Visti

BNS

Pridstavnici Ambasade SAD-a u Srbiji
positili Bunjevački nacionalni savit

 Četvrtak, 03.03.2016. 10:15

U sridu, 2. marta, pridstavnici Ambasade Sjedinjeni Američki Država u Srbiji, politički oficir Kevin Fjuri, i službenica Političkog odeljenja Ksenija Lazović, positili su Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, di su ji dočekali mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS-a, Mirko Bajić, pridsidnik Izvršnog odbora BNS-a i Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu u BNS-u.

Kako je nakon sastanka iznela mr Kujundžić Ostojić, divanilo se o političkom organizovanju i radu, te odnosu prema pridstojećim izborima, u ulogi pridstavnika BNS-a u izradi Akcionog plana u okviru Poglavlja 23, al i o drugim temama.

– Izneli smo i sa kakim se problemima suočavamo, a jedan od najozbiljniji proizilazi iz činjenice da Bunjevaca u Subotici, prema poslidnjem popisu nema 10%, pa je tako, u poslidnje tri godine, izostala finansijska podrška BNS-u od strane lokalne samopurave, čime je otežan rad Savita, al i udruženja. Ono što raduje jeste da smo dogovorili buduće kontakte koji će bit frekventniji i očekujemo jednu vrstu dobre podrške u daljoj saradnji u ostvarivanju naših prava i onih zadataka koji su nam priostali ko nacionalnoj zajednici, a ima ji dosta.

a03

Mirko Bajić, pridsidnik IO BNS-a, al i pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca, se osvrnio na način participacije u političkom životu Srbije od strane svi nacionalni zajednica i kako se prema toj temi odnosi bunjevačka zajednica.

– Infomisao sam da je to bila i jedna od tema koja je bila i sastavni dio Akcionog plana i da postoje različita viđenja učešća politički pridstavnika manjina u vlasti Republike, Pokrajine i lokala. Pojedine manjine imaju stav da je potribno da postoje zagarantovani mandati, dok sam ja izno stav da je prirodni prag, koji je sada definisan u Zakonu, dobar način za ostvarivanje prava, al ga triba modifikovat. Da brojčano male manjine, poput Bunjevaca, to mogu ostvarit, što sada nije slučaj. Upoznao sam goste i sa činjenicom da su ovo prvi izbori u kojima konačno ostvarujemo mogućnost, da sa svojim političkim pridstavnicima, možemo nastupat pod svojim imenom, samostalo, el u koaliciji, a ne da budemo na listama drugi partija. Ne vidim razloga da, bar u lokalu, svaka nacionalna manjina, sa svojim političkim pridstavnicima, ne iđe samostalno, jel mož ostvarit mandat na prirodni prag, naravno, ako ima podršku glasača.

Tom prilikom je Bajić objavio da će Savez bačkih Bunjevaca ić na lokalne izbore samostalno, na pokrajinske u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, dok će na republičkom nivou podržat SNS.

N.S.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

NSBNM

Obilužen „23. februar – Dan izbora prvog Nacionalnog saveta“

Srida, 24.02.2016. 10:45

Nacionalni savit bunjevačke manjine je u utorak svečanom sidnicom obilužio jedan od četri nacionalna praznika Bunjevaca „23. februar – Dan izbora prvog Nacionalnog saveta“. Na dnevnom redu su se našle dvi tačke: svečano obraćanje pridisidnice Bunjevačkog nacionalnog savita i dodila priznanja za višegodišnji doprinos nigovanju i očuvanju kulture i informisanja Bunjevaca.

Pridsidnica NSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić se tokom svečane sidnice osvrnila na proteklu godinu i na sve ono što je Savit uradio.

b03

Sidnici je prisustvovo i Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koji je tom prilikom čestito Bunjevcima nacionalni praznik.

Posli tog, uručena su priznanja pojedincima, institucijama, kulturno-umitničkim društvima i kulturnim centrima sa bunjevačkim pridznakom, koji su od prošlog obilužavanja ovog praznika proslavili značajne jubileje – od deset godina rada, pa naviše.

Priznanje za 70 godina rada dobilo je KUDŽ “Bratstvo”, Bunjevačka matica je dobila priznanje za 20 godina postojanja i rada, UG “Bunjevačko kolo” iz Sombora nagrađeno je priznanjom za 15 godina rada, dok je BKC “Bajmok” primio priznanje za 10 godina postojanja i rada.

Med dobitnicima su se našle i “Bunjevačke novine” koje su dobile priznanje za desetogodišnji rad na informisanju i očuvanju identiteta Bunjevaca, a priznanje je, za desetogodišnji rad u TV emisiji na bunjevačkom jeziku “Spektar”, dobio i dugogodišnji novinar Joso Poljaković.

V.K.

 

Video prilog: "Bunjevački Media Centar"

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

NSBNM - NACIONALNI PRAZNIK BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE

Veliko prelo 2016.

Srida, 03.02.2016. 11:45

Prvi u nizu nacionalni praznika bunjevačke nacionalne zajednice “2. februar – Dan Velikog prela” obilužen je u utorak, na Marin dan, u restoranu “Spartak S” u organizaciji Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Od prvog javnog prela koje je održano u Subotici u organizaciji Pučke kasine prošlo je 137 godina, a upravo “Veliko prelo” koje se održava i danas u organizaciji NSBNM i koje slavi sićanje na prvo veće javno okupljanje Bunjevaca, divani o značaju prela za bunjevačku nacionalnu zajednicu. “Velikim prelom” se poštiva istorija, tradicija i običaji Bunjevaca, što je, u svom obraćanju potvrdila pridsidnica NSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić.

- 1879. godine bilo je prvo javno prelo na kojem se okupilo 1.000 Bunjevaca, koji su tad, ondašnjoj Subotici tili kazat “Evo nas, tu smo”. I mi želimo da pokažemo da živimo u ovoj varoši, da smo vridni poštovanja ko i sve druge nacionalne manjine i narodi koji su onda živili ode. Velika je stvar opstat i bit danas na ovom mistu za sve nas u 2016. godini na još jednom “Velikom bunjevačkom prelu”. Ovo je naš nacionalni praznik, zato što smo smatrali da je on izuzetno važan za našu istoriju i da je to nešto oko čega triba svi da se okupljamo – kazala je pridsidnica NSBNM.

p139

Svečanosti je, u ime Grada Subotica, prisustvovo gradonačelnik Jene Maglai, koji je u svom govoru kazo da je za svako divljenje što je i ove godine bunjevačka zajednica pokazala visok stepen odgovornosti i poštovanja svog nacionalnog praznika.

- Smatram da treba mnogo, pošteno i odgovorno raditi i onda dolaze rezultati. Rezultati se vide večeras i u ovoj sali, a rezultati Bunjevačkog nacionalnog saveta su poslednjih godina vidljivi, i ubeđen sam da, ako radi zajednički, bunjevačka nacionalna zajednica ima svoju budućnost na ovim prostorima – naglasio je Maglai.

Ko i svake godine, najzanimljivi dio prela je izbor za najlipšu preljsku pismu i najlipšu prelju. Na ovogodišnjem konkursu, za najlipšu preljsku pismu je proglašena pisma Marijana Kiša pod nazivom “Veliko prelo”, dok je u konkurenciji od 12 cura, titulu najlipše prelje ponela Miljana Đukić iz Subotice. Ko prva pratilja je izabrana Milica Kojić, a na mistu druge pratilje našla se Milica Tumbas.

Posli svečanog dila programa, gosti su nastavili preljsko veselje nuz tamburaški orkestar “Tajna”.

Ni ove godine nije izostala bogata tombola, a glavnu nagradu LED televizor, koji je očo u Sombor, obezbidili su Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i Novinsko izdavačka ustanova „Bunjevački informativni centar“.

V.K.

 

VIDEO PRILOG "BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA"

 

 

FOTO ALBUM 1

 

 

FOTO ALBUM 2

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 
Još članaka...