Društvo, kultura, umitnost

KUD „Bunjevka“

XIV Uskršnja izložba KUD-a „Bunjevka“

IMG 1675

   Povodom pridstojeći uskršnji praznika, a u okviru projekta „Čuvari bunjevačke tradicije“, KUD „Bunjevka“ je u petak, 27. marta, u svojim prostorijama svečano otvorilo XIV Uskršnju izložbu.

   Na ovogodišnjoj izložbi je svoje radove pridstavilo 20 izlagača, a med eksponatima priovladavaje šarena uskršnja jaja izrađena u jedinstvenim tehnikama, međutim, positioci imaje prilike da vide i brojne ukrasne predmete s uskršnjim motivima.

   Posebno misto na izložbi je zauzo dičji kutak, di su učenici osam osnovni škula, koji pohađaje bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, svojim maštovitim radovima pridočili šta za nji znači Uskrs.

Izložba je za positioce otvorena do četvrtka, 2. aprila, u prostorijama KUD-a „Bunjevka“, Miloša Obilića 6.

 V.K.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

Svetozar Miletić   

Lemeška uskršnja izložba

IMG 0743 

Uoči Cvitne nedilje, u Svetozar Miletiću je otvorena II Uskršnja izložba umitnički i ručni radova, šareni jaja i uskršnji aranžmana

 

   U organizaciji BKC “Lemeški Bunjevci“ iz Svetozar Miletića, u četvrtak, 26. marta u prostoru mesne zajednice, pripravita je II Uskršnja izložba šareni jaja, ručni radova, kreativni aranžmana i rukotvorina na temu Uskrsa.

   „Lemeški Bunjevci“ su ovom izložbom okupili umitnice iz Svetozara Miletića, Subotice i Sombora. Svoje maštovite radove prikazali su: Kata Karakaš, Silvija Nađ Gospić, Ripli Litvai Katica, Željko Zelić, Stipan Budimčević – iz Svetozar Miletića, Kata Kuntić iz Subotice, Ljiljana Radusin, Vesna Stević, Jolanka Ivanić, Kata Džeba iz Sombora te pridstavnice umitničke sekcije Bunjevačkog kola - Ilonka Bogišić, Vesna Vuković i Nevena Domić.

   Svojim prisustvom, otvaranje izložbe su uveličali pridstavnici Bunjevačkog nacionalnog savita i Regionalne kancelarije u Somboru, seoske mesne zajednice, sveštenik lemeške crkve Male Gospe Egedi Antal, pridškolska ustanova Cica-Maca iz Svetozara Miletića te članovi i prijatelji udruženja iz Lemeša i Sombora.

   Učesnike programa je najprije pozdravio pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci“ Stipan Budimčević izražavajući zadovoljstvo i zafalnost učesnicima i positiocima izložbe a potom se prigodnim tekstovima o Korizmi, Cvitnoj nedilji i Uskrsu, obratio Željko Zelić, potpridsidnik udruženja. O simboliki uskršnjeg jajeta, tradiciji ukrašavanja i darivanja uskršnji jaja divanila je Ružica Parčetić. Prigodan muzički program pripravila je vokalno-instrumentalna grupa „Muzika Viva“ pod stručnim rukovodstvom Ite Topić i najmlađa učesnica programa Isidora Gospić na klaviru iz Svetozar Miletića, učenica MŠ „Petar Konjović“ iz Sombora.

S obzirom da je izložba pripravita uoči Cvitne nedilje, nuz prigodan koktel, positiocima i gostima je simbolično darivan stručak cica-mace.

 R.P.

 

 Foto: BIC

 

 

BKC “Bajmok”

Uskršnja izložba u Bajmoku

b19

  Bunjevački kulturni centar “Bajmok” je povodom Uskrsa u sridu, 25. marta, otvorio tradicionalnu “Uskršnju izložbu”, trinajstu po redu. Izložba je upriličena u prostorijama Mesne zajednice u Bajmoku, a više od 50 izlagača iz Bajmoka, Male Bosne, Tavankuta, Subotice, Stare Moravice, Pačira, Palića i Radanovca prikazalo je priko tri iljade eksponata, med kojima su šarena jaja, uskršnje kotarice, čestitke, vinci i razni ukrasi.

   Uskršnju izložbu je svečano otvorila pomoćnica gradonačelnika za kulturu prof. dr  Etela Jerinkić, a otvaranju je, nuz brojne goste, prisustvovo i savitnik u Kancelariji za ljudska i manjinska prava Vlado Radulović.

Izložba je prodajnog karaktera, a otvorena je do 29. marta.

 V.K.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 
Još članaka...