Dešavanja

Matica rodjendan

Povodom dana reosnivanja Bunjevačka matica organizuje veče poezije i muzike: "Rođendanska čestitka Bunjevačkoj matici". U programu učestvuju: Književni odbor Bunjevačke matice,Tamburaški ansambl “Sledbenici Pere Tumbas Haje” i vokalni solista Tamara Babić, slikar Ivan Šarčević Šarac.

 

 

BKC „Bajmok”

Dani bunjevačke kulture

 IMG 5364

   U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok”, već tradicionalno, poslidnjeg vikenda avgusta održavaju se Dani bunjevačke kulture. Tim povodom održana je konferencija za novinare u prostorijama Nacioanlnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Kako je tom prilikom kazo Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok” i ove godine ova manifestacija će započet premijerom dokumentarnog filma o poznatoj bunjevačkoj ličnosti, a ovog puta film je posvećen Mari Đorđević Malagurskoj. Premijera filma zakazana je za petak, 29. avgust, u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva „Jedinstvo-Eđšeg” u Bajmoku s početkom u 19 sati. U okviru programa tog dana biće pridstavljen i Festivalski bilten.

Dan kasnije, u subotu, 30. avgusta, na istom mistu biće održan i IX Etno festival bunjevački nacionalni ila. Priko 30 učesnika latiće se kuvanja tradicionalni ila, a domaćin je najavio gostovanje pridstavnika rusinske, nemačke, vlaške i mađarske nacionalne zajednice. Nuz starije kuvare svoje kulinarske veštine pokazaće oko 40 dice, koja u svojim škulama pohađaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture. Festival će otvorit Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Svi koji dođu na Festival bunjevački nacionalni ila imaće priliku da koštaju stara bunjevačka ila, a tradicionalno, na glavnom meniju Festivala nalaziće se tarana s divenicom, koja će po cini od 150 dinara bit dostupna za positioce.

Dani bunjevačke kulture u Bajmoku završiće se zabavnim programom u subotu, kad je za 19 sati planirana igranka, za koju je zadužen tamburaški orkestar pridvođen Antunom Letićom Nunetom.

 

S. N.

Detaljan program

Petak, 29. avgust – dan posvećen značajnoj bunjevačkoj ličnosti

18.30 sati – doček gostiju i zvanica

19.00 sati – premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o Mari Đorđević Malagurskoj

                - nikoliko prigodni napomena vezani za život i rad Mare Đorđević Malagurske

                - prigodan kulturni program

                - pridstavljanje osmog broja Festivalskog biltena

                - koktel

               

Subota, 30. avgust – „Etno festival bunjevački nacionalni ila”

08.00-09.00 sati – okupljanje učesnika

09.30 sati – početak kuvanja

10.00 sati – svečano otvaranje festivala uz prigodan program

13.00 sati – proglašenje najuspišniji

13.30 sati – svečana užna

19.00 sati – zabavno veče uz prigodan program i igranka

 

IMG 5381

 

 

 

 Plakat Mamuzic

 

Bunjevačka matica u okviru manifestacije “Večeri utorkom” 26. avgusta u 19.00 sati organizuje istorijsku tribinu Lazo Mamužić (1847-1916) gradotvorac i starešina grada Subotice. Pridavač: Mijo Mandić, dipl. arh. U kulturnom dilu programa učestvuju: Tamara Babić, Stela Bukvić i Tamburaški ansambl “Sledbenici Pere Tumbas Haje”.

 
Još članaka...