Visti

BNS – konferencija za novinare

Sve je spremno za „Dan Velikog prela”

IMG 9059

   Prvi u nizu nacionalni praznika Bunjevaca – „ 2. februar, Dan Velikog prela ”, Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine obilužiće na Marin, u ponediljak, 2. februara. Tim povodom, u četvrtak, 29. januara, održana je konferencija za novinare, na kojoj su divanili mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, Kata Kuntić, referent za kulturu i Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora u Savitu.

Na samom početku konferencije pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita istakla je važnost održavanja prela i podsitila na 1879. godinu, kad je u Subotici održano prvo javno prelo – Veliko bunjevačko prelo.

Bila je to javna manifestacija na kojoj je priko iljadu Bunjevaca, obučeni u svoju narodnu nošnju, izašlo u javnost, sa željom da postanu vidljivi ko nacionalna zajednica u ovoj varoši i tadašnjoj državi – divani pridsidnica BNS.

Držeći se te tradicije, Nacionalni savit Bunjevaca i ove godine organizuje Veliko prelo, ujedno i stari bunjevački običaj, koji se počo slavit po salašima, kućama i porodicama, a danas pridstavlja jedan od nacionalni praznika Bunjevaca. 

Ovogodišnje Veliko prelo biće održano u restoranu „Spartak S“, a kako je na konferenciji istakla Kata Kuntić, referent kulture u BNS-u, pripravljen je bogat program. Prelo ne mož proć bez izbora za najlipšu prelju i proglašenja najlipše preljske pisme, a iz BNS-a ističu kako su zadovoljni odzivom na ova dva konkursa.

Imamo tu čast da će gost ovogodišnjeg Velikog prela bit Zvonko Bogdan s orkestrom „Vinarija“, a goste će zabavljat i mladi tamburaški orkestar „Tajna“. Uz to, osoblje restorana „Spartak S“ pobriniće se za posluženje tradicionalne preljske večere – kazala je Kata Kuntić, te dodala da je ostalo još zdravo malo karti, koje se mogu nabavit u prostorijama BNS i restorana „Spartak S“.

Veliko prelo važno je za Bunjevce, prije svega zbog očuvanja tradicije i zaštite kulturne baštine. Novi saziv BNS-a krenio je s novim snagama da se bavi pitanjima ostvarivanja prava ove zajednice u Subotici i Srbiji.

Nacionalni savit je ustanova utvrđena Zakonom Republike Srbije, a u ime zajednice se stara o četri oblasti, jedna je svakako i kultura. Razumili smo potribu unutar nacionalne zajednice da se kulturom ozbiljno bavimo, a ključna je zaštita kulturne baštine. U tom pravcu radimo već duže vrimena, naročito od kako je oformljen novi saziv BNS-a. U okviru četri nacionalna praznika imamo dvi bitne manifestacija kojima štitimo naše nasliđe i kulturu, Dan Velikog prela i Dan Dužijance, a imaćemo uskoro i treću bitnu manifestaciju, Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji se održava već 14 godina u skromnim uslovima, što će sada biti prinešeno u značajniji okvir – kazo je Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora BNS-a, i dodo:

Fala Gradu Subotici na razumivanju i pomoći da bunjevačka zajednica na ovaki ozbiljan način može da se bavi svojom kulturnom baštinom, jer Bunjevaca u Subotici ima, procentualno 10%, i zasluživamo taki odnos Grada. 

Medijski sponzor NIU „Bunjevački informativni centar”

S. N.

 

 Foto:BIC

 

 

 

 Grad Subotica

Javni konkursi

 

Javni konkurs za programe i projekte koji se odnose na književno stvaralaštvo, izdavaštvo, digitalno stvaralaštvo i multimedije od značaja za Grad u 2015. godini

 

Javni konkurs za programe i projekte očuvanja, unapređenja i razvoja kulture i umetnosti i savremenog umetničkog stvaralaštva od značaja za Grad u 2015. godini

 

Javni konkurs za organizovanje manifestacija od posebnog značaja za Grad u 2015. godini

  

 

Grb Subotice

 

 

BNS

3. Sidnica Bunjevačkog nacionalnog savita

 

 

Grb BNS


Snimak sidnice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Subotica, 18.12.2014. godine. 

 

 
Još članaka...