Visti

BNS

Obilužen “Dan Dužijance 2017”

Izvor: Bunjevački Media Centar       Srida, 16.08.2017.

Svečanošću u Gradskoj kući i pridajom kruva od novog brašna od strane bandaša i bandašice pridsidnici Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzani Kujundžić Ostojić, obilužen je „Dan Dužijance 2017“, nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine.

TOM 1582 

Svečanoj akademiji u Velikoj vićnici Gradske kuće prithodila je svečana povorka učesnika manifestacije koja je krenila od Bunjevačke matice, “Veliko bunjevačko kolo” na centralnom trgu, i polaganje cvića na bistu svećenika Blaška Rajića.

Ovogodišnji bandaš je Damir Sadojević, a bandašica Ivana Brančić, oboje iz KUD “Aleksandrovo”.

Ko i prithodni godina slavlje je nastavljeno u restoranu “Spartak S” di je odigrano “Bandašicino kolo”.

IMG 4398

Kruv od novog žita po prvi put osvićen je na misi u Franjevačkoj crkvi i tim povodom se dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, zafalila gvardijanu Zdenku Gruberu što je primio pridstavnike Bunjevaca u Božji dom. Ona kaže da se nada da će ovaj običaj prirast u tradiciju.

Prisutne goste u Velikoj vićnici pozdravili su i potpridsidnik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević ko i Tivadar Bunford, pridsidnik Skupštine grada.

K.S.

Franjevačka crkva

 

Dužijanca 2017

Galerija 1

Galerija 2

 

 

DUŽIJANCA 2017

Retrospektivna izložba slika od slame „Dužijanca“

Izvor: Bunjevački Media Centar       Utorak, 15.08.2017.

U Vestibilu Gradske kuće svečano je otvorena izložba slika od slame „Dužijanca“ u organizaciji KUD „Bunjevka“, i podršku Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Centra za kulturu Bunjevaca, Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci“- Svetozar Miletić, i Bunjevačkog informativnog centra.

IMG 4289 

Izložba je organizovana u sklopu obilužavanja nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine „Dan Dužijance 2017“. Slike od slame nastale su na kolonijama „Lemeška jesen“ 2014-2017. godine u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci“- Svetozar Miletić.

Svoje radove u Vestibilu Gradske kuće izložili su Stipan Budimčević, Gabriela Gmijović, Silvija Nađ Gospić, Olga Kiš, Ivana Dulić, Vera Bašić Palković, Anica Vitman, Marija Cerna, Zora Cvetićanin, Đurđina Graovac, Rozalija Kuti, Irena Vuković, Ksenija Vuković, i Marija Vulić.

Izložba je za sve positioce otvorena do 17. avgusta.

K.S.

 

 

Lemeška Dužijanca

Lemešani proslavili Dužijancu

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor       Ponediljak, 31.07.2017.

“Primite ovaj posvećeni, blagoslovljeni kruv od novog žita koji je simbol završetka još jedne žetve. Ovaj kruv je ujedno i simbol očuvanja Bunjevaca i bunjevački običaja u našem Lemešu i zato ga podilite sa svim gostima i Lemešanima u znak ljubavi, blagostanja i međusobne sloge i poštivanja!” rekla je Ivana Jozić, bandašica Lemeške Dužijance prilikom pridaje blagoslovljenog kruva pridsidnici NSBNM, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

Grupna

Po prvi put, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“, u Svetozaru Miletiću je, u nedilju, 30. jula svečano obilužen završetak žetveni svečanosti – „Lemeška Dužijanca - 2017".

U crkvi Rođenja blažene divice Marije, velečasni Antal Egedi je služio svečanu misu Zafalnicu za bogat i zdrav ovogodišnji rod žita. Nikolicina mladi Čonopljana u svečanim bunjevačkim nošnjama svečano je unela korpe s klasjom, kruv od novog brašna i krunu . Na misi je blagoslovljen kruv od novog žita i pletena kruna – umitnički rad domaćina i inicijatora Dužijance, Stipana Budimčevića.

Svečanost lemeške Dužijance su uveličali gosti iz Subotice, Bajmoka, Čonoplje, Sombora i domaćini iz Lemeša.

Pridaja kruva

Čestitajuć Lemešanima svečanost, pridsidnica je poželila domaćinima još puno Dužijanci ko pripoznatljivost nigovanja i očuvanje bunjevačkog kulturnog nasliđa.

Uslidio je koktel i druženje gostiju u prostorijama župnog dvora. Pridsidnik BKC Lemeški Bunjevci, Stipan Budimčević se tom prilikom zafalio svim učesnicima i suorganizatorima manifestacije a posebno čonopljanskim familijama i Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine i regionalnoj kancelariji NSBNM u Somboru.

R.P.

 
Još članaka...