Društvo, kultura, umitnost

Umitnički studio UG ”Bunjevačko kolo”

Izložba ko dar za 3.rođendan

Četvrtak, 28.04.2016. 19:15

Treći rođendan Umitničkog studija UG ”Bunjevačkog kola” obilužen je izložbom radova dice i mladi u galerijskom prostoru dičije biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru.

Za svečanost otvaranja izložbe pripravljen je mali program u kojem su se mladi umitnici, nuz svoje mentore, pridstavili publiki i podsitili na brojne aktivnosti, kolonije, druženja, kampovanja, radionice… u kojima su učestvovali stvarajuć svoje likovne radove.

Studio sa mentorima

Program otvaranja je ulipšala Iva Hajnal, članica Umitničkog studija svirajuć na harmonici.

Otvarajuć izložbu, Danijel Peršić, slikar, jedan od osnivača studija, divanio je o tehnikama i čitavom jednom slikarskom svitu koji su tokom rada studija s dicom otkrivali.

Izložbu prati lipo dizajniran katalog kojeg je uredio Miroslav Kolar, mentor studija, a u katalogu su prikazani radovi dice i to tako što pored svakog imena mladog umitnika stoji po jedan rad s početka rada studija i jedan rad koji je nasto nakon trogodišnjeg pohađanja radionica Umitničkog studija. Napridak i umitničko sazrivanje je pripoznatljivo s čime se i mentori mladi umitnici jednako ponose.

S dicom i omladinom studija koji broji oko 60 aktivni članova radi mladi tim na čelu sa Danijelom Peršić, slikarom i nuz svesrdnu pomoć Saše Lovrenova – slikara i pedagoga, Miroslava Kolar- slikara, Đurđine Marković - umitnice, Zorana Dujmovića – umitnika i pedagoga Vanje Kahrimanović kojima su se u radu s najmlađima pridružili tek stasali mentori - Milica Pekanović, Srđan Vujičić.

Izložba je otvorena za positioce do 10. maja.

R.P.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC             

 

 

UG “Bunjevačko kolo“ - Sombor

Blagoslov žita u Somboru

Utorak, 26.04.2016. 13:45

U organizaciji UG “Bunjevačko kolo“ iz Sombora, svečanost posvećenja mladog žita i žitni polja obavljen je na dan Sv. Marka, 25. aprila. Svečanu misu u crkvi Presvetog Trojstva služio je velečasni Josip Pekanović.

Crkva

Po kišnom i vitrovitom prijepodnu, čeljad se nakon mise uputila u bunjevačke salaše, Gradinu, di je na salažu ZZ „Ravangrada“ velečasni Pekanović blagoslovio žitno polje i prema crkvenom obredu, okrećuć se na sve četri strane posvetio sva žitna polja plodne bačke ravnice.

Okupljeni meštani i članovi Bunjevačkog kola su izrazili svoju radost i zadovoljstvo što je na ovakav način, ovaj stari bunjevački običaj ponovo zaživio i s nadom i virom u zagovor Sv. Marka da sučuva žito od nevrimena i kake ampe pa da se Dužionica dočeka s obiljom zdravog žitnog zrnja.

R.P.

 

 FOTO ALBUM

Foto: BIC           

 

 

BKC “Lemeški Bunjevci“

Svečanost blagoslova žitni polja u Svetozar Miletiću

Utorak, 26.04.2016. 13:25

U organizaciji BKC “Lemeški Bunjevci“, u Svetozar Miletiću svečano je obilužen 25.april, Sveti Marko i obavljen blagoslov mladog žita.

Kako se u narodu kaže da su kiše oko Đurđeva i Markov-dana blagorodne, kišan, vitrovit i ladan 25. april, čeljad je ipak s osmihom dočekala. Žitnim poljima i njivama se skoro i nije moglo prić pa je nuz svetu misu u crkvi Rođenja Blažene divice Marije u Lemešu, simbolično obavljen blagoslov svi žitni polja s virom i nadom da će žito dobro nalit zrnje i nuz božju promiso dočekat bogatu žetvu.

DSC 0032

Pridsidnik BKC ”Lemeški Bunjevci”, Stipan Budimčević zafalio se gostima iz Subotice, Bajmoka, Lemeša i Sombora na saradnji i podrški u organizaciji i istako da je obilužavanje Sv. Marka u Svetozaru Miletiću, na radost svi meštana, okupilo pridstavnike sva tri kulturno-umitnička društva iz Lemeša kojima su Lemeški Bunjevci bili domaćini u prostoru seoske mesne zajednice.

Svečanost blagoslova žitni polja u Svetozar Miletiću je prva u nizu manifestacija s kojom se proslavlja Dužijanca, odnosno somborska Dužionica, ko jedno od osnovni identiteski obilužja bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji i s kojom je pri UNESKU pridloženo da bude upisana u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca u Srbiji.

R.P.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC         

 
Još članaka...