Visti

Program obilužavanja Dana Dužijance 2014. godine

Bogat sadržaj ovogodišnje Dužijance

 IMG 3365

   U toku je obilužavanje jednog od nacionalni praznika bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji – "Dana Dužijance". Program obuhvata čitav niz manifestacija, a sve je počelo 24. juna izložbom slika u Maloj Bosni i priskakanjom vatre na Svetog Ivanja Cvitnjaka, a završiće se 15. avgusta, kad će se svečanom akademijom proslaviti jedan od četri nacionalna praznika ove zajednice.

   U susrit ovom nacionalnom prazniku Bunjevaca, Privremeni organ upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine u četvrtak, 17. jula, održo je konferenciju za novinare, kako bi upozno javnost s programom obilužavanja „Dana Dužijance”. Tom prilikom, pridsidnica POU Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je kako je "Dužijanca" za Bunjevce zdravo važna, da je ona kulturna i istorijska tradicija koja čini identitet zajednice i njezin bitan dio, te da je u skladu s tim ove godine program obilužavanja „Dužijance” proširen i čine ga osam manifestacija.

   Kata Kuntić, referent za kulturu u Savitu, te vođa Tima za kulturu i član POU, pridstavila je program proslave "Dužijance" u koju se uključio veliki broj društava iz ove zajednice. Tako je u četvrtak, 17. jula, održana "Kolonija slamara" u KUD „Aleksandrovo”, 27. jula će bit održana "Dužionica" u Somboru, a 2. avgusta u avliji familije Kuntić u Subotici obaviće se pletenje krune i vinaca od žita. Novi Sad se uključuje u proslavu "Danima bunjevačke kulture", 4. avgusta, a 13. avgusta će u Bunjevačkoj matici biti otvorena izložba slika od slame Ivane Dulić "Snaga zrnja", te će tom prilikom bit pridstavljeni bandaš i bandašica iz KUDŽ "Bratstvo". Za 14. avgust je zakazana konferencije "Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca", koja će obuhvatiti panel koferenciju "Dužijanca i slama", etno izložbu "Kruv naš svagdašnji" i muzičko etno veče "Groktalice, bećarci i kraljice". Svečano obilužavanje "Dužijance" obaviće se 15. avgusta. Program počima svečanim defileom od Bunjevačke matice do Gradske kuće, nastavlja se velikim kolom isprid Gradske kuće, polaganjom vinca na bistu Blaška Radića, Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće, a završava Bandašicinim kolom u restoranu "Spartak S".

   Tamara Babić, članica Tima za kulturu, istakla je da je Bunjevačkoj matici pripala čast da pridstavi bandaša i bandašicu, Slavena Pančića i Milanu Đukić, te da bude domaćin izložbe slika od slame "Snaga zrnja", na kojoj će bit pridstavljen opus dugogodišnjeg rada Ivane Dulić.

S. N.     

 

 

 

 

Program obilužavanja Dana Dužijance 2014. godine

 24. jun

19.00 Izložba slika "Mala Bosna kadgod i sad" i priskakanje vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka - Dom kulture Mala Bosna

U organizaciji:

UG "Bunjevačka vila" Mala Bosna

17. jul

19.00 Kolonija slamara "Dan Dužijance 2014" u KUD Aleksandrovo

U organizaciji:

KUD "Aleksandrovo"

27. jul

"Dužionica 2014" u Somboru

08.00 Doček zvanica u restoranu "Fijaker stari"

09.15 Parada fijakera do centra Sombora

10.00 Sveta misa u crkvi Prisvetog trojstva

11.30 Bandašicino kolo na Trgu Svetog trojstva

12.00 Pridaja posvećenog kruva gradonačelniku Sombora

U organizaciji:

UG "Bunjevačko kolo" Sombor

2. avgust

19.00 Pletenje krune i vinaca od žita u avliji familije Kuntić

U organizaciji:

KUD "Bunjevka" Subotica

UG "Bunjevačka vila" Mala Bosna

BKC Bajmok

BKC Tavankut

4. avgust

19.00 Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu

Otvaranje izložbe "Slike od slame bački Bunjevaca"

U organizaciji:

BKC Novi Sad

13. avgust

19.00 Otvaranje izložbe slika od slame Ivane Dulić "Snaga zrnja" i pridstavljanje ovogodišnjeg bandaša i bandašice, članova KUDŽ "Bratstvo", u Bunjevačkoj matici

U organizaciji:

Bunjevačke matice Subotica

14. avgust

Konferencija "Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca"

11.00 Panel konferencija "Dužijanca i slama" Plava sala Gradske kuće

19.00 Etno izložba "Kruv naš svagdašnji" Vestibil Gradske kuće

20.00 Muzičko etno veče "Groktalice, bećarci i kraljice" Velika većnica Gradske kuće

U organizaciji:

KUD "Bunjevka" Subotica

15. avgust

Svečano obilužavanje nacionalnog praznika "DAN DUŽIJANCE 2014"

18.30 Doček gostivi isprid Bunjevačke matice

18.45 Svečani defile do Gradske kuće

19.00 Veliko kolo na centralnom trgu isprid Gradske kuće

19.30 Polaganje vinca na bistu Blaška Rajića

20.00 Svečana akademija povodom obilužavanja bunjevačkog nacionalnog praznika

"Dan Dužijance 2014", Velika većnica Gradske kuće u Subotici

21.00 Bandašicino kolo, restoran "Spartak S" u Subotici

U organizaciji:

Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine

 

 DAN BAJE

Bunjevački sokak u Baji ponovo najveseliji

 DSC00374

   U subotu je kuvanjom riblji kotlića obilužen Dan Baje u Republiki Mađarskoj. I ove godine, u proslavi su učestvovali kako Bunjevci iz Mađarske, tako i iz Srbije, koji su iskoristili ovu priliku za okupljanje i zajedničko druženje. Veliku podršku ovom okupljanju pruža Privremeni organ upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, a kako je istaknuto, nije rič samo o razvijanju i nigovanju običaja, kulture, istorije, tradicije i govora Bunjevaca u Mađarskoj, već i o podrški u daljem nastojanju da Bunjevci iz Mađarske budu zvanično priznati ko trinajsta nacionalna manjina u ovoj državi.

   Iz godine u godinu se, tokom obilužavanja Dana Baje, kuva sve veći broj riblji kotlića, a ovaj put je ta brojka bila više od 1000. U bunjevačkom sokaku se krčkalo pet riblji kotlića, a zbog dobre rane, vesele atmosfere i tamburaški pisama, ovaj sokak je bio najposićeniji.

V.K.     

 

 

  

 

 

BNS

Ekskurzija za dicu koja uče bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture

 IMG 2728

   Prvog dana litnjeg raspusta, za dicu koja u osnovnim škulama uče izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, i ove godine organizovana je jednodnevna ekskurzija u organizaciji Privremenog organa upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

   Priko 300 dice bilo je 14. juna prisutno na Panoniji, di su u pratnji svoji učitelja, te članova Privremenog organa upravljanja proveli dan koji je bio ispunjen raznim sadržajima. U pauzi izmed ručka i užne za dicu su pripravljene radionice, di su se mogli upoznat s osnovnim tehnikama rada sa slamom, u čemu su im pomogli iskusni slamari, te su svojim kućama poneli uspominu na zajedničko druženje zaokruženo u privesku koji su pravili na ovoj radionici. Aktiv žena „Duga” iz Panonije bio je zadužen za drugu radionicu, za vrime koje su dica oslikavala staklene boce.

   Sportske i slobodne aktivnosti ispunile su vrime izmed radionica, a zajednička slika dice samo je još jedan dokaz da je izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture zdravo popularan med učenicima osnovni škula, a kako nam je tom prilikom kazala pridsidnica POUNSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić, taki trend očekivaje i u novoj škulskoj godini. 

  S. N.   

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)      

 

 

 
Još članaka...