Visti

BNS

2. Sidnica Bunjevačkog nacionalnog savita

 

 

Grb BNS


Snimak sidnice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Subotica, 5.12.2014. godine. 

 

 

U Somboru obilužen Dan Velike narodne skupštine iz 1918.

Istorijska tribina u čast Nacionalnog praznika

Tribina 01 

   U sridu, 26.novembra, u Bunjevačkoj kući u Somboru održana je svečana tribina povodom obilužavanja bunjevačkog Nacionalnog praznika – 25. novembra Dana održavanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 1918.

Bio je ovo povod za još jedan lipi istorijski čas o dešanjima s druge polovine 1918. godine, svršetku velikog rata i održavanju, naročito politički, značajnog događaja za vojvođanske prostore i narode, koji je pripravila profesorica istorije Marija Bojanin.

Svečanosti su, prisustvovali načelnik Zapadno-bačkog okruga dr Rajko Majstorović, Nemanja Sarač, član gradskog veća za oblast kulture, dr Zoran Parčetić, član gradskog veća za oblast zdravstva i socijalne zaštite i Zdravko Sogić vd JKP Vodokanal u Somboru.

Istorijska pripovitka oplemenjena je biografijama poznati  i zanimljivi ličnosti iz slavne prošlosti ko i prigodnim čitanjem tekstova i stihova koji su ovikovičili, u litetarnom smislu, događaje ratni i poratni godina s početka prošlog vika. Teksotve su čitale Marija Brdarić, Aleksandra Medurić Kalčan, Nevena Brdarić i Lazar Golubović (praunuk jednog od učesnika Velike Narodne skupštine u Novom Sadu 1918.g). U kulturno umetničkom programu nastupila je ženska pivačka grupa Varošanke i Vanja Kahrimanović na flauti koja je ujedno i vodila program svečane tribine.

Posebnom dragom gostu iz Slavenije, Ivanu Goretiću, donatoru Umitničke sekcije Bunjevačkog kola, ovom prilikom uručena je umitnička slika Sv.Florijana, zaštitnika vatrogasaca, rad mlade umitnice, učenice, Ane Anđelić. Za naročit doprinos radu studija i postignute uspehe, pridsidnik UG "Bunjevačko kolo" Dejan Parčetić je ovom prilikom slikaru i koorinatoru Umitničkog studija Saši Lovrenov, uručilo zahvalnicu.

Nakon svečane tribine, čeljad se družila nuz koktel u izložbenom prostoru Bunjevačke kuće, za ovu priliku, u okruženju slikama Umitničkog studija i Slamarske sekcije udruženja.

Ružica Parčetić

 

 

 

 

Nacionalni praznik Bunjevaca

„Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena”

 IMG 6425

   Prija tačno 96 godina u Novom Sadu je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostali Slovena, na kojoj su značajnu ulogu odigrali i Bunjevci, te je Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine za jedan od praznika bunjevačke zajednice izabro upravo 25. novembar, „Dan Velike narodne skupštine”, kada su, odlukom skupštinski delegata, Bačka, Banat i Baranja prisajedinjeni Kraljevini Srbiji.

   Ovaj, četvrti u nizu praznika, obilužen je svečanom akademijom u Velikoj vićnici Gradske kuće u Subotici u utorak, 25. novembra. Posli intoniranja državne himne i svečane bunjevačke pisme, prisutnima se obratila novoizabrana pridsidnica trećeg saziva Nacionalnog savita Bunjevaca, mr Suzana Kujundžić Ostojić, a čestitke povodom praznika tom prilikom uputili su Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika grada Subotica zadužen za oblast male privrede i Aleksandar Petrović, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada. Kratak referat o izazovima postmoderne i identitetu Bunjevaca pročito je prof. dr Saša Marković.

   Istog dana, u prijapodnevnim satima, i u Novom Sadu obilužen je Dan Velike narodne skupštine polaganjom vinaca na spomen–ploču koja se nalazi na zgradi kadgodašnjeg hotela „Grand”, mistu di je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena 25. novembra 1918. godine. Isprid grada Novog Sada vince su položili Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i pridsidnik Skupštine Grada Siniša Sević, isprid Bunjevačkog nacionalnog savita Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora Savita, te pridstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine.

S. N.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 
Još članaka...