Visti

BNS

4. Sidnica Bunjevačkog nacionalnog savita

 

 

Grb BNS


Snimak sidnice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Subotica, 21.02.2015. godine. 

 

 

NSBNM

Obilužen nacionalni praznik

„23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine“

b57

   U Plavoj Sali Gradske kuće u Subotici u ponediljak, 23. februara, Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine obilužio je drugi u nizu nacionalni praznika Bunjevaca, „23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine“.

   Uoči svečane sidnice pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita istakla je kako članovi Savita najviše doprinose radu BNS, te da bez pomoći Republike, Pokrajine i Grada ne bi uspili u ostvarivanju zacrtani ciljova. Na pitanje novinara kako ocinjuje dosadašnje sidnice novoformiranog BNS, mr Suzana Kujundžić Ostojić je kazala kako su se one, iako su bile raznolike, uvik završavale s osnovnom mišlju, a to je da se ono što postoji u bunjevačkoj zajednici mora sačuvat.

   Čestitajuć praznik Bunjevcima, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, u svom obraćanju je istakla da je u prithodnom periodu postojala kvalitetna saradnja s BNS, da su se rišavala brojna pitanja u cilju unapriđenja položaja bunjevačke zajednice, al i da ji očekiva velik poso u narednom periodu. Rič je o izradi akcionog plana za nacionalne manjine ko jedna od aktivnosti u okviru prigovaračkog poglavlja 23.

  Nacionalni praznik pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine, „23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine“, u ime Grada Subotica čestito je gradonačelnik Jene Maglai. On je tom prilikom istako kako je postignuta lipa saradnja s BNS, te da nema razloga da tako ne bude u budućnosti, jel su svi činioci koji utiču na lokalu zainteresovani da tako ostane. U svom obraćanju, Maglai je kazo kako su prid Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine veliki izazovi, al i prilika za institucionalizaciju i postavljanje ozbiljni temelja u okvirima koji su regulisani Zakonom.

   Posli pozdravni riči uslidio je i drugi dio obilužavanja nacionalnog praznika, koji se odnosio na petu po redu sidnicu BNS, koja je bila svečanog karaktera. Imala je dvi tačke dnevnog reda. Prva se ticala polaganja svečane zakletve pridsidnice BNS, a potom i ostali članova Savita, a u okviru druge, pridsidnica Savita je uručila priznanja istaknutim članovima bunjevačke nacionalne zajednice. Priznanja su zavridili Nikola Babić, prvi pridsidnik BNS i član sadašnjeg saziva Savita, dok je drugo priznanje posthumno uručeno Karlu Blesiću, za njegov značajan i vridan rad u doprinosu razvoja bunjevačke nacionalne zajednice. Priznanje je primila njegova ćer Stela Bukvić, koja se nalazi na mistu zaminice pridsidnice BNS.

   Svečanoj sidnici povodom 12 godina postojanja Nacionalnog savita prisustvovali su gosti s republičkog i gradskog nivoa, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović sa saradnicima, načelnica Odeljenja za prava nacionalni manjina Violeta Ćorić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, pridsidnik Skupštine Grada Subotice Ilija Maravić, ombudsman u Subotici Zlatko Marosiuk, pridsidnik Nacionalnog savita mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal, pridsidnik Nacionalnog savita nemačke nacionalne manjine Laslo Gence Mandler, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RT Vojvodina Atila Marton, urednik TV emisije na bunjevačkom jeziku Spektar Joso Poljaković, te svi pridstavnici udruženja s bunjevačkim pridznakom.

S. N.

 

Video prilog Bunjevačkog media centra

 

Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

BNS - Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine

Veliko prelo 2015. godine

IMG 9779

   U organizaciji Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine na Marin dan u ponediljak, 2. februara, održano je Veliko prelo 2015. godine u restoranu „Spartak S“ u Subotici.

   Velikim prelom Nacionalni savit Bunjevaca obilužio je prvi u nizu nacionalni praznika bunjevačke nacionalne zajednice „2. februar – Dan Velikog prela“. Ovogodišnje Veliko prelo su svojim prisustvom uveličali Nedeljko Tenjović, generalni sekretar pridsidnika Republike Srbije Tomislava Nikolića i Stanislava Pak Stanković, savitnica pridsidnika Nikolića. U ime Grada Subotica svečanosti je prisustvovo gradonačelnik Jene Maglai.

   Prilikom svog obraćanja u svečanom dilu programa Velikog prela, generalni sekretar pridsidnika Nikolića Nedeljko Tenjović istako je kako su Bunjevci građani Srbije, te da će država Srbija doprinet i nastojat da pomogne u održavanju nacionalnog identiteta, kulture i običaja, podvlačeći riči koje je pridsidnik Nikolić izreko na obilužavanju nacionalnog praznika Bunjevaca, „25. novembra – Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostali Slovena 1918. godine“, koji je upriličen 2013. godine, a koje se odnose na to da Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, već samo Bunjevci. 

   Sićanje na prvo prelo svake godine sve je svečanije i lipše, a za pripadnike bunjevačke zajednice pridstavlja i jednu istorijsku prikretnicu, na šta je ukazala i pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić. Uoči prela ona je istakla da su Bunjevci 1879. godine na prvom javnom prelu, obučeni u svečanu bunjevačku nošnju, izašli u javnost sa željom da i drugima pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poriklo, te da se Nacionalni savit trudi da praznikom  - Dan Velikog prela, sačuva tradiciju na taj dan.

   U ime Grada Subotica Velikom prelu je prisustvovo gradonačelnik Jene Maglai, koji se osvrnio na uspišno konstituisanje Nacionalnog savita porukom da je bunjevačka zajednica jedna zdrava, jedinstvena i samostalna zajednica, koja prelom dokazuje kako ima kapaciteta da okupi svoj narod i čuva svoju tradiciju.

   Nakon svečanog dila programa Velikog prela, uslidilo je preljsko veselje koje je započo Zvonko Bogdan u pratnji tamburaškog orkestra „Vinarija“ s pismom Kolo igra, tamburica svira. U nastavku večeri goste je zabavljo mladi tamburaški orkestar „Tajna“.

   Nezaobilazan dio svakog prela je izbor najlipši prelja i najlipše preljske pisme. Tako je i ove godine održan izbor za najlipšu preljsku pismu, te je na ovom konkursu titulu najlipše preljske pisme Velikog prela 2015. godine odnela pisma Istina o prelu, pisnikinje Gabrijele Diklić.

   Gosti prela nisu imali ni malo lak zadatak kad je u pitanju izbor najlipši prelja. Ove godine bilo je prijavljeno 14 cura, a glasovima prisutni za najlipšu prelju je izabrana Ivana Jakšić iz Sombora. Na mistu prve pratilje našla se Emina Tikvicki iz Subotice, dok je za drugu pratilju najlipše prelje izabrana Milica Kojić, takođe iz Subotice.

   Ni ove godine nije izostala tombola, a da ona bude bogata pobrinili su se sponzori i pojedinci. Glavnu nagradu, laptop računar, poklonili su Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i medijski sponzor ovogodišnjeg prela, Novinsko izdavačka ustanova „Bunjevački informativni centar“.

S. N.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

VIDEO PRILOG BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA - I deo

 

 

VIDEO PRILOG BUNJEVAČKOG MEDIA CENTRA - II deo

 
Još članaka...