Visti

Održan drugi po redu „Složni mozaik Srbije” u Beogradu

Izvor: Bunjevački Media Centar   Srida, 13.12.2017. 09:10

Druga po redu manifestacija „Složni mozaik Srbije“ održana je u nedilju 10. decembra na Beogradskom sajmu u Beogradu. Na ovoj manifestaciji su se pridstavile sve nacionalne zajednice koje žive na teritoriji Republike Srbije a u povodu obilužavanja „Dana ljudskih prava“.

DSC00811

Na početku samog svečanog programa prisutnima se obratila direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović a potom Aleksandar Vulin ministar odrane u Vladi Republike Srbije. To je bila prilika da se sve nacionalne zajednice pridstave sa svojim specifičnostima kroz kulturu, običaje, muziku, nacionalna ila i drugo.

 

Bunjevačka nacionalna zajednica se pridstavila po drugi put sa svojim štandom, di su positioci imali prilike vidit bunjevačku nošnju, predmete od slame ko i tradicionalna bunjevačka ila i pića.

 

Delegacija koja je na ovom drugom po redu „Složnom mozaiku Srbije“, pridstavljali su pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić, direktor NIU BIC–a Mirko Bajić, pridsidnica odbora za kulturu pri BNS Kata Kuntić. Isprid UG „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne, Marija Bošnjak se pridstavila sa tradicionalnom bunjevačom poslasticom – listićima a isprid BKC „Lemeški Bunjevci” pridstavio se poznati bunjevački slamar, Stipan Budimčević sa žitnom krunom i slikama od slame.

 

U kulturno-umitničkom dilu programa nastupilo je KUDŽ „Bratstvo“ iz Subotice sa spletom bunjevački igara.

T.B.

VIDEO PRILOG - BMC

Uskoro...

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

 

 

U susrit Božiću

Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor   Utorak, 05.12.2017. 18:20

Povodom pridstojeći božićni i novogodišnji praznika, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine kancelarija u Somboru pod pokroviteljstvom Skupštine grada Sombora priredila je u Somborskom narodnom pozorištu koncert „U susrit Božiću“.

DSC01740

Na samom početku svečanosti prigodnim ričima obratili su se prim. dr Zoran Parčetić, pridsidnik skupštine grada Sombora i dr Suzana Kujundžić Ostojić pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita.

DSC01365

Prigodne melodije božićni, vojvođanski i popularni melodija, pridstavili su vrhunski vojvođanski tamburaši, članovi Velikog tamburaškog orkestra „Vasa Jovanović“ iz Novog Sada sa solistima: Miodarag Ćulum, Ana Zornja, Zvonko Markovinović, Ljiljana Tomić Markovinović, Zorana Iđuški i Jadranka Gojić. Tradicionalne božićne pisme nuz pratnju tamburaškog orkestra otpivali su članovi hora Somborskog pivačkog društva pod dirigentskom palicom Milana Radišića.

 DSC01424

Prigodne tekstove o Božiću, simboliki i tradiciji proslavljanja najradosnijeg hrišćanskog praznika divanile su Stanislava Lutkić, Ružica Parčetić i Anja Knežević.

 

Koncert za koji se tražila karta više, ispraćen je sa velikim interesovanjem somborske publike i gostiju i prijatelja bunjevački institucija.

R.P.

 

 

Bunjevci proslavili nacionalni praznik
Dan Velike narodne skupštine

Izvor: Bunjevački Media Centar   Subota, 25.11.2017. 18.45

U petak, 24. novembra, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, svečanom akademijom bunjevačka zajednica je proslavila jedan od četri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine.

Bila je to prilika da se svi još jedared podsite velike uloge Bunjevaca prija 99 godina u momentima kad su se stvarali temelji države u kojoj Bunjevci i danas žive.

IMG 8723

Prisutnima su se tom prilikom obratili dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Dragi Vučković, načelnik Severno-bačkog okruga, ko i dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

IMG 8778

Značajan dio Akademije bio je posvećen prvom pridstavljanju Zbornika radova sa Naučnog skupa „Kultura i identitet Bunjevaca“ koji je održan 18. februara u Novom Sadu. Zbornik su pridstavili dr Drago Njegovan, urednik izdanja, al i direktor Muzeja Vojvodine koji je i izdavač značajnog dila za Bunjevce, i prof. dr Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

IMG 8767

I ovom prilikom je podvučen značajan uticaj Bunjevaca pri stvaranju Kraljevine Srbije, kasnije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Jugoslavije. Prija 99 godina 84 delegata iz bunjevačke zajednice, što svidoči o brojnosti Bunjevaca na ovim prostorima (Bunjevci su po brojnosti bili drugi narod na Velikoj narodnoj skupštini), bili su med onima koji su odredili granice. Poznato je kaki su put od tog doba prišli pripadnici ove zajednice, a posebno je to bilo drastično izraženo kroz Odluku Glavnog narodno-oslobodilačkog odbora Vojvodine iz 1945. godine, kojim su Bunjevci na ovaj način nedvosmisleno ukinuti. Poslidice take odluke vidljive su i danas, a o njima svidoče i popisi stanovništva, trenutni broj Bunjevaca, al i težak put do ostvarivanja prava koje druge nacionalne zajednice na ovim prostorima već odavno imaje.

IMG 8712

U tom smislu je posebno značajan objavljen Zbornik, a kako je kazo prof. dr Orlović, bio je to akt nasilne asimilacije, akt koji je protivan Ustavu i koji nije ni malo demokratičan. Iako taj akt danas nema pravnu snagu, prof. dr Orlović podržava napore NSBNM da se on u Skupštini Vojvodine tako i okarakteriše, odnosno da se proglasi aktom koji je protivan ljudskim pravima i, naravno, Ustavu.

IMG 8786

U kulturno-umitničkom dilu programa nastupili su Subotički tamburaški orkestar i vokalna solistkinja Zorana Iđuški iz Sombora.

N.S.

 

Video prilog: Bunjevački Media Centar

 

 
Još članaka...