Visti

Dužijanca

Bunjevački nacionalni praznik obilužen i u Kaćmaru

DSC00558 

   U subotu, 23. avgusta, u Kaćmaru je održana proslava završetka žetve - Dužijanca, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog udruženja „Neven” iz Kaćmara.

Organizaciju ovogodišnje Dužijance u Kaćmaru pomogo je Bunjevački kulturni centar iz Subotice, a veliku podršku održavanju ove manifestacije je pružio i Privremeni organ upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

Proslava Dužijance je počela tradicionalnom povorkom svi učesnika kroz glavnu ulicu Kaćmara, posli čega je u Crkvi Svetog Ivana Nepomukog održana sveta misa. Nakon tog su pridstavnici bunjevački institucija položili vince na spomen ploču bunjevačkog velikana Mije Mandića, a zatim je na glavnom trgu pridat kruv od novog brašna gradonačelniku Kaćmara, Pal Endreu.

Manifestacija je nastavljena kulturno-umitničkim programom u kom su učestvovali BKU „Neven”, BKC iz Subotice, BKC „Bajmok”, Plesna grupa „Kolo” iz Tompe, ko i mladi iz osnovne škule u Kaćmaru.

V.K.

 

 

 

 

 

Dan Dužijance

Obilužen nacionalni praznik Bunjevaca

 

   d03Po jedanajsti put od osnivanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine obilužen je jedan od nacionalni praznik Bunjevaca – Dan Dužijance, na Veliku Gospojinu, 15. avgusta.

Svečana povorka mladi u bunjevačkoj narodnoj nošnji pošla je od Bunjevačke matice ka centru Subotice i tamo odigrala nikoliko kola, posli čega se krenilo do spomen biste Blaška Rajića na polaganje vinaca. Svečana akademija održana je u Velikoj vićnici Gradske kuće i na njoj je prisustvovo velik broj gostiju i zvanica.

Posli intoniranja državne himne i svečane bunjevačke pisme, Slaven Pančić i Miljana Đukić, ovogodišnji bandaški par, pridali su kruv od novog brašna pridsidnici Privremenog organa upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine mr Suzani Kujundžić Ostojić, a njima su se pridružili bandaš i bandašica somborske Dužionice, Dejan Mijić i Vanja Pavkov.

Pripadnicima bunjevačke zajednice povodom praznika čestitke je uputila Stanislava Pak Stanković, savitnica pridsidnika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Ona je tom prilikom istakla da će pridsidnik Nikolić pomoć da se obezbede knjige na bunjevačkom jeziku za osnovce, te da je to jedan od prvi koraka koje će država učinit kako bi najmlađi učili na svom jeziku.

d37Prisutnima se obratio i Ilija Maravić, pridsidnik Skupštine grada Subotica, takođe čestitajući nacionalni praznik, a posli njegovog, uslidilo je i obraćanje pridsidnice POUNSBNM. Svečanosti su još prisustvovali pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje Atila Juhas, načelnik Severno-bačkog okruga Dragi Vučković, zaminik gradonačelnika grada Subotica Tomislav Veljković, zaminik gradonačelnika grada Sombor Vladislav Živanović, zaminik pridsidnika Skupštine Subotice i pridsidnik Saveza bački Bunjevaca Mirko Bajić, gosti iz Sombora i Republike Mađarske i naravno pridstavnici svi institucija s bunjevačkim pridznakom, čiji su članovi ulipšali svečani defile Dužijance.

Program je dalje nastavljen kraćim kulturno-umitničkim programom, za koji su bili zaduženi tamburaši pridvođeni Antunom Letićom-Nunetom i folklorni ansambl Kulturno-umitničkog društva „Bratstvo”. Pri kraju programa gosti su imali priliku čut i Željka Zelića, podpridsidnika Bunjevačkog kulturnog centra „Lemeški Bunjevci” iz Lemeša, koji je u ime mladi i njevog viđenja Dužijance divanio na tu temu.

Po završetku akademije fijakeri su spremno čekali isprid Gradske kuće kako bi bandaški par i zvanice odvezli do restorana Spartak S, di je održano Bandašicino kolo, koje je trajalo do kasno u noć.

S. N.

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 

 

 

SOMBOR

Somborska bunjevačka Dužionica 2014

 IMG 4161

   U nedilju, 27.jula u Somboru je održana tradicionalna manifestacija - Dužionica s kojom se slavi završetak još jedne žetve i zafaljuje Bogu na novom žitu i kruvu. Svečanost je značila ujedno i proslavu Nacionalnog praznika kojeg somborski Bunjevci, već po tradiciji proslavljaju poslidnje nedilje u julu misecu.

   Veselje i svečanost su uveličali svojim dolaskom Nedeljko Tenjović, generalni sekretar predsednika Republike Tomislava Nikolića i dr Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke; pridsidnica POUBNS mr Suzana Kujundžić Ostojić; načelnik Zapadno-bačkog okruga, dr Rajko Majstorović, gradonačelnik Sombora Saša Todorović, ko i pridstavnici većine bunjevački institucija Sombora i Subotice i Bunjevaca iz Madžarske.

   Za ovu priliku plete se vinac i kruna od novog žita, ukrasi za Bandaša, Bandašicu i perlice za risare i sve goste. Ovogodišnji simboli Dužionice bili još lipši i pripoznatljiviji jer su slamarski umitnici iz sekcije slamara Bunjevačkog kola kojima se pridružio i Lemešan Stipan Budimčević pripravili i upleli veliku krunu nošenu na fijakeru, veliki klas na čelu svečane povorke i ukrase za fijakere.

   Prilipu svečanu povorku pridvodili su konjanici, za njima su išle kraljice i nosile klas a za klasom brojni risari i gosti na fijakerima među kojima su bili risari iz GKUD-a Ravangrad iz Sombora i KUDŽ Bratstvo iz Subotice.

   Bandašu i Bandašici, Dejanu Mijiću i Vanji Pavkov, dužnost je bila nositi kruv i krunu na sv.misu Zafalnicu održanu u crkvi Presvetog Trojstva na kojima se posvećuju, te tako posvećeni pridaju gradonačelniku.

   Novi gradonačelnik, Saša Todorović, primio je posvećen kruv od Bandašice Vanje Pavkov, koja mu je, između ostalog, u ime svi somborski Bunjevaca poželila sriću i uspih te da svi, a naročito mladi, osite napridak i blagostanje u vrimenu što dolazi.

   Bunjevačko kolo se prigodnim poklonom, slamarskom slikom, zafalilo kabinetu pridsidnika Nikolića i na podrški i dolasku na svečanost somborske bunjevačke Dužionice 2014.

   Svečani ručak i veselje nastavljeno je restoranu „Crystal lux“. Nuz tamburaše „Đuvegije“ , soliskinje Anu Parčetić i Zoranu Iđuški, risare i goste, veselje je potrajalo sve do večernji sati.

 Ružica Parčetić    

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)

 

 

 
Još članaka...