Visti

NSBNM - NACIONALNI PRAZNIK BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE

Veliko prelo 2016.

Srida, 03.02.2016. 11:45

Prvi u nizu nacionalni praznika bunjevačke nacionalne zajednice “2. februar – Dan Velikog prela” obilužen je u utorak, na Marin dan, u restoranu “Spartak S” u organizaciji Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Od prvog javnog prela koje je održano u Subotici u organizaciji Pučke kasine prošlo je 137 godina, a upravo “Veliko prelo” koje se održava i danas u organizaciji NSBNM i koje slavi sićanje na prvo veće javno okupljanje Bunjevaca, divani o značaju prela za bunjevačku nacionalnu zajednicu. “Velikim prelom” se poštiva istorija, tradicija i običaji Bunjevaca, što je, u svom obraćanju potvrdila pridsidnica NSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić.

- 1879. godine bilo je prvo javno prelo na kojem se okupilo 1.000 Bunjevaca, koji su tad, ondašnjoj Subotici tili kazat “Evo nas, tu smo”. I mi želimo da pokažemo da živimo u ovoj varoši, da smo vridni poštovanja ko i sve druge nacionalne manjine i narodi koji su onda živili ode. Velika je stvar opstat i bit danas na ovom mistu za sve nas u 2016. godini na još jednom “Velikom bunjevačkom prelu”. Ovo je naš nacionalni praznik, zato što smo smatrali da je on izuzetno važan za našu istoriju i da je to nešto oko čega triba svi da se okupljamo – kazala je pridsidnica NSBNM.

p139

Svečanosti je, u ime Grada Subotica, prisustvovo gradonačelnik Jene Maglai, koji je u svom govoru kazo da je za svako divljenje što je i ove godine bunjevačka zajednica pokazala visok stepen odgovornosti i poštovanja svog nacionalnog praznika.

- Smatram da treba mnogo, pošteno i odgovorno raditi i onda dolaze rezultati. Rezultati se vide večeras i u ovoj sali, a rezultati Bunjevačkog nacionalnog saveta su poslednjih godina vidljivi, i ubeđen sam da, ako radi zajednički, bunjevačka nacionalna zajednica ima svoju budućnost na ovim prostorima – naglasio je Maglai.

Ko i svake godine, najzanimljivi dio prela je izbor za najlipšu preljsku pismu i najlipšu prelju. Na ovogodišnjem konkursu, za najlipšu preljsku pismu je proglašena pisma Marijana Kiša pod nazivom “Veliko prelo”, dok je u konkurenciji od 12 cura, titulu najlipše prelje ponela Miljana Đukić iz Subotice. Ko prva pratilja je izabrana Milica Kojić, a na mistu druge pratilje našla se Milica Tumbas.

Posli svečanog dila programa, gosti su nastavili preljsko veselje nuz tamburaški orkestar “Tajna”.

Ni ove godine nije izostala bogata tombola, a glavnu nagradu LED televizor, koji je očo u Sombor, obezbidili su Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i Novinsko izdavačka ustanova „Bunjevački informativni centar“.

V.K.

 

FOTO ALBUM 1

 

 

FOTO ALBUM 2

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

Nacionalni praznik Bunjevaca

Obilužen “Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena”

IMG 9577

Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine je u sridu svečanom akademijom u Velikoj vićnici Gradske kuće obilužio 25. novembar – "Dan Velike narodne skupštine”, jedan od četri nacionalna praznika Bunjevaca. Na ovaj dan je prija 97 godina u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostali Slovena na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini bilo je 84 delegata Bunjevaca, koji su imali veliku ulogu u donošenju ove istorijske odluke.

Posli intoniranja državne himne i svečane bunjevačke pisme, gostima se obratila pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja se osvrnila na ovaj praznik ričima da je 25. novembar jedan od istorijski datuma u istoriji Bunjevaca, al i svi ostali naroda koji žive u Vojvodini.

Prija 97 godina, Bunjevci su odabrali svoj put i odigrali ključnu ulogu u prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. O značaju obilužavanja ovog datuma divanio je istoričar, prof. Saša Marković s Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Prisutne goste je isprid Grada pozdravio zaminik gradonačelnika Tomislav Veljković, koji je uputio čestitke svim Bunjevcima povodom ovog praznika, te je dodo da Grad podržava i pomaže bunjevačku nacionalnu zajednicu.

Svečanoj akademiji je isprid Republike prisustvovala Jasmina Mitrović Marić, savitnica pridsidnika Srbije Tomislava Nikolića, koja je tom prilikom poželila Bunjevcima mnogo zdravlja i sriće. Ona je podsitila na riči prestolonaslidnika Aleksandra Karađorđevića koji je u Gradskoj kući 1919. godine kazo “da mu je puno srce što su ga dočekali i dični Bunjevci, i da su Bunjevci oni koji će i ubuduće doprinosit da naša zajednička država raste i napriduje.

Svečanu akademiju su uveličali i brojni gosti kako iz grada, tako i iz okolni mista, ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja.

Istog dana u prijapodnevnim satima, u organizaciji Grada Novog Sada, takođe je obilužen Dan Velike narodne skupštine. Vince na spomen-ploču koja se nalazi na zgradi kadgodašnjeg hotela „Grand”, na mistu di je 25. novembra 1918. godine održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, položili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pridsidnica Skupštine grada Jelena Crnogorac, pridsidnik Izvršnog odbora Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine Mirko Bajić, pridsidnica UG “Bunjevački kulturni centar – Novi Sad” Svetlana Babić i pridsidnik UG "Bunjevci" dr Aleksandar Raič, ko i pridstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine.

V.K.

 

Video prilog "Bunjevačkog media centra"

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Novi Sad

 

Subotica

 

Foto: BIC

 

 

 

BNS

Prva sidnica BNS u trećem sazivu održana u Somboru

Sednica 1

U subotu, 14. novembra, u Velikoj sali Skupštine grada Sombora održana je 9. sidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Bila je ovo prva sidnica u trećem sazivu Bunjevačkog nacionalnog savita koja je održana u Somboru.

Prid početak sidnice, pridsidništvo i članove Nacionalnog savita Bunjevaca pozdravio je gradonačelnik Saša Todorović izražavajući zadovoljstvo dobrom i uspišnom saradnjom s Nacionalnim savitom Bunjevaca ko i sa bunjevačkim organizacijama i udruženjema koja rade na teritoriji grada, što oplemenjuje međusobnu saradnju. Dobar i uspišan rad članovima Bunjevačkog nacionalnog savita su poželili i Vladislav Živanović, zaminik gradonačelnika, Nemanja Sarač, član Gradskog veća za kulturu, prim. dr Vlado Babić, republički poslanik iz SNS-a, Žika Gojković, republički poslanik iz SPO-a.

 - Do poziva gradonačelnika, da jednu sidnicu Bunjevačkog nacionalnog savita održimo u Somboru, došlo je prolitos kad smo ko pridstavnici BNS bili u radnoj positi. Volim doć u Sombor, a posebno zadovoljstvo mi je što ovu sidnicu održavamo u Somboru neposridno prid godišnjicu konstituisanja trećeg saziva Nacionalnog savita Bunjevaca – rekla je pridsidnica BNS mr Suzana Kujundžić Ostojić.

Ko najvažniju tačku na sidnici, mr Suzana Kujundžić Ostojić je istakla strategiju razvoja u sve četri oblasti o kojima se brine Nacionalni savit – obrazovanje, kultura, službena upotriba jezika i pisma i obavištavanje, za period od 2015. do 2020. godine.

Tokom sidnice raspravljalo se i o radu Nacionalnog savita izmed dvi sidnice, verifikaciji odluka Izvršnog odbora izmed dvi sidnice i o drugim pitanjima iz dilokruga rada Nacionalnog savita.

Za somborske Bunjevce, jedna od najvažniji informacija s ove sidnice jeste da Nacionalni savit Bunjevaca ima svoju Regionalnu kancelariju u Somboru, na adresi Trg Sv. Đorđa 1/I (u Staroj gradskoj kući) koja je put do ostvarenja prava Bunjevaca koja im po zakonu pripadaju.

R.P.

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: BIC   

 

 
Još članaka...