Visti

XIV FBNS

Dan Dužijance

IMG 4611

Dan Dužijance, jedan od četri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine, svečano je obilužen u ponediljak, 17. avgusta.

Ove godine je Dužijanca održana u sklopu XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji je uvršten u manifestacije od izuzetnog značaja za grad Suboticu.

Proslava Dana Dužijance je započela okupljanjom učesnika u bunjevačkim narodnim nošnjama isprid Bunjevačke matice, otkaleg je svečana povorka praćena tamburašima krenila dalje ka glavnom gradskom trgu di je, na radost prolaznika, odigrano veliko bunjevačko kolo.

Prateći tradiciju, pridsidnica NSBNM mr Suzana Kujundžić Ostojić položila je vinac na bistu Blaška Rajića, posli čega je proslava nastavljena svečanom akademijom u Velikoj vićnici Gradske kuće.

Najsvečaniji trenutak Dana Dužijance uslidio je kad su ovogodišnji bandaš i bandašica Milica Tumbas i Bojan Kozma pridsidnici Savita pridali kruv od novog žita.

Suzana Kujundžić Ostojić podsitila je tokom svog govora na značaj koji Dužijanca ima kod Bunjevaca, te je kazala da je ovaj kruv od novog žita ponos neprigledni ravnica koji okruživaje Suboticu.

- Dužijanca koju obilužavamo danas je naš starovinski običaj koji smo doneli sa sobom kad smo doselili u ove krajove. Obilužavan je kroz ova tri vika na njivama koje su naši prici mukotrpno raskrčivali na salašima, svaka familija zasebno sa svojim risarima, bandašom i bandašicom. Sve do 1911. godine, kad je Blaško Rajić ovaj običaj uveo u crkvu.

U ime Grada, okupljenima se obratio zaminik gradonačelnika Tomislav Veljković, koji je tom prilikom potvrdio da Grad pridaje velik značaj Bunjevcima.

- U prilog tome govori činjenica da smo ove godine Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva uvrstili u manifestacije od posebnog značaja za grad. To vam pruža mogućnost da ostvarujete svoja prava koja imaju sve druge nacionalne manjine kada su u pitanju vaše proslave.

Med gostima je bio i savitnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlado Radulović. On je svim Bunjevcima čestito ovaj praznik, te je kazo da Kancelarija već duži niz godina odlično sarađuje s Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine, te je izrazio sigurnost da će se tako nastavit i ubuduće.

Svečanosti su prisustvovali i pridstavnici Nacionalni savita nacionalni manjina, članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridstavnici kulturni institucija grada, ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja iz Subotice, Sombora i okoline i iz Mađarske.

Posli svečane akademije, održano je bandašicino kolo u restoranu Spartak S.

V.K.

 

VIDEO PRILOG BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA 

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

“Somborska bunjevačka Dužionica 2015.”

Zafala za dobru žetvu

IMG 3300

U nedilju, 26. jula, u Somboru je, u organizaciji UG ”Bunjevačko kolo” održana 15. po redu  od reosnivanja udruženja, završna žetelačka svečanost “Somborska bunjevačka Dužionica 2015”.

U crkvi Presvetog Trojstva održana je misa Zafalnica koju je, nuz somborsko sveštenstvo, vodio apostolski nuncije nadbiskup Orlando  Antonini, ambasador Vatikana u Srbiji. Nakon tradicionalnog Bandašicinog kola na varoškom trgu, posvećeni kruv i vinac poneli su ovogodišnji bandaš i bandašica, Žarko Goretić i Ivana Jakšić i  svečano pridali gradonačelniku Sombora, Saši Todoroviću.

Domaćini i pridsidništvo kola na čelu s Dejanom Parčetićom, pridsidnikom, podpridsidnikom Aleksandrom Bošnjakom, potpridsidnicom Aleksandrom Kalčan Medurić te počasnim pridsidnikom Đurom Bošnjakom, primili su brojne zvanice i goste, među kojima su gradonačelnik Saša Todorović, pridstavnici BNS na čelu s pridsidnicom mr Suzanom Kujundžić Ostojić, prim. dr Vlado Babić, republički poslanik,  prim. dr Zoran Parčetić, član gradskog veća za oblast zdravstvene i socijalne zaštite, član gradskog veća za kulturu Nemanja Sarač, direktrorica Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Marina Lukić Cvetić, pridstavnici Bunjevačke Matice, pridstavnici Bunjevaca iz Gare i Baje u Mađarskoj, gosti iz Slovenije, Holandije, SAD-a... koji su svojim prisustvom uveličali svečanost jubilarne 15. Dužionice.

Veselje i dobar štimung ulipšali su članovi GKUD "Ravangrad" i pridstavnici OKUD “I.L.Ribar” iz Sonte te Tamburaški sastav “Mesečina”.

R.P.

 

Foto: BIC

 

 

BNS

Pridstavnice Misije OEBS-a u positi Savitu

DSCN5227

     Povodom sprovođenja aktivnosti podrške politikama rodne ravnopravnosti unutar nacionalni savita i obuke osnaživanja žena koje su ušle u nacionalne savite da se aktivno bave ovim politikama, pridstavnici Misije OEBS-a su u sridu, 1. jula, positili Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine. Tom prilikom je savitnica za pitanja rodne ravnopravnosti Misije OEBS-a u Srbiji Zorana Antonijević istakla da je prijatno iznenađena zastupljenošću žena u Bunjevačkom nacionalnom savitu, a posebno je istakla značaj što je na čelu Savita upravo žena.

DSCN5232     Podpridsidnik BNS-a Nikola Babić je tokom sastanka kazo da u radu Savita, nuz muškarce, aktivno učestvuju i žene, te je dodo da su one tu zafaljujuć svojoj stručnosti i kvalitetima. On je istako da, nuz pridsidnicu BNS-a mr Suzanu Kujundžić Ostojić, žene nose i dva od četri Odbora u Savitu – tako je pridsidnica Odbora za kulturu Kata Kuntić, a Odbora za obrazovanje Mirjana Savanov, koja je nedavno učestvovala u edukaciji na temu rodne ravnopravnosti u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta. Sve to doprinosi očuvanju položaja žena u Savitu i poboljšanju rodne ravnopravnosti.

     Sastanku su u prostorijama BNS-a prisustvovali i savitnica u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Jelena Jokanović, pridsidnik Izvršnog odbora BNS-a Mirko Bajić, pridsidnica Odbora za obrazovanje Mirjana Savanov i pridsidnica Odbora za kulturu Kata Kuntić.

V.K. 

 

 

 
Još članaka...