Društvo, kultura, umitnost

UG „Bunjevci – Ljutovo”

Vodeni ponediljak u Mirgešu

IMG 8031 

   Polivanje na Vodeni ponediljak, jedan od običaja Bunjevaca, po prvi put obilužen je i u Mirgešu u organizaciji Udruženja građana „Bunjevci – Ljutovo” iz ovog mista.

   Momci su, svečano obučeni, na karucama i uz pratnju harmonikaša, u ponediljak, 6. aprila, positili porodicu Mamužić, di su ji dočekale cure, obučene u tradicionalnu bunjevačku nošnju. Kako red i običaj nalaže, momci su zatražili dozvolu domaćina da poliju cure, te su ji izveli na bunar.

Cure su ji potom darovale sa po jednim šarenim jajetom, pomorandžom, maramicom i zakitili ji prolićnim cvićem.

S. N.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

BKC „Bajmok”

Vodeni ponediljak u Bajmoku

IMG 8101 

   Bunjevački kulturni centar „Bajmok” je i ove godine obilužio Vodeni ponediljak, pa je tako, 6. aprila, drugog dana Uskrsa, organizovo običaj polivanja na ovaj dan.

   Na četvora karuca su polivači s tamburašima obašli nikoliko bajmočki familija, di su veseli momci po starom običaju polili vodom mlade divojke koji su ji okitile cvićom i darivale uskršnjim jajima i pomorandžama. Polivači nisu zaboravili ni najstarije sugrađanke, pa su tako obašli i Gerontološki klub u Bajmoku, di se odigralo i nikoliko kola.

 V.K.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

Video prilog Bunjevačkog media centra

 

 

BKC “Tavankut”

Dica obilužila Uskrs u Tavankutu

IMG 1794 

   Jedan od najveći hrišćanski praznika – Uskrs, obilužila su i dica koja u Osnovnoj škuli “Matija Gubec” u Tavankutu uče bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, ko i najmlađi članovi Bunjevačkog kulturnog centra “Tavankut”. Naime, ona su, povodom ovog blagdana, pripravila Uskršnju izložbu na kojoj su izložila svoja mala umitnička dila.

   Uskršnja izložba je otvorena u nedilju, 29. marta, a ona pridstavlja vrhunac kreativni radionica na kojima su mališani, zajedno s njevom učiteljicom Mirjanom Savanov, šarali uskršnja jaja, crtali, pravili čestitke i ukrase.

   Na izložbi je svoje radove pridstavila i slamarska sekcija OŠ “Matija Gubec”, koja je izložila jaja ukrašena slamom i uskršnje čestitke takođe rađene u slamarskoj tehniki.

   Otvaranju izložbe su prisustvovali roditelji ove vridne i talentovane dice, a najveću pažnju mališana je privuko pravi zec, koji je imo svoj kutak na uskršnjoj izložbi.

Pošto je cvitna nedilja, a kako običaj nalaže, dica su posli izložbe očla u crkvu da posvete cicamacu.

V.K.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 
Još članaka...