuć na harmonici.

Otvarajuć izložbu, Danijel Peršić, slikar, jedan od osnivača studija, divanio je o tehnikama i čitavom jednom slikarskom svitu koji su tokom rada studija s dicom otkrivali.

Izložbu prati lipo dizajniran katalog kojeg je uredio Miroslav Kolar, mentor studija, a u katalogu su prikazani radovi dice i to tako što pored svakog imena mladog umitnika stoji po jedan rad s početka rada studija i jedan rad koji je nasto nakon trogodišnjeg pohađanja radionica Umitničkog studija. Napridak i umitničko sazrivanje je pripoznatljivo s čime se i mentori mladi umitnici jednako ponose.

S dicom i omladinom studija koji broji oko 60 aktivni članova radi mladi tim na čelu sa Danijelom Peršić, slikarom i nuz svesrdnu pomoć Saše Lovrenova – slikara i pedagoga, Miroslava Kolar- slikara, Đurđine Marković - umitnice, Zorana Dujmovića – umitnika i pedagoga Vanje Kahrimanović kojima su se u radu s najmlađima pridružili tek stasali mentori - Milica Pekanović, Srđan Vujičić.

Izložba je otvorena za positioce do 10. maja.

R.P.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC             

 

 
Još članaka...