Visti

Bunjevci obilužavaje nacionalni praznik „Dan Velikog prela – 2. februar”

Utorak, 17.01.2017. 12:45

Bliži se termin obilužavanja jednog od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice „Dan Velikog prela – 2. februar”. Obilužavanje nacionalnog praznika organizuje Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a upravo je to bila tema konferencije za medije održane u utorak, 17. januara.

p01

Na Marin, 2. februara, već tradicionalno obilužavamo naš nacionalni praznik. To je za nas, Bunjevce, izuzetan dan i izuzetno važan praznik jel su se 1879. godine, što je ozbiljna vrimenska perspektiva, prvi put Bunjevci organizovano skupili, di su javno, pokazali državi, varoši i okolini da su organizovana i respektabilna nacionalna zajednica. Više od sto godina kasnije naša namira je i dalje taka. Prelo je običaj veselja i radosti, zato one koji su već sa nama slavili dođu ponovo, a oni koji nisu, nek nas posite, pa će vidit kako je lipo – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Obilužavanje „Velikog prela” biće održano u restoranu „Spartak” u Subotici, u četvrtak, 2. februara, sa početkom u 19 sati.

p03

I ove godine, ko i prithodni, biće pripravljen tradicionalni program. Biće tu i dio kulturnog programa, po tradiciji su to izbor najlipše prelje i izbor najlipše preljske pisme. Za oba izbora biće određen žiri, a svi gosti će moć dat svoj glas u izboru najlipše prelje. Za dobru atmosferu će se postarat tamburaški orkester „Tajna”, a KUD „Bunjevka” će prikazat običaj prela, kroz dio trećeg čina pridstave „Zemlja naši pradidova” posvećenog upravo prelu – kazala je Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu u NSBNM.

p04

Kako je to i običaj, oko ponoći će bit organizovana i tradicionalna tombola, nuz bogate nagrade.

Cina karte za Prelo je 1.600 dinara, a rezervacija se mož izvršit priko telefona 024/551-604, a isti telefon je rezervisan za sve informacije.

N. S.

VIDEO PRILOG

 

 

Složan mozaik Srbije

 

   U okviru obilužavanja Međunarodnog dana ljudski prava u prostoru „Beogradskog sajma” održan je prvi „Sajam nacionalnih manjina”, koji se odvijo pod sloganom „Složan mozaik Srbije”. Bila je to prilika da se na štandovima prikažu nacionalne manjine koje žive u Srbiji, odnosno da se vidi bar dio njevog kulturnog nasliđa, al i folklora, običaja, gastronomije...

s14

Iza organizacije ovakog obilužavanja Međunarodnog dana ljudski prava stala je Vladina kancelarija za ljudska i manjinska prava, čija je direktorka Suzana Paunović istakla da se etnički mozaik Srbije sa pravom mož nazvat složnim mozaikom, te je dodala:

Uprkos ogromnim izazovima proteklih decenija Srbija je uspela da složno, zajedno sa svojim građanima, i većinom i manjinama, sačuva svoju raznolikost, multikulturalnost i različitost. Danas smo na to ponosni. Tako različiti, a tako slični, ne možemo a da ne osećamo ponos što živimo u zemlji koja je to iznedrila i sačuvala. To nije bilo ni jednostavno, ni lako. Nije bilo lako biti manjina na Balkanu, gde većina često nije uočavala probleme manjina, a odnos nekih pripadnika većina umeo je da bude netolerantan. Vlada Republike Srbije ne gaji takve vrednost i takve odnose, sa problemima se ozbiljno hvatamo u koštac i rešavamo ih. Nemamo čaroban štapić, ali radimo na prevazilaženju teškoća i u poboljšanju položaja svih nacionalnih manjina, a nacionalne manjine su najbolji most za odnose sa susedima. Upravo ovaj Sajam šalje poruku o značaju suživota, međusobnom razumevanju među narodima koji žive u ovoj zemlji i na ovom prostoru. Zajedno živimo, zajedno radimo, sarađujemo na svim poljima, razumemo se, i to je naš osnovni cilj. Takav pristuo naši građana prihvataju i poštuju, a Vlada R. Srbije nastavlja da radi sa nacionalnim manjinama kao pouzdani partner.

Prilikom svečanog otvaranja prisutne predstavnike nacionalni manjina pozdravio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. On je istako da je Srbija zemlja koja slavi različitost svoji stanovnika.

Malo je zemalja koje kao Srbija mogu da se pohvale, ne samo brojem i raznolikošću manjina, već i odnosima koje gajima jedni prema drugima. Uvek ima nešto što može i mora da se uradi, ali u ovoj zemlji nema mržnje, nema predrasuda. Ova zemlja voli svako svoje dete, pa na kom god jeziku da plače, ako je moguće to razlikovati. Ova zemlja voli svoju decu, a koliko ih bude volela, koliko im bude dala da se razvijaju i napreduju, koliko budu bolji ljudi od nas, toliko će i Srbija biti bolja, naprednija, sigurnija, bolje mesto za život. Ni jedna nacionalna manjina ne sme da se posmatra kroz neku drugu zemlju. Ona je deo Srbije, mi je volimo, zato što je vode, što se ovde i raduje i plače, što je bila tu i u teškim i manje teškim vremenima. Nijedna nacionalna politika neće i ne može biti talac nečije politike. Svaka manjina je ponos Srbije, način da se Srbija obrati susedima i čitavom srpskom rodu – istako je Vulin i naglasio:

Ova zemlja vas voli, vi ste njen važan deo, veliki, lep. Bez vas bi Srbija bila siromašna i jednolična. Kako bi se malo različitih glasova čulo, kako bismo znali malo stvari, kako bismo bili siromašni da nema svih nacionalnih zajednica. Ovo parče zemlje i ovo parče našeg neba pripadaju svima onima koji su se ovde bar jednom nasmejali ili zapakali.

U Srbiji, koja se odlikuje velikim brojem nacionalni manjina, postoje nacionalni saviti dvadeset i jedne nacionalne manjine koje finansira država, a koji su nadležni za ostvarivanje prava. Med njima je i Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a upravo su se i Bunjevci pridstavili na Sajmu, sa samo jednim malim dilom svojeg kulturnog nasliđa.

Međunarodni dan ljudski prava, dan u kojem se promoviše jednakost svi nacionalni manjina je i za nas, Bunjevce, izuzetno važan. Bitno je da i mi imamo priliku pokazat ono što je za nas autentično i karakteristično, al i da vidimo kako izgledaje drugi – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM.

Bunjevci su se na Sajmu pridstavili postavkom tradicionalnog božićnog astala, nuz božićnjak, granu, zamedljanu rakiju..., al i nuz karakteristične rukotvorine od slame, izdavaštvo... Štand bunjevačke zajednice uredila je Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu u NSBNM, al i pridsidnica Kulturnoumitničkog društva „Bunjevka”, a sudeć po interesovanju prisutni, bio je to jedan od najposićeniji štandova tokom sajma.

Istovrimeno, trajala je promocija nacionalni zajednica i na bini, a Bunjevci su se pridstavili prikazom običaja – Kraljice – u izvedbi mali folkloraca iz KUDŽ „Bratstvo”, nuz pomoć Antuša i Zagorke Romić.

N.S.

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

BNS

Podiljeni paketići u škulama

Ponediljak, 05.12.2016. 12:55

   I ove godine za Mikulaša, svi učenici izbornog predmeta Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture od Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dobili su prigodan paketić.

Pored nezaobilaznog slatkog dila, tu je i nova bojanka – „Stari predmeti“, u izdanju Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, od autorke Mirjane Savanov.

Bojanka će đacima omogućit lakše i brže učenje bunjevački riči, kroz igru i bojadisanje.

20161202 125935

20161202 130009

Dica u OŠ "Matko Vuković"

 

20161201 125455

Dica u OŠ "Sveti Sava" viši razredi

 

 
Još članaka...