Društvo, kultura, umitnost

Ljutovo

Maska svatovi

DSC01860

   Kraj zime i Poklada se u Mirgešu već godinama obilužava starim bunjevačkim običajom Maska svatovima. Na taj način Mirgešani imaje priliku da se još jedared prid veliku korizmenu post provesele nuz muziku, pismu i igru. Tako su se u utorak, poslidnjeg dana Poklada, okupili učesnici svatova i obašli nikoliko bunjevački familija.

- Maska svatovi je pokladni običaj Bunjevaca od davnina.  Zima polagano izlazi, približava se proliće i rađa se novi život, pa se zato prave svatovi koji svojom muzikom i  zvonjavom iđu kroz selo, i tako plaše zimu i nečiste sile s  ciljom da što prija odu i da se ne vrate. – divani učesnik svatova Petar Ivković Corda, kojem je pripala uloga pope.

  Ko i svi drugi svatovi, i Maska svatovi se sastoje od redovni učesnika - snaše, đuvegije, kuma, starog svata, mastalundžija, svekra, svekrve i drugi zvanica, a ono što je posebno zanimljivo za ovaj običaj je da su tom prilikom muškarci obučeni ko žene, i obratno. Namaškarani, veseli i nuz pratnju muzike, svatovi na karucama iđu po kućama di ji domaćini rado ugoste i počaste, pa se tad svatovi zagriju nuz  po koje kolo.

   Najsvečaniji dio svadbe je vinčanje, koje se svake godine upriliči u prostorijama Doma kulture. Mladence dočekaju svekar i svekrva, a posli odigranog kola, popo ji obično na šaljiv način vinčava. Kako to običaj nalaže, obavi se i okrećanje snaše, a tad slidi veselje s prisutnim gostima. Maska svatove organizuje Udruženje građana “Bunjevci - Ljutovo” iz Ljutova, a da ovaj događaj pridstavlja jedan stari i pomalo ridak običaj kojeg vridi sačuvat od zaborava i prinet na mlađe generacije, potvrđiva i velik broj prisutni gostivi kako iz Mirgeša, tako i iz okoline.

V.K.

 

Video prilog Bunjevačkog media centra

 

Foto: BIC

 

 

Baja

Bunjevačko prelo u Baji

DSC01665

   U subotu, 7. februara, u Baji (Republika Mađarska) je održano Bunjevačko prelo. Ko i prithodni godina, preljsko veselje se održalo u Bajskoj čitaonici.

Brojni gosti iz Baje, Kaćmara, Gare, Almaša, Bačalmaša, Tompe, Subotice, Sombora, Bajmoka i okoline okupili su se i ove godine kako bi obilužili jedan stari i lip bunjevački običaj.

Još jedared je dokazano da postoji prijateljstvo i saradnja izmed Bunjevaca iz Srbije i Mađarske, a u to ime su pridstavnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine poklonili Bajskoj čitaonici knjige na bunjevačkom jeziku, “Bunjevačke novine” i dičije novine “Tandrčak”.

Posli kratkog programa u kojem su učestvovali mališani iz Baje, veselje je nastavljeno nuz tamburašku muziku.

V.K.

 

Foto: BIC 

 

 

 

Održano 15. Marinsko bunjevačko prelo u Somboru

Somborci obilužili Nacionalni praznik

Prelo 04 

   U subotu, 31. februara,  somborski Bunjevci svečano su obilužili svoj Nacionalni praznik 2.februar – Dan velikog prela.

   Jubilarno, 15. po redu od reosnivanja Bunjevačkog kola, marinsko prelo je održano u svečanoj sali Gerontološkog centra u Somboru.  Nuz brojne goste i članove udruženja, svečanosti obilužavanja bunjevačkog nacionalnog praznika prisustvovali  su: gradonačelnik Sombora Saša Todorović, načelnik Zapadno-bačkog okruga Rajko Majstorović, član gradskog veća za oblast kulture Nemanja Sarač, član gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu Zoran Parčetić i draga gošća, počasni član Bunjevačkog kola , Marina Lukić Cvetić, vd direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije. Svojim prisustvom, prelo su uveličali i pridstavnici Bunjevačkog nacionalnog savita, Kata Kuntić pridsidnica odbora za kulturu i Tihomir Vrbanović, pridsidnik odbora za obaveštavanje, ko i pridstavnici Bunjevačke Matice, BKC Subotice i pridstavnici Bunjevaca iz Madžarske.

   Na samom početku programa, nakon himne i svečane pisme, goste je pozdravio pridsidnik udruženja Dejan Parčetić čestitajuć Nacionalni praznik i imendane te tom prilikom izrazio zafalnost svima koji podržavaju rad udruženja a posebno javnim preduzećima koji su pomogli održavanje 15. Marinskog prela - JP „Zelenilo“, JP “Prostor“ i  JP „Vodokanal“. Počasni pridsidnik udruženja mr Đuro Bošnjak je podsitio na istorijat održavanja bunjevački prela od prvi prela trideseti godina prošlog vika do današnji dana te iskazujuć svoju radost podmlatkom udruženja što garantuje budućnost udruženju u očuvanju tradicije Bunjevaca u Somboru.

   Za lip kulturno umitnički program pobrinili su se članovi GKUD-a Ravangrad, pivačke grupe Varošanke i Varošani, a goste su svirkom i pismom uveseljavali tamburaši „Još ovu noć“ i vokalna soliskinja Anita Krempatić. Čuli su se i preljski bećarci Geze Babjanovića.

   Kako tradicija somborski prela nalaže, prošlogodišnjem bandašu i bandašici, Dejanu Mijiću i Vanji Pavkov, u znak sićanja i zafalnosti za ulogu centralni ličnosti „Somborske Dužionice 2014“  potpridsidnik udruženja Aleksandar Bošnjak prido je slamarske umitničke slike.

   Posebno dragoj gošći, Marini Lukić Cvetić isprid Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije pripravljen je poklon iznenađenja – slika ulje na platnu Jenea Višenke što je ujedno i nagoveštaj još jedne izložbe somborskog umitnika u Beogradu tokom 2015.godine.

Nuz pismu, svirku, tombolu i druženje, najveselije goste i ove godine dočekala je zora u preljskom raspoloženju.

 R.P.

 

Foto: BIC 

 

 

 
Još članaka...