Visti

BNS

Prva sidnica BNS u trećem sazivu održana u Somboru

Sednica 1

U subotu, 14. novembra, u Velikoj sali Skupštine grada Sombora održana je 9. sidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Bila je ovo prva sidnica u trećem sazivu Bunjevačkog nacionalnog savita koja je održana u Somboru.

Prid početak sidnice, pridsidništvo i članove Nacionalnog savita Bunjevaca pozdravio je gradonačelnik Saša Todorović izražavajući zadovoljstvo dobrom i uspišnom saradnjom s Nacionalnim savitom Bunjevaca ko i sa bunjevačkim organizacijama i udruženjema koja rade na teritoriji grada, što oplemenjuje međusobnu saradnju. Dobar i uspišan rad članovima Bunjevačkog nacionalnog savita su poželili i Vladislav Živanović, zaminik gradonačelnika, Nemanja Sarač, član Gradskog veća za kulturu, prim. dr Vlado Babić, republički poslanik iz SNS-a, Žika Gojković, republički poslanik iz SPO-a.

 - Do poziva gradonačelnika, da jednu sidnicu Bunjevačkog nacionalnog savita održimo u Somboru, došlo je prolitos kad smo ko pridstavnici BNS bili u radnoj positi. Volim doć u Sombor, a posebno zadovoljstvo mi je što ovu sidnicu održavamo u Somboru neposridno prid godišnjicu konstituisanja trećeg saziva Nacionalnog savita Bunjevaca – rekla je pridsidnica BNS mr Suzana Kujundžić Ostojić.

Ko najvažniju tačku na sidnici, mr Suzana Kujundžić Ostojić je istakla strategiju razvoja u sve četri oblasti o kojima se brine Nacionalni savit – obrazovanje, kultura, službena upotriba jezika i pisma i obavištavanje, za period od 2015. do 2020. godine.

Tokom sidnice raspravljalo se i o radu Nacionalnog savita izmed dvi sidnice, verifikaciji odluka Izvršnog odbora izmed dvi sidnice i o drugim pitanjima iz dilokruga rada Nacionalnog savita.

Za somborske Bunjevce, jedna od najvažniji informacija s ove sidnice jeste da Nacionalni savit Bunjevaca ima svoju Regionalnu kancelariju u Somboru, na adresi Trg Sv. Đorđa 1/I (u Staroj gradskoj kući) koja je put do ostvarenja prava Bunjevaca koja im po zakonu pripadaju.

R.P.

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: BIC   

 

 

XIV FBNS

Dan Dužijance

IMG 4611

Dan Dužijance, jedan od četri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine, svečano je obilužen u ponediljak, 17. avgusta.

Ove godine je Dužijanca održana u sklopu XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji je uvršten u manifestacije od izuzetnog značaja za grad Suboticu.

Proslava Dana Dužijance je započela okupljanjom učesnika u bunjevačkim narodnim nošnjama isprid Bunjevačke matice, otkaleg je svečana povorka praćena tamburašima krenila dalje ka glavnom gradskom trgu di je, na radost prolaznika, odigrano veliko bunjevačko kolo.

Prateći tradiciju, pridsidnica NSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić položila je vinac na bistu Blaška Rajića, posli čega je proslava nastavljena svečanom akademijom u Velikoj vićnici Gradske kuće.

Najsvečaniji trenutak Dana Dužijance uslidio je kad su ovogodišnji bandaš i bandašica Milica Tumbas i Bojan Kozma pridsidnici Savita pridali kruv od novog žita.

Suzana Kujundžić Ostojić podsitila je tokom svog govora na značaj koji Dužijanca ima kod Bunjevaca, te je kazala da je ovaj kruv od novog žita ponos neprigledni ravnica koji okruživaje Suboticu.

- Dužijanca koju obilužavamo danas je naš starovinski običaj koji smo doneli sa sobom kad smo doselili u ove krajove. Obilužavan je kroz ova tri vika na njivama koje su naši prici mukotrpno raskrčivali na salašima, svaka familija zasebno sa svojim risarima, bandašom i bandašicom. Sve do 1911. godine, kad je Blaško Rajić ovaj običaj uveo u crkvu.

U ime Grada, okupljenima se obratio zaminik gradonačelnika Tomislav Veljković, koji je tom prilikom potvrdio da Grad pridaje velik značaj Bunjevcima.

- U prilog tome govori činjenica da smo ove godine Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva uvrstili u manifestacije od posebnog značaja za grad. To vam pruža mogućnost da ostvarujete svoja prava koja imaju sve druge nacionalne manjine kada su u pitanju vaše proslave.

Med gostima je bio i savitnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlado Radulović. On je svim Bunjevcima čestito ovaj praznik, te je kazo da Kancelarija već duži niz godina odlično sarađuje s Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine, te je izrazio sigurnost da će se tako nastavit i ubuduće.

Svečanosti su prisustvovali i pridstavnici Nacionalni savita nacionalni manjina, članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridstavnici kulturni institucija grada, ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja iz Subotice, Sombora i okoline i iz Mađarske.

Posli svečane akademije, održano je bandašicino kolo u restoranu Spartak S.

V.K.

 

VIDEO PRILOG BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA 

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

“Somborska bunjevačka Dužionica 2015.”

Zafala za dobru žetvu

IMG 3300

U nedilju, 26. jula, u Somboru je, u organizaciji UG ”Bunjevačko kolo” održana 15. po redu  od reosnivanja udruženja, završna žetelačka svečanost “Somborska bunjevačka Dužionica 2015”.

U crkvi Presvetog Trojstva održana je misa Zafalnica koju je, nuz somborsko sveštenstvo, vodio apostolski nuncije nadbiskup Orlando  Antonini, ambasador Vatikana u Srbiji. Nakon tradicionalnog Bandašicinog kola na varoškom trgu, posvećeni kruv i vinac poneli su ovogodišnji bandaš i bandašica, Žarko Goretić i Ivana Jakšić i  svečano pridali gradonačelniku Sombora, Saši Todoroviću.

Domaćini i pridsidništvo kola na čelu s Dejanom Parčetićom, pridsidnikom, podpridsidnikom Aleksandrom Bošnjakom, potpridsidnicom Aleksandrom Kalčan Medurić te počasnim pridsidnikom Đurom Bošnjakom, primili su brojne zvanice i goste, među kojima su gradonačelnik Saša Todorović, pridstavnici BNS na čelu s pridsidnicom mr Suzanom Kujundžić Ostojić, prim. dr Vlado Babić, republički poslanik,  prim. dr Zoran Parčetić, član gradskog veća za oblast zdravstvene i socijalne zaštite, član gradskog veća za kulturu Nemanja Sarač, direktrorica Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Marina Lukić Cvetić, pridstavnici Bunjevačke Matice, pridstavnici Bunjevaca iz Gare i Baje u Mađarskoj, gosti iz Slovenije, Holandije, SAD-a... koji su svojim prisustvom uveličali svečanost jubilarne 15. Dužionice.

Veselje i dobar štimung ulipšali su članovi GKUD "Ravangrad" i pridstavnici OKUD “I.L.Ribar” iz Sonte te Tamburaški sastav “Mesečina”.

R.P.

 

Foto: BIC

 

 
Još članaka...