Društvo, kultura, umitnost

Otvorena „Čitaonica bunjevačke zajednice”

Srida, 30.11.2016. 11:20

   U okviru „Libreria kluba”, pod okriljem Udruženja građana „Regional”, u utorak, 29. novembra, svečano je otvorena „Čitaonica bunjevačke zajednice”. Projekat je podržan i od strane Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem građana „Bunjevački omladinski centar”.

k11

U UG „Bunjevački omladinski centar” imali smo čast da dobijemo poziv da budemo deo ovog divnog projekta u prostoru koji je naminjen za promovisanje nacionalni manjina. Mi smo prvi počeli da realizujemo naše planove, biće tu još nekoliko nacionalni manjina, a predstavljamo se našim izdanjima, knjigama, novinama, časopisima, ali i elektronskim izdanjima. Značajno je da imamo priliku da se u ovom prostoru pridstavimo kao ostale manjine, a pozivamo sve, ne samo Bunjevce, nego i sve druge koje interesuju istorija, književnost i kultura, da svrate, informišu se, uz kafu i čaj – istako je Boris Bajić, pridsidnik UG „BOC”.

Bajić se tom prilikom i zafalio svima koji su dali svoja izdanja, Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Bunjevački informativni centar”, „Bunjevačkom media centru”, Kulturno-umitničkim društvima „Bunjevka” i „Aleksandrovo”, Bunjevačkom kulturnom centru „Bajmok”, Kati Kuntić...

Svečano otvaranje „Čitaonice bunjevačke zajednice” bilo je obogaćeno večeri posvećenoj književnici Mari Đorđević Malagurski.

Obilužavamo 45 godina od smrti poznate bunjevačke književnice, koja je dala izuzetan doprinos u promociji Bunjevaca i čuvanju bunjevačkog jezika. Tako je Stela Bukvić čitala odlomke iz njene najpoznatije, ali i nagrađivane zbirke pripovedaka „Vita Đanina i druge pripovetke iz bunjevačkog života”. Takođe, BKC „Bajmok” nam je ustupio dokumentarni film „Vezak vezla Mara”, upravo posvićen našoj poznatoj književnici – istakla je Tamara Babić, koordinator „Čitaonice bunjevačke zajednice”, te najavila naredno okupljanje za 13. decembar, kada će biti održana promocija knjige Marije Bošnjak „Čežnja”.

Dragan Rokvić, organizator projekta isprid UG „Regional”, istako je da je cilj Udruženja da se pokaže nešto što je jedinstveno za Suboticu, suživot mnoštva nacionalni zajednica na jednom mistu.

Želimo da afirmišemo specifične posebnosti kulture i identiteta koje male nacionalne zajednice imaju. Bunjevačka zajednica je među prvima pokazala interesovanje, a slede nove čitaonice drugih zajednica. Cilj nam je da čitamo knjige, negujemo poeziju, sve forme izražavanja i ispoljavanja kulture, osobenosti koje nacionalne zajednice neguju, a nadamo se da se nalazimo na početku jednog zanimljivog puta. Radićemo kroz radionice, tribine, promocije, okrugle stolove, a najvažnija radionica biće radionica duha. Pokušaćemo da pokažemo kakvi su kapaciteti Subotice kao multietničke i multikulturne sredine, da u jednom prostoru pokažemo da možemo da sarađujemo, a da prožimanje kulture mora biti čarobno i zanimljivo – dodo je Rokvić.

N.S.

 

VIDEO PRILOG BMC

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

U Bajmoku održan „Bal za Svetu Katu“

Nedilja, 27.11.2016. 20:45

   Po već dobro poznatoj tradiciji Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ organizovo je „Bal za Svetu Katu“, čime se i ovo udruženje priključuje obilužavanju nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Velike narodne skupštine.

b05

Kako je to već i običaj u Bajmoku, u kultruno-umitničkom dilu programa nastupila su dica koja u OŠ „Vuk Karadžić“ pohađaje predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

Poklonili smo ovo veče, koje je u sklopu obilužavanja nacionalnog praznika Bunjevaca, svim Katama. Njima smo čestitali imendan, a sve Kate, Katice, Katarine... dobile su prigodan poklon. Med oko 180 gostiju su tri generacije, a posebno nam je drago što su tu i najmlađi, dica koja uče bunjevački i škuli, oni koji su tek nedavno izašli iz škulski klupa i oni su učestvovali u programu. Osmislili smo ga tako da vidimo kako danas mlade generacije doživljavaje praznike, kako čuvaje običaje i tradiciju – istako je Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok“.

Nije izostala ni tradicionalna večera – pivčiji paprikaš, pripravila ga je trojka Joška Urban, Marija Pokornić i Marija Kolar, a da je bilo ukusno, potvrdili su i gosti.

Nakon programa i večere, zabava se nastavila u opuštenoj atmosferi, al i nuz tombolu u kojoj je glavna nagrada bila bicigla.

Inače, u narodu postoji izreka „Sveta Kata, snig za vrata“, a upravo Pokornić, koji prati i vrime po Lucinom kalendaru, najavljuje dal će se uskoro i „zabilit“ u našim krajovima.

Lucin kalendar kaže da stiže zalađenje, neće biti ozbiljni padavina, al ne znači da ji neće bit uopšte.

N.S.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

Repriza pridstave "Zemlja naši pradidova"

Četvrtak, 24.11.2016. 11:35

   U sridu, 23. novembra, u okviru obilužavanja bunjevačkog nacionalnog praznika "25. novembar, Dan Velike narodne skupštine 1918. u Novom Sadu", a pod pokroviteljstvom Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, izvedena je repriza pridstave "Zemlja naši pradidova".

Tekst i režija: Kata Kuntić

r170

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

PREMIJERA PRIDSTAVE 05.09.2016.

Produkcija: Bunjevački media centar

 
Još članaka...