Društvo, kultura, umitnost

Bunjevačka matica

„Betlehemska zvizda”

m16 

   Izložba sveti slika pod nazivom „Betlehemska zvizda“ otvorena je u četvrtak, 18. decembra, u prostorijama Bunjevačke matice. Prigodan program otvaranja izložbe uveličale su brojne zvanice, a o svetim slikama koje su izložene i nalaze se u vlasništvu kolekcionara Nikole Ćakića, divanili su velečasni Andrija Anišić, župnik crkve Svetog Roke, te autor izložbe mr Darijuš Sami, viši kustos Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, koji je ujedno i proglasio izložbu otvorenom.

U pratećem dilu izložbe svoje misto našli su molitvenici koji su takođe u vlasništvu Nikole Ćakića, te božićnjaci Udruženja građana „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne. U duhu praznika, čule su se i melodije najlipši božićni pisama koje su otpivale Tamara Babić i Martina Kopunović.

Izložba sveti slika za positioce je otvorena do 26. decembra, u terminu 10 do polak četri poslipodne.

S.N.

 

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

BKC „Bajmok“

Otvorena Božićna izložba

b10

  Bunjevački kulturni centar “Bajmok” je u sridu, 17. decembra, u svečanoj sali Mesne zajednice, otvorio tradicionalnu Božićnu izložbu. Velik broj okupljeni Bajmočana je imo priliku da uživa u prazničnom programu, kojeg su deklamovanjom božićni pisama upotpunili đaci koji u Osnovnoj škuli “Vuk Karadžić” uče bunjevački govor s elementima nacionalne kulture. Dica su iskoristila priliku da okupljenima čestitaje Materice i Oce, ko i pridstojeći Božić, a ko nagradu za njev trud i vridno učenje, organizator manifestacije im je podilio lipe poklone, ko i poslidnju knjigu “Tandrčkovo blago”.

Izložbu je otvorio zaminik pridsidnika Skupštine grada i pridsidnik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog savita Mirko Bajić.

Na ovogodišnjoj, 12. po redu izložbi učestvuje oko 40 izlagača, s priko 650 eksponata koje čine ukrasi za granu, ikebane, venčići, oslikane boce za rakiju, vezeni stolnjaci i drugi ručni radovi. Positioci imaje priliku da vide i postavljen astal s tradicionalnom večerom za Badnje veče, ko i poseban kutak bajmočki mališana pripun novogodišnji čestitki i ukrasa.

Izložba je prodajnog karaktera i biće otvorena do ponediljka, 22. decembra, svaki dan od 9 do 18 časova.

V.K.

 

Foto: BIC (Nikola Stantić) 

 

 

 

KUD „Bunjevka“

XII Božićna izložba

 IMG 7714

   U okviru projekta „Čuvari tradicije“ Kulturno-umitničko društvo „Bunjevka“ u petak je, 12.decembra, u svojim prostorijama upriličilo otvaranje XII Božićne izložbe, koja će za positioce bit otvorena do 19. decembra, svakim radnim danom od 10 do 18 sati.

Nuz božićne i novogodišnje ukrase, adventske vince, te eksponate od slame i druge narodne rukotvorine koje su bile u pratećem dilu izložbe, ove godine akcenat je stavljen na Betlem prirodne veličine i astal s granom i položajom.

Ovogodišnju izložbu otvorila je pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je priliku iskoristila da svim hrišćanima poželi srićne nastupajuće praznike. U kraćem programu otvaranja izložbe učestvovali su članovi KUD „Bunjevka“, te Emina Tikvicki, koja je uz pratnju Nevene Pejčić otpivala par božićni pisama.

S.N. 

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 
Još članaka...