Visti

V Panel konferencija
„Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“

Izvor: Bunjevački Media Centar       20.06.2017. 11:10

Peta po redu Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“ održana je u petak, 16. juna, u svečanoj bioskopskoj sali Art bioskopa „Lifka“ u Subotici.

DSC 9352 

Održano je stručno pridavanje, regionalnog koordinatora Centra za Nematerijalno kulturno nasliđe Republike Srbije, dr Slavice Vujović. Promovisan je Zbornik sa IV Panel konferencije 2016. godine i katalog koji je obuhvatio inicirane teme za ovogodišnju petu po redu Panel konferenciju uz prateću izložbu fotografija.

Inicirane su nove inicijative za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca ko elementi za upis u   Nacionalni registar NKN i pridlozi za upis u Reprezentativnu listu NKN čovičanstva UNESCO-a.

Pridavači na teme su bili:

„Bunjevački svatovi“ – pridavač je bio Mijo Mandić

„Veliko bunjevačko prelo“ – pridavač Tamara Babić

„Prisnac“ i „Tarana“ tradicionalna bunjevačka ila – pridavač Branko Pokornić

„Bunjevačke narodne igre“ – pridavač Antuš Romić

Bunjevački običaj „Priskakanje vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka“ – pridavač Nela Ivić

„Tradicionalno oblačenje, češljanje, povezivanje i običajno kićenje kod Bunjevaca“ – pridavač Kata Kuntić

DSC 9500 

Drugog dana održavanja pete Panel konferencije „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“, 17. juna, održana je Interaktivna radionica – seminar na temu: „Tradicionalno oblačenje, češljanje, povezivanje i običajno kićenje kod Bunjevaca“.

Moderator za prezentaciju i obuku tradicionalnog češljanja bila je Silvija Nađzedi a moderator za tradicionalno oblačenje bunjevačke nošnje bila je Kata Kuntić.

Na drugom dilu ove interaktivne radionice imalo se prilike vidit kako se tradicionalno poveziva marama na dva kraja što je prezentovala Marija Bošnjak ko i način tradicionalnog kićenja kod Bunjevaca što je prezentovala Kata Kuntić.

T.B.

 

 

Održan deseti po redu izlet na Đorđević salašu

Ponediljak, 12.06.2017. 10:35

U subotu i nedilju 10. i 11. juna, na "Đorđević salašu" održani su tradicionalni izleti u organizaciji Bunjevačkog nacionalnog savita, za dicu koja uče bunjevački sa elementima nacionalne kulture. Prvi dan izleta bio je rezervisan za dicu iz varoši, a drugi za dicu iz okolni mista.

DSC 2028

Dica su prošla kroz dvi kreativne radionice, praveći uz pomoć animatorki i pridavača narukvice od sitni plastični ukrasa i lutkice od varjača. Porid tog, imali su priliku bavit se raznim vrstama sportski aktivnosti, igranje fudbala, odbojke, itd.

Na izletu je bila prisutna i pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzana Kujundžić – Ostojić, ko i drugi pridstavnici bunjevački institucija i udruženja.

T.K.M.

Video prilog BMC

Uskoro...

Foto album

 

 

 

U čast 330 godina doseljenja Bunjevaca u Bačku

Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor - Ponediljak, 29.05.2017. 17:30

Svečanom manifestacijom „Naša j’ grana mala al je fina“ somborski Bunjevci su proslavili 330 godina od poslidnje seobe Bunjevaca u Bačku.

20 

Pod pokroviteljstvom Skupštine grada Sombora, manifestacija je organizovana u saradnji sa Kancelarijom NSBNM i svi somborski bunjevački udruženja – UG “Bunjevačko kolo”, BKC “Lemeški Bunjevci” i “Bunjevački media centar Sombor”.

Svečanost je započela otvaranjem izložbe umitnički slika rađeni u slamarskoj tehniki (radovi slamara Bunjevačkog kola i BKC “Lemeški Bunjevci”) u foajeu Narodnog pozorišta u Somboru. Gostima i positiocima se najprije obratila pridsidnica NSBNM , dr Suzana Kujundžić Ostojić a potom i pridstavnici udruženja – Dejan Parčetić (UG “Bunjevačko kolo”), Stipan Budimčević (BKC “Lemeški Bunjevci”) i Stanislava Lutkić (BMC Sombor) ko i pridsidnik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić koji je ujedno svečano otvorio manifestaciju. O slamarskoj umitnosti govorila je potpridsidnica UG “Bunjevačko kolo” Aleksandra Medurić Kalčan.

Za goste manifestacije pripravljen je defile fijakera i vožnja varoškim vincima nuz pratnju mladi u bunjevačkim narodnim nošnjama iz GKUD-a “Ravangrad”.

06

Završetak manifestacije s kojom je proslavljeno više od tri vika od doseljenja Bunjevaca u ove krajeve, ulipšan je tamburaškim koncertom TA “Velos” iz Novog Sada. Tokom koncerta prikazane su tradicionalne bunjevačke narodne nošnje iz fundusa nošnji GKUD-a “Ravangrad” i GKUD-a “Sombor” te nošnje iz privatni zbirki. U povesnici somborske varoši upisana su brojna bunjevačka imena i događaji na koje je, svojim kratkim istorijskim izlaganjom, podsitila Aleksandra Medurić Kalčan, potpridsidnica UG “Bunjevačko kolo”.

R.P.

Produkcija BMC

 

 
Još članaka...