Društvo, kultura, umitnost

Održana III Dičija likovna kolonija

Puna avlija mladi umitnika i stvaralačkog elana

Ucesnici kolonije

U subotu, 29. avgusta u Gradini, na salašu Đure Bošnjaka, počasnog pridsidnika UG Bunjevačko kolo, po treću godinu za redom održana je III Dičija likovna kolonija.

Pored članova Umitničkog studija i njevi mentora i koordinatora, koloniji su prisustvovali članovi Bunjevačkog kola i Upravnog odbora. U ime domaćina sve su ji dočekali i pozdravili pridsidnik i podpridsidnik udruženja Dejan Parčetić i Aleksandar Bošnjak. Svojim boravkom na koloniji, podršku je pružio gradonačelnik Sombora Saša Todorović, Zoran Parčetić, član gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku, Miroslov Kovačić, član gradskog veća za oblast komunalni dilatnosti i Latinka Vasiljković, načelnica Zapadnobačkog  upravnog okruga.

Priko pedeset mladi umitnika slikalo je na različitim mistima u velikoj salaškoj avliji, u širokoj ladovini orasa, na livadici… Ovog puta, mentori su dici dali slobodu u izboru teme i tehnike pa su slikari imali punu umitničku slobodu.

U pauzama slikanja, na raspolaganju su bili fijakeri koji su umitnicima i gostima ponudili prijatnu vožnju gradinskim atarom. Umitnici su fijakeristima koji su ji pratili i podržavali u svojim aktivnostima tokom protikli godina, u znak zafalnosti uručili lipe slike koje je u ime fijakerista primio pridsidnik sekcije fijakera Milan Matarić.

Za umitnike i goste je pripravljena zajednička užna. U poslipodnevnim satima, radovi dice umitnika su privedeni kraju a tad su velik i ozbiljan zadatak dobili Slobodan Veselinović, slikar iz Sombora, Miodrag Ivanović, slikar iz Srpskog Miletića i Drago Ganić,  umitnik vitražista iz Sombora koji su među velikim brojom radova tribali odabrat najuspišnije. Tako su najboljima proglašeni radovi - Danijel Kolović u kategoriji dice, Marija Kukuruzar u kategoriji omladinaca  i Milica Hajnal za rad sa  najinteresantnijim motivom i temom III Dičije likovne kolonije.

III Dičiju likovnu koloniju podržo je sridstvima Grad Sombor a radovi nastali na ovom umitničkom druženje biće prikazani na izložbi udruženja u decembru misecu.

R.P. 

 

 GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 Foto: BIC   

 

 

UG„Bunjevački kulturni centar – Novi Sad”

Radionica “Kultura nekad, sad i u budućnosti” u okviru manifestacije Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu

DSC02493

U organizaciji Udruženja građana „BKC–Novi Sad”, u nedilju, 30. avgusta, u Novom Sadu u „Kulturnom centru Novi Sad” održana je radionica „Kultura nekad, sad i u budućnosti”. Učesnici radionice su bili mladi novinari iz redakcije listaza omladinu na bunjevačkom jeziku „Bocko”, učenici iz Novog Sada, gosti iz Foto-kluba Novi Sad, gosti iz udruženja Bunjevaca iz Subotice i Sombora ko i positioci iz Novog Sada.

Gosti radionice bili su Kristina Arsenijević, student Filozofskog fakulteta u Beogradu, autorka knjige poezije „Za sve je kriva Kristina” , koja je divanila o svom stvaralaštvu, i Miroslav Dabić iz Sombora, ronilac i autor podvodni fotografija, koji je osvajo nagrade za podvodne fotografije.

Cilj radionice je bio podstaknit učesnike – prija svi, mlade novinare da dalje istražuju, pišu i napriduju u svom stvaralaštvu. Učesnici su nuz tušta pitanja, s velikim interesovanjom i pažnjom,  neposridno učestvovali u realizaciji programa i lipom druženju, nuz knjigu mlade autorke, video prilog i fotografije i nuz razgledanje opreme za podvodno ronjenje.

Poruke svi učesnika su da mladi ljudi mogu i da triba da niguju i razvijaju svoje talente, da pišu, crtaju, prave svoje foto i video zapise, i da će na taj način imat nova saznanja i stvarat nove sadržaje.

Program je realizovan zafaljujuć podrški Grada Novog Sada.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: BIC   

 

 

BKC "Bajmok"

Bajmočki festival zaokružio prvu deceniju postojanja

b63

U subotu, 29. avgusta, Bajmočani su po jubilarni deseti put ugostili izlagače iz varoši i okolni mista, ali i goste iz Mađarske i Slovenije. Prisutnima su se obratili: Branko Pokornić, organizator festivala, pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita, mr Suzana Kujundžić-Ostojić, gradonačelnik grada Subotice, Jene Maglai , podpridsidnik Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine prof. dr Branislava Belić a festival je zvanično proglasio otvorenim državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Zoran Rajić.

Na festivalu se ove godine okupio ukupno 21 izlagač, što entuzijasta koji samostalno izlažu, što udruženja. A gosti su se mogli upoznat, pored bunjevačke nacionalne kujne i sa tradicionalnim ilima nemačke zajednice u Subotici, ko i specijalitetima koje su spremili gosti iz Mađarske.

Posli šarolike i bogate trpeze koju je tribalo ocinit, tročlana komisija u sastavu: Stela Bukvić, Kata Kuntić i Vuković Liza dodilile su plakete nagrađenim izlagačima. Utisci sa festivala upućuju na sve veći značaj koji ova manifestacija ima ne samo za bunjevačku zajednicu već i promovisanje suživota kroz razminu kulturne različitosti.

T.K.M.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 
Još članaka...