Visti

UG „Bunjevačko kolo“ Sombor

Somborska bunjevačka Dužionica 2016.

Ponediljak, 25.07.2016. 16:15

 Završna žetelačka svečanost, Somborska bunjevačka Dužionica, već tradicionalno, 16. put od reosnivanja UG „Bunjevačko kolo“, održana je 24. jula u somborskoj varoši.

Foto 42

Paradno, s konjanicima na čelu svečanog prošiona, varoškim vincom se uputila kolona - za konjanicima išle su bunjevačke kraljice s klasom ko posebnim simbolom svečanosti a priko dvadeset fijakera nosilo je čeljad u svečanim bunjevačkim nošnjama i goste za kojima se lagano, ka župnoj crkvi, uputila i pešačka kolona gostiju.

Sveta misa – Zafalnica na kojoj se blagosilja kruna od žita i kruv od novog brašna, održana je u crkvi Presvetog Trojsva. Veliko kolo igralo se na trgu Sv. Đorđa a potom se svečana kolona uputila na prijem u županiju.

Bandašica i bandaš, Sonja Krstić i Ivan Fratrić, poneli su posvećen kruv do varoške županije di je pridan somborskoj gradonačelnici, Dušanki Golubović.

Svečanost somborske Dužionice uveličali su brojni gosti iz pridstavnici bunjevački institucija i NSBNM iz Subotice, gosti iz Novog Sada, Svetozara Miletića, Beograda i Republike Mađarske koje je, u ime Bunjevačkog kola primio i pozdravio pridsidnik, Dejan Parčetić.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, svojim dolaskom, svečanost somborske bunjevačke Dužionice uveličo je zaminik pokrajinskog sekretara, prof. dr Nebojša Kuzmanović.

Naročito dragi gosti ovogodišnjeg žetelačkog slavlja bili su članovi ekipe RTV, emisije Petkazanje s autorom Borom Otićom na čelu, kojima je ova svečanost bunjevačkog običaja i tradicije motiv i tema za naredne emisije.

R.P.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC             

 

 

BNS

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine pozdravlja potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, i sa zadovoljstvom konstatuje da pitanje prava na izjašnjenje Bunjevaca više nije tema.

Očekujemo da Republika Srbija ima potpuno isti odnos prema bunjevačkoj i hrvatskoj nacionalnoj manjini, imajući u vidu da na prostoru severne Bačke živi podjednak broj jedne i druge nacionalne manjine.

Ukazujemo i na neprihvatljiv odnos pojedinih medija u izveštavanju o potpisivanju Deklaracije u kojima su nedvosmisleno Bunjevci svrstani u Hrvate („Tavankut mesto u kome žive gotovo svi Hrvati“ i sl).

Subotica, 27.06.2016.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

predsednica                                   

dr Suzana Kujundžić Ostojić                    

 

Grb BNS

 

 

BNS

Bunjevačka matica svoje aktivnosti mora sprovoditi
pod okriljem Nacionalnog saveta

Četvrtak, 09.06.2016. 12:50

Nacionalni savet jeste organ samouprave nacionalne manjine u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i jezika. U skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima Nacionalni savet doneo je strategiju razvoja u ovim oblastima i ona je obavezujuća za sve subjekte u okviru nacionalne zajednice, pa i za Bunjevačku maticu.

k03

Rukovodstvo Bunjevačke matice, već duže vreme odstupa od ovih pravila i sprovodi aktivnost za koje nema saglasnost Nacionalnog saveta, i koje su suprotne interesima bunjevačke nacionalne zajednice. Bunjevačka matica prikazuje se kao samostalna organizacija paralelna Nacionalnom savetu, umesto da deluje pod okriljem Nacionalnog saveta. Više puta ukazivano je rukovodstvu Bunjevačke matice na neprhvatljivost takvog delovanja, a na poslednjoj sednici Nacionalnog saveta utvrđeni su stavovi koji su prosleđeni Skupštini Bunjevčke matice i u kojima se zahteva usklađivanje ovih odnosa.

Netačne su tvrdnje Ivana Sedlaka, predsednika UG „Bunjevačke matica“, da Nacionalni savet želi preuzeti imovinu i prostor Bunjevačke matice i da se iz tog razloga na ovu ustanovu vrši pritisak. Istina je upravo suprotna. Bunjevačka matica je reosnovana u vreme SR Jugoslavije kao društvena organizacija upisana u Registar nadležnog ministarstva. Tada nisu još postojali Nacionalni saveti. Nacionalni saveti kao organi samouprave nacionalnih manjina, utvrđeni su Zakonom o nacionalnim savetima u Republici Srbiji, a Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine osnovan je 2003. godine. Odmah po osnivanju preduzete su aktivnosti da se uredi i opremi prostor koji je do tada koristila Bunjevačka matica i da se u tom prostoru trajno reši rad Nacionalnog saveta i Bunjevačke matice koja bi dalje delovala pod okriljem Nacionalnog saveta.

Zahvaljujući aktivnostima Nacionalnog saveta sredstva za uređenje prostora i opremanje su ostvarena, i sačinjen je pismeni akt kojim se garantuje da će sredstva biti namenski korišćena, i da će nakon uređenja i opremanja taj prostor koristiti Nacionalni savet i Bunjevačka matica – tada još uvek registrovana kao društvena organizacija u Ministarstvu Republike Srbije (kopija akta je u prilogu).

Ivan Sedlak je preuzeo rukovođenje Bunjevačkom maticom nakon završetka radova i umesto da sprovede potpisan akt, Bunjevačku maticu je promenom Statuta preregistrovao u obično udruženje građana čiji je on jedini zastupnik i pri tome se proglasio vlasnikom celokupne imovine koju je u ranijem postojanju stekla Bunjevačka matica, i prostora koji je zahvaljujući Nacionalnom savetu uređen sredstvima Ministarstva u iznosu od preko 150.000 eura. Uporedo sa ovim činom preregistracije Bunjevačke matice, otočeli su napadi na Nacionalni savet, koji su rezultirali raspuštanjem Nacionalnog saveta u dva mandata, a sve uz aktivnu ulogu Ivana Sedlaka. Osporavanje Nacionalnog saveta i napadi na savet traju i danas. Ivan Sedlak ne samo da je na taj način bukvalno oteo Bunjevačku maticu od Bunjevaca i pretvorio je u svoje privatno udruženje građana, nego neskriveno sprovodi aktivnosti kojima Bunjevačku maticu uvodi pod okrilje onih likova koji Bunjevce smatraju Hrvatima, a nestručnim i neodgovornim rukovođenjem dovodi Maticu u funkcionalni i finansijski kolaps, pri tom svojom retorikom svesno manipulišući ljudima i javnošću.

Nacionalni savet ima jasan stav: Bunjevačka matica se mora vratiti pod okrilje Nacionalnog saveta i Ivan Sedlak ne može više rukovoditi ovom organizacijom.

Subotica, 09. 06. 2016.

Mirko Bajić

Predsednik IO BNS

Predsednik SBB

Video prilog s konferencije možete pogledati ovde.

 


Foto: BIC (Nikola Stantić)

 
Još članaka...